Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 juli 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Volgende bedrijven krijgen strategische opleidings- of investeringssteun: nv DAF Trucks Vlaanderen in Westerlo (2 miljoen euro), Sioen Industries nv in Ardooie (790.000 euro), nv D'Hondt in Zingem (1 miljoen euro), Aleris Aluminium Duffel bvba (651.000 euro), Zoutman nv in Roeselare (1 miljoen euro), Umicore nv in Brussel (1 miljoen euro), LVD Company nv in Gullegem (972.000 euro) en nv Datacloud in Erembodegem (747.000 euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over het verlenen van steun ter verbetering van de kwaliteit van de landbouwproductie en van de landbouwproducten met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling. Het voorstel is gebaseerd op een EG-Verordening over steun voor plattelandsontwikkeling die voorziet in de mogelijkheid om landbouwers die deelnemen aan voedselkwaliteitsregelingen financieel te ondersteunen als tegemoetkoming in hun controlekost. Daarnaast wordt de mogelijkheid voorzien om producentengroeperingen te ondersteunen voor het voeren van voorlichtings- en afzetbevorderingsacties. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De bij VLAM betrokken sectoren brengen via verplichte bijdragen van de marktdeelnemers uit hun sector middelen bijeen in promotiefondsen. Hiermee wordt de sectorale productpromotie gefinancierd. In navolging van opmerkingen van de Europese Commissie werd elke bijlage bij het besluit ter zake aan een evaluatie onderworpen waardoor enkele bepalingen werden geschrapt, vervangen of aangepast. De Vlaamse Regering wijzigt dus principieel de bijlage bij haar besluit over de verplichte bijdragen voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse land-, tuinbouw- en visserijproducten. De wijzigingen betreffen de sectoren paarden, pluimvee, eieren, kleinvee en bakkerij. Over het wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt diverse bepalingen in haar besluit over de gemeenschappelijke ordening der markten in de sectoren groenten en fruit voor wat betreft de erkenning van producentenorganisaties, de actiefondsen, de operationele programma's en de toekenning van financiële steun. Het besluit geeft uitvoering aan een Europese verordening. Gezien de huidige crisissituatie in de tuinbouwsector is het aangewezen om het repertorium van crisismaatregelen uit te breiden met de mogelijkheid tot 'groen oogsten' of 'niet oogsten', voor producten die te kampen hebben met een crisis. Dergelijke maatregelen kunnen bijdragen tot het stabiliseren van de markten en tot het garanderen van een redelijke levensstandaard voor de betrokken landbouwbevolking.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de SERV en van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de in-, uit- en doorvoer en overbrenging van defensiegerelateerde producten, ander voor militair gebruik dienstig materieel, ordehandhavingsmaterieel, civiele vuurwapens, onderdelen en munitie, kortweg het Wapenhandeldecreet. Het regelt de controle op de handel (in- en uitvoer) en houdt onder meer de omzetting van drie Europese richtlijnen ter zake in. Het nieuwe allesomvattend kader voorziet uitgebreide controle, evaluatie, toezichts- en sanctioneringsmogelijkheden waarbij zoveel als mogelijk is rekening gehouden met zowel ethische als economische parameters. Over dit voorontwerp van Wapenhandeldecreet wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 275.000 euro subsidie toe aan het Kunsthistorisch museum in Wenen voor de renovatiewerken aan de Kunstkammer "Die Renaissance Nördlich der Alpen und der Beginn der Habsburgischen Kunstkammern". Deze vleugel bevat bijna uitsluitend Vlaamse werken.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het jaarverslag 2010 van Flanders House Inc. in New York. Ze verleent de bestuurders van Flanders House Inc. kwijting voor alle daden gesteld sinds de Algemene Vergadering van juli 2010 en herbevestigt de zittende leden van de raad van bestuur in hun mandaat.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de Strategienota voor de Ontwikkelingssamenwerking 2012-2016 Vlaanderen-Zuid-Afrika.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering legt 900.000 euro vast als bijdrage voor het Vlaams UNESCO-Trustfonds op het begrotingsjaar 2011. Voor de aanwending van de middelen worden, in overleg met UNESCO, projectvoorstellen onderzocht die ter goedkeuring aan de regering worden voorgelegd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten. Het gaat om een aantal bijsturingen met als uitgangspunt een meer gerichte steunverlening bij advies. Zo wordt strategisch advies een volwaardige pijler, wordt de erkenningsregeling bijgestuurd om te evolueren naar een kwaliteitsgarantie en zijn er punctuele aanpassingen in de pijlers opleiding, advies, internationaal advies en technologieverkenning. