Politiebond ACP

Afschaffing ambtelijke status: politiek positief over uitzondering politiemensen

De ACP heeft afgelopen woensdag (13 juli), samen met diverse andere vakbonden, een informeel gesprek gehad met de Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA) over hun wetsvoorstel om de ambtelijke rechtspositie af te schaffen. In het wetsvoorstel staat dat ambtenaren, waaronder politiemensen, dezelfde rechten en plichten moeten krijgen als werknemers in het bedrijfsleven. De ACP is van mening dat onder andere voor politiemensen een uitzondering moet worden gemaakt.

"Politiemensen hebben een uniek beroep met bijzondere verantwoordelijkheden. Zij zijn door de overheid aangesteld om de openbare orde en veiligheid te handhaven en als enige bevoegd om geweld te gebruiken. Daarbij hoort ook een bijzondere status die tegenover de plichten en verantwoordelijkheden van politiemensen een goede rechtspositie stelt, zoals nu het geval is met de ambtelijke status", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een toelichting op dit standpunt.

Uitzondering

De ACP heeft tijdens het gesprek met de Kamerleden deze week dan ook duidelijk gemaakt dat politiemensen, net als overigens militairen en leden van de rechterlijke macht, moeten worden uitgezonderd van de voorgestelde maatregel. "In het wetsvoorstel is nog onvoldoende gekeken naar de staatsrechtelijke consequenties ervan. Zo heeft de politie een geweldsmonopolie en daarmee het recht heeft om burgers namens de overheid te beperken in hun grondrechten. Het is dan belangrijk dat altijd duidelijk is dat de politie neutraal, onafhankelijk en integer is en ondergeschikt aan de overheid. Een tweezijdige arbeidsovereenkomst, waarbij politiemensen niet meer door de overheid worden aangesteld, maar in onderling overleg een arbeidsovereenkomst afspreken, past daar niet bij."

Positief ontvangen

Het standpunt en bijbehorende argumentatie van de ACP op dit onderwerp werd tijdens het gesprek met de Kamerleden positief ontvangen. "Men is bereid om nog eens goed te kijken naar behoud van de ambtelijke rechtspositie voor politiemensen. Uiteraard zal de ACP de ontwikkeling van dit wetsvoorstel op de voet blijven volgen."
---

15/07/11 16:03