Gemeente Almere

Twee maal Erepenning voor vrijwilligers De Witte Olifant

15-07-2011

Burgemeester Jorritsma reikte op vrijdag 15 juli twee keer de gemeentelijke Erepenning uit. Eén was bestemd voor Mieke van Dijk en de andere voor Mariël Bisschops. Beide initiatiefnemers en projectleiders van De Witte Olifant.

De eerste ideeën over De Witte Olifant ontstonden begin 2001. Samen wilden zij een kunstinitiatief creëren met als doel om mensen met een verstandelijke beperking verder te helpen in hun kunstontwikkeling en persoonlijke groei. Zij onderzochten de mogelijkheden om in Almere met fondsen en subsidiegelden een kunstopleiding te realiseren voor deze mensen. In februari 2002 is de Stichting De Witte Olifant formeel opgericht. Ze gingen met drie cliënten van start. Anno 2011 heeft De Witte Olifant een groep van zestien cliënten/kunstenaars.

Het begon met tekenen, schilderen en boetseren. Door de jaren heen zijn de mogelijkheden die De Witte Olifant kan bieden behoorlijk uitgebreid met onder andere podiumkunst, film- en fotografieprojecten, textiele werkvormen en brons gieten.
De filosofie en werkwijze van De Witte Olifant is bijzonder, zeldzaam en krachtig. Navolging in het land begint op gang te komen. In december 2010 heeft Mieke van Dijk De Witte Olifant verlaten om een nieuwe eigen weg in te gaan. Mariël Bisschops werkt er na tien jaar nog.