Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 juli 2011

Efficiëntie centraal in nieuw antidopingdecreet

Vandaag keurde de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Sport Philippe MUYTERS het voorontwerp van nieuw antidopingdecreet principieel goed. Dopingpreventie en -bestrijding komen voortaan terecht in een apart decreet, wat de leesbaarheid en duidelijkheid ten goede komt. Het nieuwe voorontwerp van antidopingdecreet bevat ook de nieuwe selectiecriteria voor elitesporters die aan de whereaboutsverplichting moeten voldoen.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters: 'Het fundament van een daadkrachtige dopingbestrijding ligt in een heldere en afgelijnde regelgeving, waarin de rechten en plichten, taken en verantwoordelijkheden van éénieder - sporters, begeleiders, ploegverantwoordelijkenn, sportverenigingen en de overheid - duidelijk zijn afgebakend. Daaarom hebben we er ook voor gekozen om de dopingbestrijding voortaan in een apart decreet onder te brengen.'

Tijdens de uitwerking van het voorontwerp van decreet werd met het oog op een efficiënte en WADA-conforme dopingbestrijding ook aandacht besteed aan de nood van een gemeenschappelijke aanpak en harmonisering binnen België. 'Daarvoor heb ik met mijn collega's van de Franse en Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie een samenwerkingsakkoord afgesloten dat ervoor zorgt dat vooral elitesporters over het hele land gelijk behandeld worden', zegt de minister. Die afspraken hebben nu hun weerslag in het voorontwerp van antidopingdecreet.

'We stelden vast dat, in vergelijking met het buitenland, in Vlaanderen disproportioneel veel elitesporters aan whereaboutsverplichtingen worden onderworpen', zegt de Vlaamse minister van Sport. 'We hebben nieuwe criteria opgesteld, die zowel klantvriendelijk als efficiënt zijn, waarbij we de sporters voortaan opdelen in vier categorieën gebaseerd op de dopinggevoeligheid van de sportdiscipline en de internationale prestaties van de sporters.'

Dat leidt tot de volgende indeling:

- Categorie A: individuele sporters die op moeilijk lokaliseerbare plaatsen trainen (bv. wielrenners)

Deze sporters moeten dagelijks opgeven waar en wanneer ze trainen en tijdens welk uur ze zeker beschikbaar zijn voor een dopingcontrole.

- Categorie B: individuele sporters die op gemakkelijk lokaliseerbare plaatsen trainen (bv. zwemmers)

Deze sporters moeten dagelijks opgeven waar en wanneer ze trainen.

- Categorie C: ploegsporters (bv. voetballers)

Een ploegverantwoordelijke moet opgeven waar en wanneer de trainingen doorgaan en de sporters gewoonlijk verblijven als ze niet trainen.

- Categorie D: sporters die geen voordeel kunnen halen uit dopinggebruik buiten competitie (bv. boogschutters)

Deze sporters moeten geen verblijfsgegevens invullen

'Niet elke sporter is even gemakkelijk onverwacht te controleren buiten competitie, zoals op training. Een zwemmer kun je op training terugvinden in het zwembad, maar een wielrenner vinden tijdens zijn training, is wat moeilijker. Een wielrenner zal bijgevolg meer informatie moeten geven over zijn verblijf (whereabouts) buiten competitie dan een tennisser', legt minister Muyters uit.

Door deze hervorming wordt de groep die elke dag gedetailleerde verblijfsgegevens moet invullen teruggebracht naar ongeveer 170, wat in overeenstemming is met de internationale gemiddelden. Minister van Sport Muyters: 'De basis blijft voor mij heel duidelijk: doping mag nooit getolereerd worden en de dopingcontrole moet maximaal en efficiënt haar werk kunnen doen. Maar we moeten de sporters het leven administratief ook niet zuur maken. Ik denk dat we nu een systeem hebben dat voor iedereen verdedigbaar is, geen nodeloze verplichtingen oplegt én dat ook voldoet aan de WADA-regels.'

Ook aan de bestraffing werd gesleuteld. 'Voor de categorieën B en C voeren we nu bij een eerste overtreding van de verblijfsgegevens een administratieve sanctie in: ze verhuizen naar categorie A en moeten dus meer verblijfsgegevens doorgeven', zegt minister Muyters. In categorie A blijft de huidige regeling bestaan: drie overtredingen leiden tot een schorsing. 'Maar ook voor Categorie A hebben we het afgelopen jaar niet stil gezeten', vult Muyters nog aan, 'we organiseren infosessies voor sporters en entourages, sporters kunnen invullen via mail, sites of zelfs sms. We versturen waarschuwingsms'jes naar de sporters als de vervaldag in zicht komt. We bellen hen op. Op vraag begeleiden we hen... We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze topsporterrs deze internationaal verplichte administratieve handeling toch correct zouden uitvoeren.'

Naast een aanpassing van de huidige decretale bepalingen omtrent elitesporters en verblijfsgegevens, dringen zich nog een aantal decretale wijzigingen op, met oog op het veiligstellen van de zogenaamde WADA-conformiteit van de Vlaamse Gemeenschap. Deze wijzigingen moeten een grotere nadruk leggen op de Code en de Internationale Standaarden van het WADA en tevens de sportverenigingen maximaal responsabiliseren in het voeren van een actief antidopingbeleid.

Het resultaat is een toekomstgericht ontwerp van antidopingdecreet dat een efficiënte dopingbestrijding paart aan een minimum aan lasten voor de sporter. 'Efficiënt en klantvriendelijk. Zo hoort wetgeving te zijn,' sluit Vlaams minister van Sport Muyters af.

Ook de resterende regelgeving omtrent het medisch en ethisch verantwoord sporten in een meer preventieve context, zal onderworpen worden aan een nieuwe decretale oefening vanaf het najaar 2011.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Thomas Pollet, Woordvoerder van minister Philippe Muyters
Tel: 02 552 67 07
Tel: 02 552 67 07
Gsm: 0474 69 56 08
E-mail: persdienst.muyters@vlaanderen.be

Lees meer op: Zie het origineel


De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.