Gemeente Brummen


Brzo-procedure Stork Veco vrijwel afgerond

(Oorspronkelijke publicatie datum: 15-07-2011)

De gemeente heeft vorige week een omgevingsvergunning aan Stork Veco verleend. Dit omdat het bedrijf inmiddels voldoet aan de meest recente (wettelijk) eisen. Milieutechnisch is het bedrijf dus in orde, waarmee ook aan het beperken van veiligheidsrisicos wordt voldaan. De gemeente vindt het van groot belang dat Stork Veco aan álle veiligheidseisen voldoet. Aan de vereiste rapportages voortkomend uit het Besluit Risicos Zware Ongevallen (Brzo) wordt op dit moment de laatste hand gelegd. Eind augustus is ook die procedure afgerond. Dan voldoet het bedrijf aan de gestelde eisen voor een intern rampenplan. De gemeente ziet strak toe op de naleving van de wettelijke voorschriften.

In een persbericht van VROM-inspectie staat dat Stork Veco tekort schiet op het aspect veilig-heid/risicobeheersing. Aanleiding voor het onderzoek van de VROM-inspectie was de brand bij ChemiePack in Moerdijk.

Omgevingsvergunning
Op 7 juli heeft de gemeente aan Stork Veco een omgevingsvergunning verleend. Dat betekent dat het bedrijf voor wat betreft chemische opslag, preventie bodemverontreiniging, productieprocessen, uitstoot van stoffen, etc. voldoet aan de milieueisen die de wet stelt.

Veiligheidsrapportage
Stork Veco is Brzo-plichtig. Die verplichting houdt in dat het bedrijf het veiligheidsmanagementsysteem op orde moet hebben. Dat moet beschreven worden in procedures en in een veiligheidsrapport. Dit heeft de gemeente ook uitdrukkelijk met het bedrijf besproken. Vervolgens heeft de gemeente het door de provincie ingestelde Brzo-team ingehuurd, dat specifieke kennis in huis heeft om deze procedures te beoordelen. De gemeente maakt daar gebruik van en controleert vervolgens of de regels bij Stork Veco nageleefd worden. Inmiddels vindt de laatste beoordeling van deze veiligheidsrapportage plaats en worden de laatste puntjes op de i gezet. De handhavingsstrategie van de gemeente Brummen is zodanig dat deze afspraken volledig nagekomen moeten worden op last van een dwangsom. Tot 30 augustus heeft Stork Veco daar de tijd voor. Dan worden door het Brzo-team van de provincie en de handhavers van de gemeente Brummen alle openstaande punten gecontroleerd.