Rabobank Nederland

Rabobank: Uitkomst stresstest: Rabobank is solide

Persbericht

15 juli 2011

Vandaag zijn de uitkomsten bekend geworden van de door de Europese Banken Autoriteit (EBA) uitgevoerde stresstest voor banken. De Rabobank komt, zoals verwacht, solide uit de test. Het kernvermogen van de Rabobank was eind december 2010 12,6%. Uit de stresstest blijkt dat in het meest ongunstige scenario het kernvermogen van de Rabobank per eind 2012 nog altijd op een solide 10,8% uit zou komen. Dat is meer dan tweemaal de eis die nodig is om de stresstest te halen.

De maatstaf waarmee banken zijn beoordeeld is de relatieve hoogte van het zogenoemde kernvermogen (Core Tier I). Om te slagen voor de stresstest is per eind 2012 een kernvermogen vereist van minimaal 5% van de risico gewogen activa.

Gezien de goede kapitaalpositie van de bank is deze uitkomst niet verwonderlijk. Die sterke kapitaalpositie is ook één van de belangrijkste pijlers onder de hoge kredietwaardigheid die de Rabobank wordt toegekend.

De Rabobank was één van de banken die zijn onderworpen aan de stresstest 2011 van de Europese Banken Autoriteit (EBA). Deze test is door de EBA uitgevoerd in samenwerking met De Nederlandsche Bank (DNB), de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie (EC) en de European Systemic Risk Board (ESRB).

In de stresstest werden 90 banken beoordeeld die samen goed zijn voor 65% van het totale bancaire systeem binnen de Europese Unie.

Eén van de onderdelen die bij de stresstest is meegenomen, is de blootstelling van de banken aan de perifere landen van de Eurozone. Zoals al eerder is bekendgemaakt, is de blootstelling van de Rabobank aan de perifere Eurolanden beperkt. Per eind juni bedraagt de blootstelling aan Griekenland 240 miljoen Euro en aan Portugal 19 miljoen Euro.

De stresstest is uitgevoerd op basis van door de ECB voorgeschreven scenario's en door EBA voorgeschreven methodologieën. De uitkomsten hiervan kunnen niet als een prognose worden beschouwd.