Artsen zonder Grenzen

Hulp Artsen zonder Grenzen voedselcrisis Somalië

15-07-2011

Het aantal ondervoede kinderen dat Artsen zonder Grenzen in haar hulpprojecten in Somalië opneemt, neemt de laatste dagen scherp toe. Ook in Dadaab, een groep vluchtelingenkampen in Kenia, biedt Artsen zonder Grenzen hulp aan Somalische vluchtelingen die op zoek zijn naar hulp en veiligheid. Daar verblijven nu bijna 400.000 mensen met nog eens 47.000 mensen aan de randen van de overvolle kampen. Daarnaast werken onze teams in Ethiopië in de kampen in de Liben-regio, waar Somaliërs vanuit de plaats Dolo Ado worden overgebracht. Artsen zonder Grenzen is haar activiteiten om hulp te bieden aan de slachtoffers van de crisis in Somalië aan het uitbreiden.

Noodhulp ondervoeding Somalië

In de noordelijke stad Galkayo en de zuidelijke plaats Marere, zien de teams het aantal mensen die hulp zoeken zeer duidelijk toenemen. Daaronder zijn kinderen die ondervoed zijn, waarvan een aantal ernstig ondervoed. Inmiddels hebben de teams verspreid door Somalië in totaal meer dan 4.300 ondervoede kinderen opgenomen. Vooral in Marere lijdt het merendeel van de kinderen aan malaria of ondervoeding. Sommigen hebben honderden kilometers afgelegd om het hulpproject van Artsen zonder Grenzen te bereiken. Ook bevinden er zich inmiddels 800 gezinnen in een nabijgelegen provisorisch vluchtelingenkamp. Artsen zonder Grenzen zal hier plastic zeil, muskietennetten en zeep uitdelen.

Dadaab kampen overvol

In één maand tijd zijn er 40.000 Somalische vluchtelingen aangekomen in Dadaab. In de 3 vluchtelingenkampen van Dadaab leven er nu bijna 400.000 mensen, met daarnaast 47.000 nieuwkomers langs de randen van de kampen. De kampen worden beheerd door de Keniaanse autoriteiten en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Op sommige plaatsen zagen Artsen zonder Grenzen hulpverleners dat mensen minder dan 3 liter water per dag kregen: net genoeg om te drinken, maar te weinig voor enig behoorlijke hygiëne. Artsen zonder Grenzen deelt daarom 100.000 liter water per dag uit. Op dit moment behandelen onze hulpverleners er meer dan 3.400 ondervoede kinderen, waarvan 130 kinderen opgenomen zijn voor 24-uurs verpleging omdat zij zo ernstig ondervoed zijn dat zij in levensgevaar verkeren.

Opvangkampen Ethiopië

Ook de opvangkampen in Ethiopië, in de regio Libië, komen er dagelijks nieuwe Somalische vluchtelingen aan: zo'n 1.400 per dag. Ook deze kampen waren reeds overvol. De kampen waren oorspronkelijk berekend op 45.000 mensen en nu tellen ze 107.000 inwoners. Ook hier zijn er problemen met voedselrantsoenen, water, hygiënische voorzieningen en onderkomens. Artsen zonder Grenzen biedt algemene medische zorg en behandelt er op dit moment meer dan 7.000 ondervoede kinderen.

Geen onderdeel Samenwerkende Hulporganisaties, Giro 555

Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel meer uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen is van mening dat er voor noodhulp het hele jaar door geld nodig is, ook in die gebieden waar weinig aandacht voor is. Het hele jaar door kunnen donaties voor het werk van Artsen zonder Grenzen via Giro 4054 worden overgemaakt.

Meer informatie over waarom Artsen zonder Grenzen geen lid is van Giro 555


* Meer weten over onze hulpprojecten in Somalië
* Wat is acute ernstige ondervoeding? Bekijk ons ondervoedingsdossier.