Gemeente Lansingerland

Kade Noordeindseweg weer stabiel

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen was aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs een kade instabiel geworden. Inmiddels is de kade weer stabiel.

In de kade werden tien zwakke plekken geconstateerd waar water doorheen sijpelde. Op deze zwakke plekken heeft het Hoogheemraadschap Delfland vrijdagmiddag noodreparaties uitgevoerd met zandzakken.

De noodreparaties zullen blijven liggen, de vaart blijft afgedamd en het waterpeil wordt lager dan normaal gehouden, totdat de kade in zijn geheel wordt aangepakt in een kadeverbeteringsplan. Het is nog niet bekend wanneer de kade wordt verbeterd en de noodreparaties kunnen worden weggehaald. Door middel van metingen door het hoogheemraadschap wordt de kade nauwkeurig in de gaten gehouden.

Ontstaan wateroverlast
De kade aan de Noordeindseweg is een boezemkade, onderdeel van het stelsel van de grotere vaarten en kanalen. In de polder langs de kade, de Nieuwe Droogmaking in Berkel en Rodenrijs, is wateroverlast ontstaan. Het water werd weggepompt via de boezem, waardoor de druk op de boezemkade toenam en het water steeg.

Om de druk van het water op de kade niet verder toe te laten nemen, heeft het Hoogheemraadschap Delfland sinds 12.45 uur vrijdagmiddag het poldergemaal Noordpolder uitgeschakeld. Vervolgens is de kade bij de kruising Meerweg en Noordeindseweg, vanaf de brug tot aan de Munnikenweg afgedamd. Daarna is het gemaal Noordpolder weer aangezet.

Het gemaal Noordpolder en een mobiele pomp pompten het water in de boezem weg. Het waterpeil daalde, waardoor de druk op de kade afnam. Om 20.00 uur vrijdagavond was het waterpeil weer stabiel.

Reparatie kade Noordeindseweg

Geen problemen door regenval
De kade is dusdanig verstevigd dat dit in de komende periode geen problemen oplevert, ook niet tijdens slecht weer. Dit weekend voert het Hoogheemraadschap Delfland ter controle inspecties uit. Â

---

Eerdere berichtgeving:

Update 2 en 3 kade Noordeindseweg instabiel

De kade langs de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs die eerder vandaag instabiel bleek is nu afgedamd van de rest van de watergang. Met een mobiele pomp wordt water uit het afgedamde gedeelte gepompt. Dit zorgt ervoor dat het waterpeil daalt en de druk op de kade vermindert. De kans op een dijkdoorbraak is hiermee minimaal geworden.

De afdamming loopt van de kruising Meerweg en Noordeindseweg, bij de brug en tot aan de Munnikenweg. Zodra de afdamming gereed is, zal het gemaal Noordpolder weer aan gezet worden. Dit houdt in dat ook het water uit de polder weer weggepompt kan worden.

Op dit moment zijn op alle zwakke plekken in de kade noodreparaties uitgevoerd met zandzakken. Op één zwakke plek in de kade wordt op dit moment nog gewerkt aan noodreparaties.

Hoogheemraadschap Delfland verwacht dat de situatie rond 20.00 uur vanavond stabiel is.

Kijk voor meer informatie www.hhdelfland.nl of bel naar (06) 15 82 59 42.
Download hier de kaart van het betreffende gebied.

Kade Noordeindseweg instabiel

Een kade aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs is instabiel.

Dit betekent dat er water door de kade heen sijpelt. Delfland werkt hard aan de reparatie van de kade. Het risico op doorbraak van de kade is naar verwachting klein. Bewoners kunnen voor meer informatie contact opnemen met Meldpunt Delfland via (010) 270 18 88 of kijken op www.hhdelfland.nl.