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de omzendbrief over de organisatie van de kabinetten van de leden van de Vlaamse Regering, en aan het model van arbeidsreglement voor de personeelsleden van de kabinetten van de Vlaamse ministers. De actualisering van de documenten heeft vooral betrekking op terminologische afstemming met het informatiedocument en op een aantal contactgegevens. In het model informatiedocument zijn de belangrijkste elementen opgenomen die de arbeidsverhouding van het kabinetspersoneel kenmerken. Het betreft in hoofdzaak informatie met betrekking tot de arbeidsverhouding, veiligheid, gezondheid en preventie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist principieel de opdracht te gunnen via een algemene offerteaanvraag met Europese bekendmaking van de opdracht aan een extern contactcenter om te zorgen voor de voorbereiding van de exploitatie, de exploitatie en de voorbereiding van de transitie op het einde van het contract, van het Frontoffice (callcenter) van de Vlaamse Infolijn. De opdracht omvat in essentie de terbeschikkingstelling van een callcenter, infrastructuur, de klantvriendelijke en efficiënte inschakeling van agenten of voorlichters, de supervisie van de callcenteractiviteiten (oproepen, e-mail, chat) en de uitbating van de Infomobiel. De Vlaamse Regering keurt tevens het bestek voor de nieuwe gunning goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 1,85 miljoen euro aan het Vlaams Kenniscentrum Water vzw (VLAKWA) in Brugge. VLAKWA is opgericht in het kader van het EFRO-project 'Oprichting Expertisecentrum Waterkwaliteit West-Vlaanderen' en heeft als doelstelling de nationale en internationale valorisatie van de verworven expertise te ondersteunen, onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten te stimuleren, een centraal aanspreekpunt te zijn met loketfunctie voor advies en informatie, nationale en internationale waterkennis en -ervaring te verspreiden en strategische adviesondersteuning te coördineren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten

Het beheersreglement van de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek (VITO) bevat ook een lijst van referentietaken waarvoor VITO verantwoordelijk is. Aan deze lijst wordt nu een nieuwe referentietaak toegevoegd, met name 'verdere ontwikkeling en exploitatie van de Beeldverwerkingsketen GDI-Vlaanderen'. De Vlaamse Regering wijzigt hiervoor het Beheersreglement over de Referentietaken VITO 2009-2012. Het gaat om een performante, veilige en beheerde opslag en backup voor de bestaande en toekomstige geografische gegevensbronnen van de Geografische Data-Infrastructuur Vlaanderen (GDI).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege

In het kader van de uitwerking van de Europese verordening over een milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS) hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. EMAS wil de milieuprestaties van industriële activiteiten beoordelen en continu verbeteren, en daarover de nodige informatie verschaffen aan het publiek.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, viceminister-president Geert Bourgeois, minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering stemt in met de gunning van de consultancyopdracht voor de begeleiding van het Interregionaal Ambtelijk Coördinatieplatform, onder politieke supervisie van het Interregionaal Politiek Coördinatie-platform, voor de uitwerking van een DBFMO-bestek, dat fasegewijs moet leiden tot de aanduiding van een service-provider, die zal instaan voor de invoering van de kilometerheffing en wegenvignet binnen de drie gewesten.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Op 17 december 2010 keurde de Vlaamse Regering de lancering goed van een oproep voor een proeftuin voor elektrische voertuigen. Om de activiteiten van de proeftuin te coördineren, moet onder andere een ondersteunende Programme Office (PO) worden georganiseerd. Om toe te laten dat de PO wordt georganiseerd door VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, wijzigt de Vlaamse Regering het Beheersreglement rond de Referentietaken VITO 2009-2012. De PO moet onder meer zorgen voor de noodzakelijke afstemming tussen de werking van de verschillende platformen in de proeftuin, dient als aanspreekpunt en zorgt voor de externe communicatie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Flanders' Care wil door innovatie het aanbod van kwaliteitsvolle zorg verbeteren en verantwoord ondernemerschap in de zorgeconomie stimuleren door het uitwerken van doorbraakprojecten in de zorg. De vijf provinciale innovatiecentra zijn uitvoerder van de projecten regionale innovatiestimulering en beschikken in elke Vlaamse provincie over een team van 6 mensen. Ter versterking van Flanders' Care zijn in Oost-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant twee extra innovatieadviseurs nodig. De Vlaamse Regering kent hen daarvoor een extra subsidie toe van in totaal 1,065 miljoen euro. De bevoegde minister zorgt voor de inhoudelijke en administratieve opvolging.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen voor 2012-2016 en beslist principieel over de subsidiëring ervan. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen bij de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 205.100 euro aan elk van de tien regionale televisieomroepen ATV, AVS, Focus TV, TV Oost, Ring TV, Rob TV, RTV, TV Brussel, TVL en WTV voor het werkingsjaar 2011. Aan RTV wordt bovendien een extra subsidie toegekend van 25.000 euro voor de ondertiteling van twee volledig gescheiden nieuwsuitzendingen (RTV Kempen en RTV Mechelen).

