Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA Noord-Holland stelt vragen over luchtkwaliteit

Zullen in navolging van Amsterdam ook andere gebieden in Noord-Holland de normen voor de luchtkwaliteit in 2015 niet halen? En wat zijn de gevolgen hiervan voor bouwprojecten in de provincie? Die vragen stelt PvdA-statenlid Gohdar Massom aan Gedeputeerde Staten naar aanleiding van een onderzoek van de rekenkamers van de vier grote steden.

De lucht in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is nog niet zo schoon als moet van Europa. Het zal de steden vermoedelijk niet lukken dit tijdig, voor 2015, op orde te krijgen zodat ze aan de Europese normen voldoen. Daardoor dreigen bouwprojecten en infrastructuurprojecten in grote problemen te komen. Dat concluderen de rekenkamers van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een rapport, dat 21 juni werd gepresenteerd.

Volgens de Rekenkamers zijn er aanvullende maatregelen nodig. Daarnaast zijn zij van mening dat de taken van de verschillende overheden niet goed genoeg geregeld zijn in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het is bijvoorbeeld onvoldoende duidelijk wie verantwoordelijk is voor het treffen van aanvullende maatregelen als resultaten tegenvallen. Bij het NSL hebben behalve het Rijk en de gemeenten ook de provincies een belangrijke rol.

PvdA-statenlid Gohdar Massom wil daarom weten wat de provincie vindt van deze conclusies. Ook wil het statenlid weten wat de gevolgen zijn voor bouwprojecten in de provincie. Massom: "De Europese Commissie kan Nederland boetes opleggen en bouwprojecten stopzetten als de luchtkwaliteitnormen niet op tijd gehaald worden. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor projecten waar de provincie bij betrokken is. Wij vragen Gedeputeerde Staten daarom welke maatregelen zij gaat nemen om de luchtkwaliteit in Noord-Holland aan de Europese normen te laten voldoen en de gezondheid van Noord-Hollanders te waarborgen."


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland