Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 14 juli 2011 110714R

Dit is een gezamenlijk persbericht van Bibliotheek Gelderland Zuid en de gemeente Nijmegen

Bibliotheek Gelderland Zuid en het Regionaal Archief Nijmegen zoeken samenwerking op

Bibliotheek Gelderland Zuid en het Regionaal Archief Nijmegen (RAN), buren aan de Mariënburg in het centrum van Nijmegen, zoeken de samenwerking op. In de online catalogus van Bibliotheek Gelderland Zuid is nu ook de bibliotheekcollectie van het archief te vinden. In de hal van de bibliotheek vult het archief een themawand met kleine wisselende presentaties over historische onderwerpen. De verwachting is dat het archief en de bibliotheek in de toekomst op meer vlakken zullen gaan samenwerken.

De collectie van het RAN is sinds kort ook te raadplegen in de online catalogus van de bibliotheek via www.obgz.nl. Deze website heeft meer dan 500.000 bezoeken per jaar. De bibliotheek kan zo haar klanten, die specifiek zoeken naar informatie over de geschiedenis van Nijmegen en omstreken, van dienst zijn. Voor het archief betekent dit de meer dan 20.000 titels door een groter publiek gezien worden. De boeken en tijdschriften van het RAN worden overigens niet uitgeleend maar zijn in te zien in de studiezaal van het Regionaal Archief.

De samenwerking tussen bibliotheek en archief krijgt ook vorm in de pas heringerichte hal van Bibliotheek De Mariënburg. Hier verzorgt het archief een presentatiewand waarop historische onderwerpen worden geïllustreerd met foto's en beeldmateriaal. Door QR-codes op de wand te scannen met een smartphone komt men op websites met meer informatie. Op dit moment is het thema van de presentatie '75 jaar Waalbrug'. De foto's uit het RAN bieden een bijzondere blik op de imposante boogbrug. Meer over de Waalbrug is te zien op www.flickr.com/regionaalarchiefnijmegen