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst van de VRT voor 2012-2016 en machtigt de bevoegde minister voor mediabeleid deze te ondertekenen en in te dienen bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten en minister Philippe Muyters

In het kader van de beheersovereenkomst met de VRT keurt de Vlaamse Regering de uitbetaling goed van een bedrag van 9,6 miljoen euro voor het pensioenfonds van de VRT. De betaling komt ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

In het kader van de interne staatshervorming en de doelstelling om van de Vlaamse administratie een slagkrachtige overheid te maken, wil de Vlaamse Regering Onroerend Erfgoed één gezicht geven door de uitvoerende opdrachten bijeen te brengen in één agentschap. Dat betekent dat het agentschap Ruimte en Erfgoed voortaan het agentschap Ruimtelijke Ordening wordt, terwijl het deel erfgoed geïntegreerd wordt in het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. De Vlaamse Regering hecht daarvoor, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet over de bescherming van het archeologisch patrimonium. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpconvenant tussen het Vlaamse Gewest en de provincie Oost-Vlaanderen met betrekking tot het 'proefproject archeologiedepot' in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Dienstenintegrator (VDI) zorgt voor de ontsluiting van Vlaamse en federale authentieke gegevensbronnen (bijvoorbeeld het Rijksregister) naar de Vlaamse overheid en naar lokale overheden. De VDI zorgt ook voor het elektronische gebruikers- en toegangsbeheer voor de toegang tot deze informatie. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de oprichting en organisatie van een Vlaamse dienstenintegrator. De rol van Vlaamse dienstenintegrator wordt opgenomen door de DAB eIB/CORVE. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer en van de Vlaamse adviesraad voor Bestuurszaken, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe aan het ESF-agentschap Vlaanderen vzw in Brussel voor de betaling van subsidies als Vlaamse cofinanciering uit de begroting 2011 in het kader van het Europees Integratiefonds jaarprogramma 2011. Doel is onder meer het verhogen van de maatschappelijke participatie van derdelanders aan adviesraden en vrijetijdsinitiatieven, en het uitvoeren van een impactstudie van het instrument 'sociaal tolken en vertalen'.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden vastlegt waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen. Het besluit bepaalt dat Toerisme Vlaanderen, binnen de daartoe bestemde kredieten op zijn begroting, een subsidie kan toekennen aan vergunde toeristische logiezen om gebouwen, installaties, inrichtingen en voorzieningen op te richten of te moderniseren. De subsidie wordt toegekend aan iedere reguliere aanvraag die valt binnen de subsidiabele uitgaven. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

In het kader van de herstructurering van Toerisme Vlaanderen wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar besluit over de erkenning en financiële ondersteuning van toeristisch-recreatieve projecten en strategische plannen en keurt ze principieel een besluit goed tot machtiging van Toerisme Vlaanderen om ad nominatim subsidies toe te kennen en uit te keren. Door deze besluiten worden de 'subsidiestromen toerisme' gecentraliseerd bij het agentschap Toerisme Vlaanderen. Over beide besluiten wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Toerismepact 2020 en neemt akte van het Strategisch beleidsplan voor toerisme in Vlaanderen-Brussel 2020. De bevoegde minister wordt gemachtigd om eventuele laatste kleine aanpassingen door te voeren in het toerismepact in overleg met de toeristische actoren en om het daarna te ondertekenen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De aanstelling van Gert Potoms in de functie van algemeen directeur bij het Agentschap voor Facilitair Management wordt, op diens verzoek, beëindigd met ingang van 1 oktober 2011.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het onroerend erfgoed. Het decreet moet zorgen voor een harmonisatie van de bestaande versnipperde regelgeving om te komen tot een geïntegreerde beschermingsstrategie voor onroerend erfgoed. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed en van de SERV.