Waterschap Reest en Wieden



Waterschap Reest en Wieden gaat voor de Groene Parel

Reest en Wieden is genomineerd voor de Groene Parel. Het waterschap wil een vergistingsinstallatie voor rioolslib op het terrein van de rioolwaterzuivering (RWZI) in Echten bij Hoogeveen bouwen en heeft het project Ombouwen wagenpark op eigen geproduceerd groen gas ingediend. Uit het rioolslib van de nieuwe vergistingsinstallatie worden straks drie bruikbare producten gewonnen: geperste blokken voor elektriciteitscentrales (vergelijk: brandbare turf), struvietkorrels (magnesium-ammonium-fosfaat, meststof voor o.a. rozen) en biogas.

Wat is de Groene Parel?

De Groene Parel wordt dit jaar voor de derde maal geïnitieerd door het BlomBerg-Instituut en is onderdeel van het kennis- en netwerkplatform De Groene Versnelling. De Groene Versnelling is het platform waarin vooruitstrevende bestuurders hun innovatie- en daadkracht bundelen om een sterke beweging in gang te zetten op weg naar een duurzaam lokaal klimaatbeleid. Het is de plaats waar men kennis deelt, ketenpartners ontmoet, belangrijke verbindingen legt en bestuurlijke klimaatinitiatieven letterlijk in de schijnwerpers zet.

Biogas

Het waterschap wil biogas gaan opwerken tot aardgaskwaliteit, zodat het hele wagenpark van Reest en Wieden op deze brandstof kan rijden. Hierdoor bereikt Reest en Wieden twee grote voordelen. In de eerste plaats worden de bedrijfskosten terug gebracht, omdat het wagenpark (55 auto's) van deze voorziening gebruik gaat maken. Ook is het goed voor het milieu, omdat de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt beperkt. Reest en Wieden denkt in tien jaar tijd het volledige eigen wagenpark volgens de geldende normen om te bouwen en/of een deel van het wagenpark te vervangen.

Samenwerking

Reest en Wieden heeft vooruitlopend op dit project samengewerkt met de provincie Drenthe. Ook de provincie is verheugd over de nominatie, omdat dit Drenthe als duurzame provincie op de kaart zet. Met de provincie en haar partners wordt geprobeerd dit gas te leveren aan andere bedrijven, zoals grote vervoerders en organisaties, die hun wagenpark eveneens willen ombouwen. Die samenwerking krijgt in de loop van volgend jaar en daarna nog een duidelijkere vorm.

De weg naar de finale

Op weg naar de finale van de Groene Parel Award is er in oktober nog een meet & greet met de jury. Daar krijgen de tien geselecteerden, waaronder Reest en Wieden, de gelegenheid om de juryleden te overtuigen met hun project. Op basis daarvan (50%) en via internetstemmers (50%)
- het publiek kan stemmen via onderstaande link - wordt bepaald welke drie projecten doorgaan naar de eindronde. Uiteindelijk wordt op 7 december, na een laatste juryberaad, de winnaar bekendgemaakt.

Breng uw stem uit

Het waterschapsproject Ombouwen wagenpark op eigen geproduceerd groen gas is samen met negen andere projecten genomineerd voor De Groene Parel 2011. De komende periode kan iedereen zijn of haar stem online uitbrengen (kijk op Groene Parel).