Hoefnet

Nieuws

Aken: Timmerman piekt in vaardigheid

15-07-2011

Theo Timmerman (Putten) heeft vanmorgen onder een stralende zon de individuele vaardigheidsproef van het CHIO in Aken op zijn naam geschreven. In het individuele klassement behoudt Timmerman hierdoor zijn vijfde plaats. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) staat ondanks een afgeworpen balletje nog steeds op de derde plaats. Koos de Ronde (Zwartewaal) staat momenteel elfde.

De kou en regen in Aken hebben plaatsgemaakt voor aangename temperaturen. De vanmorgen verreden vaardigheidsproef telt mee voor het individuele klassement, dat morgen na de marathon wordt afgerond. De Duitse parcoursbouwer Dr. Wolfgang Asendorf had een vrij eenvoudig parcours neergezet, waarin mede dankzij de ruime toegestane tijd een ongebruikelijk aantal van tien menners foutloos wist te blijven. Koos de Ronde maakte desondanks een foutje in de eerste helft van het parcours waardoor er een balletje rolde: "Ik had tempo terug moeten nemen, dat was mijn eigen fout." Ook IJsbrand Chardon tikte een balletje van de kegels, maar dit bracht zijn derde plaats in de tussenstand niet in gevaar.

Theo Timmerman reed zijn vierspan Holsteiner en Hannoveraanse ruinen vlekkeloos en snel door het basisparcours en stelde hiermee zijn vijfde plaats in het tussenklassement zeker: "De paarden liepen erg goed en soepel. Ik ga in de barrage niet te gek doen, anders heb ik er zondag last van als ik de vaardigheid voor het landenklassement moet rijden," vertelt Timmerman. In de barrage reed de gouden teammedaillewinnaar van Kentucky 2010 weliswaar niet te gek, maar wel fantastisch snel en versloeg hiermee de tijd van de 19-jarige Hongaar Jozsef Dobrovitz junior, die tot op dat moment de snelste was. Geen van de vierspanrijders die na Timmerman startte kon dit resultaat evenaren waardoor de professionele vierspanrijder dit onderdeel met glans op zijn naam schreef.

Op zaterdag staat de deelnemers een 16 kilometer lange marathon met acht hindernissen te wachten. De vierspanrijders starten in omgekeerde volgorde van de stand na de dressuur en de vaardigheid waardoor drievoudig Aken-winnaar Boyd Exell als laatste van start mag. Na de marathon wordt het individuele klassement opgemaakt en is bekend wie het CHIO Aken 2011 op zijn naam heeft geschreven.

Uitslagen

Uitslag individuele vaardigheid CAIO Aken 2011:
1. Theo Timmerman (Putten) 0-86,92

2. Jozsef Dobrovitz jr. (Hun) 0-88,96

3. Boyd Exell (Aus) 0-91,53

4. Daniel Würgler (Sui) 0-94,00

5. Georg von Stein (Ger) 0-97,30
14. Koos de Ronde (Zwartewaal) 3
18. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 3

Stand individueel klassement na dressuur en vaardigheid:
1. Boyd Exell (Aus) 35,97

2. Chester Weber (Usa) 37,25

3. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 40,76

4. Christoph Sandmann (Ger) 45,31

5. Theo Timmerman (Putten) 47,10
11. Koos de Ronde (Zwartewaal) 57,53