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de conceptnota voor de hervorming van de inburgerings- en integratiesector en belast de bevoegde minister met de verdere uitvoering van dit concept. De ministers voor onderwijs en voor inburgering worden gelast het concept 'Centra voor Leerloopbaanbegeleiding' verder uit te werken.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de voorontwerpen van decreet die het Gemeente- en het Provinciedecreet wijzigen. De wijzigingen vloeien voort uit enerzijds de voorstellen van de Commissie Efficiëntiewinst voor de Lokale Besturen en de lijst mogelijke verbeteringen van de Vlaamse administratie, en anderzijds uit de concrete maatregelen uit het Witboek Interne Staatshervorming. Het gaat dus om aanpassingen die de efficiëntie van het lokaal beleid verbeteren, zonder te raken aan de algemene uitgangspunten en principes van het gemeente- en provinciedecreet. Over deze voorontwerpen van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken. Ze worden voor onderhandelingen geagendeerd in het bevoegde Comité voor de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de Vlaamse adviesraad voor Bestuurszaken en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het bewijs van taalkennis regelt. Tot nu toe lag de bevoegdheid om bewijzen van de taalkennis uit te reiken exclusief bij SELOR, zoals geregeld in de bestuurstaalwet. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof en van de Raad van State, en door een klacht bij de Europese Commissie is er nu een probleem met die exclusieve bevoegdheid, zodat een wijziging van de bestuurstaalwet, via een decreet, nodig is. Door deze wijziging bepaalt de Vlaamse Regering welke instanties de bewijzen van taalkennis uitreiken en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat de voorwaarden vaststelt voor de toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) aan personen met een handicap. Bedoeling van de wijziging is de programmatie voor 2011 te verhogen naar 2.200 PAB's. Daarvoor is 5,7 miljoen euro voorzien voor extra budgetten.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

'Prioritair toe te wijzen hulpvragen' in de Integrale Jeugdhulp zijn dossiers van minderjarigen waar een combinatie van hulpaanbod of bijzondere expertise nodig is, die niet kan geboden worden binnen de reguliere jeugdhulpverlening. Bij decreet is bepaald dat de Vlaamse Regering een experiment kan opzetten voor de subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod, voor jongeren voor wie de voorziene mogelijkheden ontoereikend zijn. Als gevolg van de verlenging van het experiment 'Prioritair toe te wijzen hulpvragen' in het decreet, wijzigt de Vlaamse Regering nu het besluit dat de voorwaarden voor deze experimentele subsidiëring vaststelt. Deze wijziging beoogt een verlenging van het experiment met twee jaar.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van een provisioneel krediet van 97.000 euro voor uitbreiding van de tewerkstelling in het kader van de sociale maribel voor de aanwerving van 3 personeelsleden bij het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de herverdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 788.000 euro voor de subsidiëring van projecten in het kader van wonen-welzijn.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het decreet met de regeling tot erkenning van de instellingen voor schuldbemiddeling in de Vlaamse Gemeenschap geeft de Vlaamse Regering de mogelijkheid om instellingen voor schuldbemiddeling te erkennen en te subsidiëren, en een vzw te subsidiëren als Vlaams Centrum Schuldenlast. Het is de bedoeling dat het huidige Vlaams Centrum Schuldbemiddeling de rol van Vlaams Centrum Schuldenlast opneemt. De Vlaamse Regering hecht daarvoor haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij dit decreet. Het besluit werkt de bepalingen van het decreet rond het Vlaams Centrum Schuldenlast verder uit. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele besluiten rond kinderopvang. De wijziging beoogt het inkomensgerelateerd systeem (IKG) (administratief) te verbeteren, voortvloeiend uit de evaluatie en het opgemaakte actieplan. IKG is de mogelijkheid voor gezinnen om ook in zelfstandige opvangvoorzieningen een opvangprijs te betalen gebaseerd op het gezinsinkomen. Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht in andere besluiten rond kinderopvang. