Gemeente Lelystad

Basisscholen Meander en Tjalk krijgen predicaat 'goed'

Vrijdag 15 juli 2011

Wethouder Willem de Jager houdt een toespraak voor schoolmedewerkers, ouders en leerlingen

De openbare basisscholen Tjalk en Meander hebben van de onderwijsinspectie het predicaat `goed' ontvangen. De scholen kregen respectievelijk in september en oktober 2008 het predicaat `zeer zwak'. Sindsdien hebben de scholen een grote kwaliteitsslag gemaakt. De Meander werd in oktober 2010 alweer beoordeeld als goed en De Tjalk in april 2011. Donderdagochtend 14 juli 2011 was er toch een speciaal momentje met ouders en kinderen om bij dit goede nieuws stil te staan. Wethouder De Jager was daarbij aanwezig.

Doelgerichte aanpak

Door een doelgerichte aanpak van zowel de schoolleiding, de intern begeleiders als de teams kon dit resultaat worden bereikt. De specifieke aandacht voor de kwaliteiten van de leerkrachten gaf daarin de doorslag. Wat is het doel van een les? Wordt er een goede instructie gegeven? Is het aanbod passend bij de onderwijsbehoefte van de kinderen? Benutten we de beschikbare tijd wel effectief? Zijn kinderen betrokken op hun eigen leerproces en welke conclusies verbind ik als leerkracht aan de bereikte toetsresultaten? Dit zijn de vragen die voortdurend gesteld werden.

Verbetering resultaten

Door deze doelbewuste benadering wisten de teams stap voor stap de concrete resultaten te verbeteren. Door telkens na te gaan wat het effect van het handelen is, zal ook in de toekomst dit proces bewaakt worden, zodat tevens een duurzaam resultaat wordt bereikt.

Waardering

Wethouder Willem de Jager sprak zijn waardering uit voor het feit dat de scholen hun probleem gelijk hebben onderkend en aan de slag zijn gegaan om de kwaliteit weer op orde de brengen. Een goede baan later begint immers met goed basisonderwijs. Hij feliciteerde daarom de ouders en kinderen met dit resultaat en als blijk van waardering gaf hij aan beide directeuren een cheque. Daarmee mogen zij iets voor de scholen aanschaffen, dat de kwaliteit versterkt. Ja