Nationale Bank van Belgie

Dexia kapitaalupdate â resultaten van de EU-stresstest

KBC Bank en Dexia kapitaalupdate â resultaten van de EU-stresstest

2011-07-15

AfdrukversieÂ

KBC Bank en Dexia werden onderworpen aan de EU-stresstest 2011 die door de European Banking Authority (EBA) werd uitgevoerd in samenwerking met de Nationale Bank van België (NBB), de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie (EC) en het Europees Comité voor Systeemrisicoâs (European Systemic Risk Board â ESRB).

De NBB neemt nota van de vandaag door de EBA, KBC Bank en Dexia uitgebrachte mededeling over de EU-stresstest en erkent de resultaten van die oefening volledig.

De EU-stresstest, die werd uitgevoerd bij 90 banken die meer dan 65% van de totale activa van het EU-bankwezen bezitten, tracht de veerkracht van Europese banken bij zware schokken te beoordelen, alsook hun specifieke solvabiliteit bij hypothetische stressrijke gebeurtenissen in bepaalde restrictieve omstandigheden.

Er werden hypothesen en een methodologie vastgesteld waarbij de kapitaaltoereikendheid van banken wordt beoordeeld tegen een Core Tier 1-kapitaalratio van 5%. Ze zijn bedoeld om het vertrouwen in de weerbaarheid van de geteste banken te versterken. De ECB werkte een ongunstig stresstestscenario uit dat een tijdspanne van twee jaar bestrijkt (2011-2012). Voor de stresstest werd uitgegaan van een vanaf december 2010 stabiel blijvende balans. De stresstest houdt geen rekening met toekomstige bedrijfsstrategieën en beleidsacties en vormt geen voorspelling van de winsten van KBC Bank en Dexia.

Als gevolg van de veronderstelde schok zou de geraamde geconsolideerde Core Tier 1-kapitaalratio van KBC Bank bij het ongunstige scenario uitkomen op 10.0% in 2012, tegen 10.5% eind 2010. De geraamde geconsolideerde Core Tier 1-kapitaalratio van Dexia zou bij het ongunstige scenario uitkomen op 10.4% in 2012, tegen 12.1% eind 2010. Deze resultaten omvat de effecten van de verplichte herstructureringsplannen die vóór 31 december 2010 met de Europese Commissie werden overeengekomen.

De EU-stresstest vereist dat aan de vastgestelde resultaten en zwakke punten, die aan de markt zullen worden bekendgemaakt, gevolg wordt gegeven om de veerkracht van het financiële systeem te versterken. Na afloop van de EU-stresstest blijkt uit de resultaten dat KBC Bank en Dexia voldoen aan de voor die stresstest vastgelegde kapitaalmaatstaf. Beide banken zullen er blijven voor zorgen dat hun kapitaal op een passend niveau wordt gehandhaafd.

Toelichting voor de redacteuren:

De uitgebreide resultaten van de stresstest volgens het basisscenario en het ongunstige scenario werden samen met informatie over de kredietportefeuilles van KBC Bank en Dexia en hun blootstellingen ten aanzien van centrale en lokale overheden opgenomen in de bijgevoegde tabellen die zijn opgemaakt in het gebruikelijke EBA-formaat.

De stresstest werd uitgevoerd op basis van de gangbare EBA-methodologie en de belangrijkste algemene hypothesen (bijv. een constant blijvende balans, een uniforme behandeling van effectiseringsrisicoâs) zoals die in de methodologische nota van de EBA gepubliceerd zijn. De informatie over de basisscenarioâs wordt derhalve enkel ter vergelijking verstrekt. Noch het basisscenario noch het ongunstige scenario mag op enigerlei wijze worden opgevat als een voorspelling van deze banken of rechtstreeks worden vergeleken met andere door deze banken gepubliceerde financiële informatie.

Voor meer details over de scenarioâs, hypothesen en methodologie wordt verwezen naar de EBA-website:
http://www.eba.europa.eu/EU-wide-stress-testing/2011.aspx.

Bijlagen:

1. Communicatie - KBC Bank

2. Stress test outputs - KBC Bank

3. Communicatie - Dexia

4. Stress test outputs - Dexia