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het inkomensgerelateerd systeem (IKG-systeem) maakt het voor gezinnen mogelijk om ook in zelfstandige kinderopvangvoorzieningen een opvangprijs te betalen die gebaseerd is op het gezinsinkomen. Om de financiële leefbaarheid van zelfstandige kinderdagverblijven te verhogen, wordt de IKG-vergoeding verhoogd naar 28,95 euro. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor de nodige besluiten. De wijziging omvat ook het verschuiven van de datum van indexatie naar 1 oktober, en het aanpassen van het moment van berekening van de coëfficiënt van de voorrangsregeling.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Een van de strategische projecten binnen het nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap is het verzekeren van een goed werkend voortraject. Het voortraject is een proces van vraagverduidelijking met de hulp van een zelf gekozen, deskundig opgeleide persoon, wat resulteert in een ondersteuningsplan. Om uitwerking te geven aan dit voortraject, keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed met de vergunning, de erkenning en subsidiëring van diensten Ondersteuningsplan en een mentororganisatie voor het voortraject voor personen met een handicap. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van addendum goed bij het convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw. Ze keurt tevens het ontwerp van addendum goed bij het convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de leden van het samenwerkingsverband ter ondersteuning van de acties rond dementie. Ten slotte kent ze voor het jaar 2011 een subsidie toe van bijna 198.000 euro aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw in Antwerpen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering legt het totale aantal subsidiabele uren gezinszorg voor de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg vast op 16.638.242 uren voor 2011 en breidt het budget voor de maatregel vervoer uit tot bijna 2,7 miljoen euro.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de Vlaamse Sociale Bescherming. Het decreet consolideert de Vlaamse zorgverzekering en maakt werk van twee nieuwe onderdelen van de Vlaamse sociale bescherming: een systeem van maximumfactuur in de thuiszorg en een regeling voor de financiële ondersteuning van kinderen (premie voor het jonge kind). Er komt ook een nieuw intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid, het Agentschap voor Vlaamse sociale bescherming. Het agentschap komt in de plaats van het Vlaams Zorgfonds. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid en van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Freya Van den Bossche

In het kader van een betere afstemming tussen het woon- en het welzijnsbeleid werd een oproep gelanceerd tot het indienen van experimentele projecten waarin de samenwerking tussen de sociale huisvesting en de welzijnssector centraal staat. Na evaluatie van de ingediende projecten keurt de Vlaamse Regering 11 projecten goed en kent ze in totaal zo'n 2,5 miljoen euro subsidie toe voor de periode september 2011-augustus 2014.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een inschrijving voor de aanneming van diensten in het kader van het onderhoudsbestek voor D415 (Aalst) en D412 (Oudenaarde) in de provincie Oost-Vlaanderen 'Groenonderhoud, netheidsonderhoud en ruimen van zwerfvuil'. Alle betrokkenen worden van de beslissing op de hoogte gesteld.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het strategisch plan voor en de afbakening van de haven van Antwerpen hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een onderzoek naar de ontwikkeling en duurzame vestiging van nieuwe zilte graslanden.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het strategisch plan voor de haven van Zeebrugge keurt de Vlaamse Regering de verlenging goed van de overeenkomst met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek voor de monitoring van natuurwaarden in de voor- en achterhaven van Zeebrugge voor een periode van drie jaar.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de oprichting van de naamloze vennootschap van privaatrecht nv Vlaamse Havens keurt de Vlaamse Regering de samenwerkingsovereenkomst goed tussen het Vlaams Gewest en de nv Vlaamse Havens. De overeenkomst legt de wederzijdse afspraken, verbintenissen, rechten en plichten vast voor het uitvoeren van de decretale opdracht van de nv Vlaamse Havens.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van de wet over de interoperabiliteit van het spoorwegsysteem in de Europese Gemeenschap. Het gaat om een omzetting van een Europese Richtlijn ter zake.