Siemens

Persbericht

Den Haag, vrijdag 15 juli 2011

Siemens sluit contract met Brandweer voor nieuw meldsysteem: minder nodeloze meldingen en lagere kosten voor abonnees

Paul Joosten, directeur Brandweer bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en directeur Max Remerie van Siemens Building Technologies ondertekenden donderdag 14 juli 2011 de concessieovereenkomst voor het nieuwe OpenbaarbrandMeldSysteem (OMS) in de brandweerregio Gelderland-Midden. De overeenkomst kent een looptijd van 5 jaar. Naast de hoogst mogelijke betrouwbaarheid heeft de vernieuwing van het OMS tot doel het aantal nodeloze meldingen terug te dringen en de kosten voor de circa 1000 abonnees sterk te verlagen.

Veel gebouwen hebben een brandmeldinstallatie waar rookmelders snel en effectief een brand ontdekken en melden. Een deel van de panden met een brandmeldinstallatie dient wegens een verhoogd risico ook automatisch de detectie van brand door te melden naar de gemeenschappelijke meldkamer in Arnhem. Deze gebouwen zijn daarom, via vaste lijnverbindingen, aangesloten op het OMS.

Directe noodzaak voor het vervangen van het oude OMS is het uitfaseren van de analoge vaste verbindingen door KPN, waarbij ze worden vervangen door digitale lijnen. Deze lijnverbindingen voldoen aan de nieuwe Nederlandse en Europese normen NEN 2535, EN 54-21 en EN 50136-1-1. Bovendien bestaat de voorkeur om alle verbindingen als zogenaamde Type 1-aansluiting te realiseren. Dit betekent een doormelding van de hoogste kwaliteit, vergelijkbaar met het huidige DM1, door een systeem met een optimale bedrijfszekerheid.

Om nodeloze, in de volksmond valse, brandmeldingen tegen te gaan en het daaraan gekoppelde kostbare en voor niets uitrukken van de brandweer terug te dringen, is in het aanbestedingstraject rekening gehouden door aangescherpte aansluitvoorwaarden op te stellen. Bovendien hoeven per 1 januari door gewijzigde bouwregelgeving een aantal gebouwtypen niet meer verplicht te worden aangesloten.
Bijkomend voordeel is dat de migratie van analoge naar digitale verbindingen een directe kostenbesparing voor de op het OMS aangesloten abonnees oplevert.

In een dit voorjaar gehouden Europese aanbesteding kwam Siemens met het meest complete, aantrekkelijke en veilige pakket voor het nieuwe OMS als beste van drie marktpartijen uit de bus. Nog deze maand gaat de migratie van analoge naar digitale lijnverbindingen van start. De verwachting is dat de vernieuwing van de circa 1000 aansluitingen in het eerste kwartaal van 2012 is afgerond.