Royal Haskoning


Royal Haskoning biedt oplossing voor overstromingen in Rothes (Schotland)
15-07-2011
Peterborough, 6 juli 2011 - Bewoners van Rothes in Schotland vierden afgelopen week de officiële opening van het plan ter vermindering van de gevolgen van overstromingen. De kosten van het plan bedroegen 25 miljoen pond (ca. 28 miljoen euro). De inaugurele ceremonie, die op maandag 27 juni plaatsvond, luidt een nieuw tijdperk in de hoogwaterbescherming in voor een woongebied dat al decennialang lijdt onder de ernstige maatschappelijke ontwrichting en schade veroorzaakt door overstromingen.
Door de overvloedige regenval in 1997 en 2002 traden de drie waterlopen in de stad buiten hun oevers, waardoor de bewoners gedwongen waren hun huizen en bedrijven te verlaten. De hoge rivierwaterstanden in juni 2004 veroorzaakten grote schade aan de hoogwaterkeringen.

In juli 2008 begonnen de grootschalige bouwwerkzaamheden aan alle drie de waterlopen, de Back Burn, de Black Burn en de Rothes Burn, terwijl op de A941 een nieuwe verkeersbrug over de Rothes Burn in het stadscentrum werd gebouwd. Het plan stelt een veiligheidsnorm voor de hoogwaterbescherming van minimaal 1/100 jaar, en houdt bovendien rekening met klimaatveranderingen.

Het plan ter vermindering van de gevolgen van overstromingen in Rothes maakt deel uit van een breder programma voor hoogwaterpreventie. Dit programma is een initiatief van de gemeente Moray en werd in 2002 gestart om het gebied rond Elgin, Forres, Lhanbryde en Rothes tegen hoogwater te beschermen. In dit programma, het `Moray Flood Alleviation` plan, worden kennis en vaardigheden van de gemeente Moray, het technisch en milieuadviesbureau Royal Haskoning, de aannemer Morrison Construction en asset consultant EC Harris gebundeld.

Het beheersplan van Rothes is de derde en laatste fase van het programma en volgt op de met succes afgeronde beschermingsmaatregelen tegen overstromingen in Lhanbryde en het bekroonde plan in Forres, Burn of Mosset, dat nu bescherming biedt aan meer dan achthonderd huizen.

John Russell, raadslid en voorzitter van de subcommissie voor hoogwaterbeheersing in de gemeente Moray, zei: "Het is zeer verheugend dat dit grootschalige plan niet alleen met succes, maar ook op tijd voltooid is. Ik ben ervan overtuigd dat het de mensen in Rothes, die vele jaren onder de dreiging van overstromingen hebben geleefd, gerust zal stellen. Hoewel het niet het duurste overstromingsplan in Moray is, was het technisch gezien wel het meest complexe, en verdient iedereen die betrokken was bij de voltooiing een compliment."

Bob Strachan, projectmanager bij Morrison Construction, zei: "Het Rothes-plan was technisch gezien de grootste uitdaging, omdat het niet alleen om particulier grondgebied ging, dat eigendom is van ongeveer zeventig verschillende personen en organisaties waardoor het werkgebied uiterst beperkt was, maar ook om een Speciale Beschermingszone en een Zone van Bijzonder Wetenschappelijk Belang. Door de vervanging van de verkeersbrug op de A941 konden negen maanden lang alleen voertuigen tot 7,5 ton passeren. Op de A9 bij Aviemore, meer dan een uur rijden vanaf Rothes, moesten hiervoor omleidingsborden worden geplaatst.

Barbara Hellett, projectdirecteur bij Royal Haskoning, voegt hieraan toe: "De uitvoering van het plan was een uitgebreid proces van advies, onderzoek en evaluatie, dat uit vernieuwing van de kanalisatie, civieltechnische werkzaamheden en het herstel van de natuurlijke leefomgeving bestond. Door middel van een aantal wijzigingen in de kanalisatie en constructie, waardoor formele hoogwaterkeringen werden gecreëerd, is de overstromingscapaciteit vergroot. Door toezicht en adaptief onderhoud en beheer van de kanalisatie zullen de hoogwaterkeringen op lange termijn intact en veilig blijven."

Tijdens de officiële inauguratie onthulde Pearl Paul, plaatselijk raadslid en inwoner van Rothes, een gedenksteen bij de nieuwe brug aan de A941 om de gelegenheid luister bij te zetten.

Kort geleden viel een ander plan voor de hoogwaterbeheersing in Moray van de 'Moray Flood Alleviation' groep in de prijzen. Het plan werd bekroond met twee 'Civil Engineering Awards' van de Saltire Society voor de implementatie van het Forres-plan (Burn of Mosset). Dit plan voor de hoogwaterbeheersing, dat in augustus 2009 in werking trad, biedt nu bescherming aan 800 percelen.

Het plan voor de hoogwaterkeringen in Elgin met een begroting van 86 miljoen pond (ca. 97 miljoen euro) is Schotlands grootste project op dit gebied en ging in april van start. In mei 2015 zal het worden voltooid.