Gemeente Nijkerk


Veiligheid chemiebedrijven Nijkerk op orde

Bij de laatste inspectie in juni is geconstateerd dat de feitelijke veiligheidssituatie bij het Nijkerkse chemiebedrijf Robogas op orde is. De benodigde veiligheidsdocumentatie bleek bij het bedrijf evenwel nog niet afdoende aanwezig. Dit wordt momenteel door het bedrijf op orde gebracht. De gemeente gaat handhavend optreden indien dit niet binnen de gestelde termijn gereed is. Het bedrijf is daar inmiddels van op de hoogte gesteld.

Op donderdag 14 juli heeft staatssecretaris Atsma in een brief aan de tweede kamer laten weten dat uit onderzoek, dat werd uitgevoerd na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, blijkt dat dertien Nederlandse bedrijven niet aan de veiligheidseisen voldoen. Robogas is een van die bedrijven die in dat onderzoek wordt genoemd.

De gemeente Nijkerk is zich bewust van de veiligheidssituatie bij dit bedrijf. Het bedrijf is onderwerp van een procedure die ertoe moet leiden dat het bedrijf op alle punten voldoet aan de geldende wettelijke eisen voor veiligheidsdocumentatie. Voor wat betreft de feitelijke uitvoering van dit traject is het BRZO-team van de provincie Gelderland verantwoordelijk. (BZRO staat voor Besluit risico's zware ongevallen). De gemeente houdt de regie op het proces.

Een tweede bedrijf dat in het onderzoek naar voren komt is Technochroom. Dit bedrijf valt sinds 2010 onder de BRZO. Het bedrijf voldoet aan de veiligheidseisen. De procedure om de vereiste documentatie aan te leggen loopt op dit moment volgens de daarvoor geldende richtlijnen.

De gemeente Nijkerk begrijpt de verontrusting die bij sommigen ontstaat over de veiligheid van de chemiebedrijven. De veiligheid van voornoemde bedrijven is echter op orde. De gemeente treft de benodigde maatregelen zodat de bedrijven ook de vereiste veiligheidsdocumentatie tijdig gereed hebben.