Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 juli 2011

Strategische investerings- en opleidingssteun

Vandaag 15 juli 2011 heeft de Vlaamse Regering, op voorstel van minister-president Kris PEETERS, aan acht Vlaamse ondernemingen in totaal ruim 8,1 miljoen euro steun toegekend in het kader van het systeem 'strategische investerings- en opleidingssteun'. Met de subsidie ondersteunt de Vlaamse Regering de grote strategische veranderingsprocessen in Vlaamse bedrijven. Dit beleid draagt bij tot de noodzakelijke transformatie van het economische weefsel.

ALERIS



Aleris Aluminium Duffel produceert aluminiumprofielen. De onderneming heeft een strategisch opleidingsproject uitgewerkt dat kadert in de heroriëntering van het bedrijf. Aleris wil groeien in hoogwaardige nicheproducten die niet door om het even wie kunnen worden gemaakt. Zo is de bouw van een volledig nieuwe afdeling gepland voor de productie van aluminiumband voor lichtgewicht toepassingen in de automobielindustrie. De opleidingskosten worden geraamd op 4,7 miljoen euro. De Vlaamse Regering verleent 652.000 euro opleidingssteun.



DAF TRUCKS VLAANDEREN



De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro strategische opleidingssteun toe aan de assen- en cabinefabriek Daf Trucks Vlaanderen te Westerlo. De opleidingen sluiten nauw aan bij forse investeringen in een nieuwe cabine lakstraat en noodzakelijke aanpassingen van de productielijn ten gevolge van de nieuwe Euro VI emissie eis. Deze investeringen annex opleidingen zullen bijdragen tot de verankering van de onderneming in Vlaanderen voor minstens de volgende drie decennia. Met het binnenhalen van deze belangrijke projecten verwacht Daf Trucks Vlaanderen bovendien na de moeilijke crisisjaren haar personeelsbestand weer over de 2.500 VTE te kunnen krikken. Tegenover de toegekende opleidingssteun staat een totaal opleidingsengagement ter waarde van 14,6 miljoen euro gespreid over een periode van drie jaar.



DATACLOUD



De kmo DataCloud is een datacenter dat in Erembodegem beveiligde ruimten aanbiedt voor het onderbrengen van servers en dataopslagapparatuur. Vroeger waren de klanten middelgrote ondernemingen die racks huurden. Nu komen er meer en meer grote ondernemingen die op zoek zijn naar ruimten van meer dan 100 m'.

Deze klanten hebben andere behoeften dan de ondernemingen waarvoor DataCloud oorspronkelijk heeft gebouwd: meer kW per m', efficiënter koelen van de ruimten, meer meetinstrumenten. De investeringen die hiermee verband houden bedragen 8,3 miljoen euro. De Vlaamse regering verleent 747.000 euro strategische investeringssteun.

D'HONDT



De NV D'Hondt uit Zingem is een kmo en maakt klassieke en moderne binnendeuren in hout, glas of andere materialen en trappen in hout, metaal en glas.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters kent de Vlaamse regering aan deze onderneming 1 miljoen euro investeringssteun toe. D'Hondt investeert 12 miljoen euro in een innovatieve productielijn. Door deze investeringen kunnen meer kwaliteitsvolle producten en diensten aan concurrentiële en betaalbare prijzen aan de man worden gebracht. Het personeelsbestand zal toenemen met 32 mensen.



LVD



De activiteit van L.V.D. Company NV uit Gullegem bestaat uit de ontwikkeling, de productie en de verkoop van zware machines voor de plaatbewerking: afkantpersen, lasersnijmachines, ponsmachines, hydraulische scharen?

In Gullegem bevinden zich twee competentiecentra waar de technologie voor de machines wordt ontwikkeld. LVD nam de strategische beslissing zich in de toekomst voornamelijk toe te leggen op de ontwikkeling en de productie van high-end systemen. De opleidingen die hiermee verbonden zijn bedragen 4,9 miljoen euro. De Vlaamse overheid verleent 972.000 euro opleidingssteun.

SIOEN



De Vlaamse Regering verleent 791.000 euro opleidingssteun aan het West-Vlaamse textielbedrijf Sioen Industries uit Ardooie. Het opleidingsproject kadert binnen de bedrijfsstrategie waarmee Sioen Industries het hoofd wil bieden aan de economische crisis van de voorbije twee jaar. Het opleidingsbudget bedraagt 3,6 miljoen euro.



UMICORE



Umicore NV heeft in Vlaanderen vestigingen in Hoboken, Overpelt, Olen, Vilvoorde en Heusden-Zolder. De onderneming specialiseert zich meer en meer in milieuvriendelijke technieken in verband met de elektrificatie van het wagenpark, de schaarser wordende grondstoffen, de strengere emissienormen voor wagens en de nood aan hernieuwbare energie. Deze principes werden neergelegd in het masterplan 'Vision 2015'. De kostprijs van de opleidingen die hiermee verband houden bedraagt 8,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid verleent 1 miljoen euro opleidingssteun.



ZOUTMAN



Zoutman NV is een raffinaderij van alle types zout, met de nadruk op de raffinage van zeezout. De eindproducten van deze kmo worden gebruikt als dooizout, voor waterontharding, in de landbouw- en voedingsindustrie... De onderneming zal de komende drie jaar bijna 18 miljoen euro investeren in haar vestigingen in Gent en Roeselare. Er komen twee nieuwe raffinage-units, bijkomende loodsen voor opslag, een hoogbouwmagazijn en een kantoorgebouw. Er zullen 15 bijkomende werknemers aangetrokken worden. De strategische investeringssteun van de Vlaamse overheid bedraagt 1 miljoen euro.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, Woordvoerder van minister-president Kris Peeters
Tel: 02 552 60 12
Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: Zie het origineel


De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.