Ingezonden persbericht


Schemerbruggen: kunst aan en in het Leidse water

Op vrijdag 15 juli om ongeveer 15.15 uur wordt het project Schemerbruggen geopend door het in werking stellen van de installatie "Mozes" aan de Waaghoofdbrug. Vanaf dat moment kan het varend publiek genieten van verrassende kunstwerken in en langs het water.

Schemerbruggen is een initiatief van CTV Zuid-Holland en wordt uitgevoerd door ProKwadraat. De inspiratie voor de werken is gevonden in het Provinciale themajaar "Leve de molens!" Schemerbruggen wordt ingevuld door een aantal Leidse kunstenaars. Atelier Tinga verzorgt De Hemelpoort in de Herengracht, Golden Fall bij de Korenbrug en Mozes aan de Waaghoofdbrug. De verwachting is dat vooral dit laatste werk tot de nodige verwarring zal leiden bij het varend publiek. Ans Volkers stelt haar videowerk tentoon op het terras van Odessa aan de Nieuwe Rijn, terwijl Reuring!, bestaande uit Julia van Adrichem en Paul Bouter, een polder heeft gemaakt onder de Nieuwsteeg brug. Daarnaast heeft fotografe Irene Cécile haar werk aan tien bruggen door de stad bevestigd in de vorm van kaarten. Voor de verzamelaar. Informatie en route zijn verkrijgbaar bij o.a. het Visitor Centre, de rederijen en bootverhuren en de omliggende jachthavens. Schemerbruggen is te bewonderen tot eind augustus.

Aanvullende info:
Op donderdag 14 juli om 15.00 uur worden de laatste locaties gereed gemaakt. Het team Reuring!, bestaande uit Julia van Adrichem en Paul Bouter, zal dan de laatste hand leggen aan haar Luchtbrug. In dit onderdeel van het project is de Nieuwsteegbrug omgetoverd tot een ware polder, zodat de argeloze langsvaarder zich midden in de stad opeens op het platteland waant. Als finishing touch wordt donderdag een schilderij aangebracht van gier. Koeiepoep, dus.