Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 18-06-2011 Adviesorgaan overheid wil hogere inkomensgrens huurwoning

Het kabinet wil de woningmarkt niet structureel hervormen. Om toch iets te doen voor woningzoekenden met een bescheiden middeninkomen moet de grens voor sociale huurwoningen worden verhoogd naar 37.300 euro. Dat bepleitte de Vrom-raad donderdag 16 juni in een rapport over de woningmarkt.

Gezinnen met jaarinkomens tussen de 33 duizend en 43 duizend euro zitten klem op de woningmarkt, stelt het adviesorgaan voor de woningmarkt. Ze vallen net buiten de inkomensgrens voor sociale huurwoningen (33.614 euro). Tegelijk is het voor deze groep zeer lastig om de financiering van koopwoningen rond te krijgen.

Afbeelding: klem op de woningmarkt Om toch iets te doen aan de situatie voor de lagere middeninkomens, bepleit de Vrom-raad om de inkomensgrens voor de sociale huur te indexeren vanaf 2005. Deze inkomens-grens -de oude Ziekenfondsgrens- is alleen in 2010 geïndexeerd, terwijl hij al sinds 2005 in omloop is. De grens alsnog indexeren zou betekenen dat huishoudens met een inkomen tot 37.300 euro gebruik kunnen maken voor regelingen voor sociale huur.

Meer huurwoningen vanaf 500 euro

Huishoudens met een bescheiden middeninkomen hebben moeite een huurprijs boven de 650 euro te betalen, stelt de Vrom-raad verder. Voor hen moeten er, ook buiten de sociale sector, woningen beschikbaar komen met een huurprijs van 500 tot 650 euro.

Vrom-raad nu RLI

Het ministerie van Vrom bestaat niet meer. De Vrom-raad is opgegaan in de Raden voor de leefomgeving en Infrastructuur. Het adviesrapport `Open deuren, dichte deuren' is het laatste advies dat onder de naam Vrom-raad werd uitgebracht.

Op de website van de Raden voor de leefomgeving en Infrastructuur (RLI) leest u meer en kunt u het rapport 'Open deuren, dichte deuren' ook downloaden.