Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie


---Persbericht---

Veilig medicijngebruik tijdens de ramadan met hulp van apotheker

Nog even en dan is het zover. Op 1 augustus begint voor ongeveer 900.000 moslims in Nederland de ramadan. Een tijd van vasten en bezinning. Als u meedoet aan de ramadan en medicijnen gebruikt is het belangrijk een aantal zaken goed in de gaten te houden. Het gebruik van medicijnen wordt namelijk door veel moslims gezien als het verbreken van het vasten. En dus stoppen ze met hun medicatie of verschuiven ze de inname tijd. Dit is in sommige gevallen niet zonder risico. De apotheker besteedt daarom extra aandacht aan veilig medicijngebruik tijdens de ramadan. Doet u mee aan de ramadan? Ga dan naar de apotheek. Vraag het de apotheker
Ik wil heel graag vasten, maar hoe veilig is dat? Kan ik mijn medicijnen op een ander moment innemen dan ik gewend ben? Zijn er alternatieven voor de medicijnen die ik meerdere keren per dag moet slikken? Hoe kan ik het best met mijn dieet omgaan tijdens het vasten? Iedereen kan met vragen over de ramadan en medicijnen terecht bij de apotheker. Apothekers en assistenten adviseren u graag over juist medicijngebruik tijdens de ramadan. Aanpassingen in medicijngebruik
Er zijn verschillende mogelijkheden om het medicijngebruik tijdelijk aan te passen, zodat u toch zonder problemen kunt vasten. De apotheker kan bijvoorbeeld in overleg met u en de arts de medicatievorm of de tijd waarop het medicijn moet worden ingenomen aanpassen. Bijvoorbeeld door een medicijn te kiezen dat je maar een keer per dag hoeft in te nemen in plaats van drie keer. Heeft u een dieet vanwege de gezondheid? Dan krijgt u van de apotheker het advies om na zonsondergang niet te vet en te zoet te eten en 's ochtends vroeg de grootste maaltijd te nemen. Vraag uw apotheker naar de mogelijkheden.

De invloed van ramadan op uw gezondheid
Er kunnen gezondheidsrisico's ontstaan doordat medicijnen op andere momenten worden ingenomen dan u gewend bent. Of doordat u zelfs de inname helemaal overslaat. En ook door het vasten zelf kan het lichaam anders reageren op een medicijn. Zelfs als het op de gewone tijden wordt ingenomen. Bovendien hebben mensen minder tijd, waardoor ze soms medicijnen tegelijk innemen. In sommige gevallen kunnen ze daardoor elkaars werking beïnvloeden. Een gesprek met de apotheker kan ongelukken helpen voorkomen.

Ramadan
De ramadan is bedoeld als tijd van bezinning en reiniging. En het is net zo goed een cultureel als een religieus verschijnsel. Tijdens de ramadan voelen veel moslims zich sterk verbonden met elkaar, vandaar dat zij meedoen zeer belangrijk vinden. Gedurende een maand eten en drinken ze niets van zonsopgang tot zonsondergang. Dit jaar vindt de ramadan plaats van 1 tot en met 29 augustus. De dagen zijn dan lang en dus moet er extra lang gevast worden.

Meer weten
Wilt u meer weten over de ramadan en medicijnen? Vraag het de apotheker! Of kijk op www.apotheek.nl.
---