Landstede

Studenten en medewerkers kijken uit naar hypermodern restaurant

Zwolle Vier jaar geleden betrok onderwijsorganisatie Landstede het pand waar voorheen het Nederlands Inkoopcentrum was gevestigd. Drie jaar later, in 2010 opende het Landstede Sportcentrum. Het werd gebouwd in en rond het voormalige magazijn van datzelfde inkoopcentrum. In november van dit jaar moet de laatste fase van de bouw gereed zijn; een hypermodern restaurant met legio opleidingsmogelijkheden voor alle Vrij & Gastvrij opleidingen. De bouwactiviteiten zijn onlangs van start gegaan.

Een sfeervol à la carte restaurant, een grand café, een plateservice zone, een restaurant naar voorbeeld van het bekende La Place, een schitterend buitenterras en een hypermoderne opleidingskeuken met tien kookeilanden, touch screens en ledverlichting.

Een krappe vijfhonderd mbo-ers van het Landschap Vrij & Gastvrij kijken er naar uit. Ook de medewerkers van de opleidingen verheugen zich erop. De horeca opleidingen van Landstede de opleiding Kok en Gastheer/gastvrouw zullen er de meeste opleidingstijd doorbrengen. Maar ook voor studenten Recreatie, Toerisme en Facilitaire Dienstverlening wordt het een uitdagende leeromgeving.

Toprestaurant als leeromgeving
Beleving van de gasten in het restaurant was een belangrijke factor bij het ontwerp. Het is qua uitstraling een toprestaurant, waarin gasten niet direct het idee hebben dat het om een opleidingsrestaurant gaat aldus Ailko Faber, een van de docenten die hier straks dagelijks met de studenten aan de slag gaat.

Je ziet dat natuurlijk wel aan de studenten die er werken, maar het kwaliteitsambitie is hoog. Faber, gespecialiseerd in gastvrijheid, doceert de aankomend gastheren en vrouwen: We richten ons op in- en externe gasten. Dat doen we in de dagelijkse studenten- en personeelscatering, tijdens evenementen én doorlopend door de gasten in het à la carte restaurant een meer dan prettig verblijf te bieden.

Uitdagend en leerzaam
Wanneer er in het sportcentrum grote congressen met 1000 bezoekers zijn, dan kunnen we daar met de nieuwe voorzieningen gemakkelijk op inspelen. Maar ook tijdens de eredivisie basket- en volleybal wedstrijden en andere sportevenementen is er volop werk voor de studenten.

Het is voor de studenten uitdagend en leerzaam en aanvullend op de voorzieningen die er al zijn. Juist door de combinatie van verschillende horecavoorzieningen en de verschillende doelgroepen valt er voor de studenten veel te leren. Ze leren ook om samen te werken met studenten van andere opleidingen aldus Faber.

Leerbedrijf
Dat laatste wordt vanaf het komende schooljaar zo slim mogelijk gecombineerd onder de naam Leerbedrijf Rechterland. Met de verhuizing van de opleiding Facilitaire Dienstverlening van de Fuchsiastraat naar het Rechterland zijn alle Vrij & Gastvrij opleidingen in één pand gevestigd en kan er optimaal worden samengewerkt.

FC Zwolle stadion
Naast het nieuwe restaurant aan het Rechterland, is er een vergaande samenwerking met Brasserie Equipe en Hotel Lumen, beiden gevestigd in het FC Zwolle stadion. Door een partnerschap zijn ook daar allerlei praktijkleermogelijkheden voor Vrij & Gastvrij studenten. Datzelfde geldt overigens ook voor de andere opleidingen en de andere partnerschappen met onder andere FC Zwolle, Telstar Sport & Fashion en Be Quick 28.

Het nieuwe restaurant werd ontworpen door bureau Desarc, die ook tekende voor de restyling van de Landstede locatie aan de Fuchsiastraat en de ingrijpende verbouwing van het gebouw aan het Dokterspad.