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op voorwaarde van enkele tekstuele aanpassingen stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp van koninklijk besluit tot aanneming van een bestek over de spoorweginfrastructuur. Het besluit definieert de vereisten die als veiligheidsvoorschrift van toepassing zijn op de spoorweginfrastructuur.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Mits tegemoet wordt gekomen aan een aantal voorwaarden stemt de Vlaamse Regering in met een voorontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de regels voor de medische keuring en bedrijfspsychologische examens voor treinbestuurders en -begeleiders en voor de criteria voor erkennig van personen en centra belast met deze onderzoeken. Het kb geeft uitvoering aan de wet over de exploitatieveiligheid van de spoorwegen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de vereisten van toepassing op het veiligheidspersoneel. Het gaat om een gedeeltelijke omzetting van een Europese Richtlijn over de certificering van machinisten die locomotieven en treinen op het spoorwegsysteem van de Gemeenschap besturen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In uitvoering van het Scheepvaartbegeleidingsdecreet hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van de havenbedrijven voor de activiteiten van de havenkapiteinsdiensten die expliciet kunnen worden toegewezen aan de verkeersafwikkeling, de veiligheid en de vrijwaring van het milieu. Door dit besluit wordt de subsidiëring geregeld van de zogenaamde VBS-infrastructuur: het geheel van de infrastructuur die bijdraagt tot het veilige en vlotte scheepvaartverkeer van en naar de Vlaamse havens (radarinstallaties, camerasystemen, informaticatoepassingen, enz.) Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Havencommissie en van de MiNa-raad, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het AfbakeningsGRUP 'Haven van Antwerpen' neemt de Vlaamse Regering kennis van de principiële krachtlijnen van het sociaal begeleidingsplan en keurt ze die ook goed. Ze breidt tevens het werkingsgebied van het sociaal begeleidingsplan uit tot de buitengrenzen van het afbakeningsGRUP 'Haven van Antwerpen'. De bevoegde Vlaamse minister voor mobiliteit en openbare werken zal deze krachtlijnen verder uitwerken.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het Havendecreet is is een overeenkomst gesloten voor de vergoeding voor de instandhouding, het onderhoud en de exploitatie van de kanaaldokken en zwaaikommen binnen de haven van Antwerpen. De bedragen hierbij waren forfaitaire bedragen. Na een doelmatigheidsanalyse naar de gedetailleerde kosten gebeurt de terugbetaling nu op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Voor het verwerken van specie werd een aparte regeling uitgewerkt in het kader van het project AMORAS. Hierdoor is de verwerking van specie niet meer opgenomen in de overeenkomst met de haven van Antwerpen vanaf 2008. Voor de jaren 2011, 2012 en 2013 moet een nieuwe overeenkomst opgesteld worden. De Vlaamse Regering keurt deze overeenkomst nu principieel goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het Havendecreet werden vergoedingen vastgelegd voor de instandhouding en het onderhoud van de maritieme toegangsweg in de Haven van Antwerpen met de aanmeerinfrastuctuur voor zee- en binnenschepen voor overslag van goederen of personenvervoer. Na een studie naar de gedetailleerde kosten is vanaf 2008 de vergoeding hierop bepaald. Voor het verwerken van specie werd een aparte regeling uitgewerkt in het kader van het project AMORAS. Hierdoor is de verwerking van specie niet meer opgenomen in de overeenkomst met de haven van Antwerpen vanaf 2008. Voor de jaren 2011,2012 en 2013 moet een nieuwe overeenkomst opgesteld worden. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan deze overeenkomst.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het Havendecreet zijn overeenkomsten afgesloten met de havens voor de exploitatie en het onderhoud van zeesluizen gelegen in het havengebied. De bedragen voor de betoelaging in deze overeenkomsten waren forfaitaire bedragen. Na een studie naar de kosten wordt er sinds 2008 gewerkt volgens de terugbetaling van de werkelijk gemaakte kosten. Voor de haven van Antwerpen werd een aparte regeling uitgewerkt voor het verwerken van specie, in het kader van het project AMORAS. Hierdoor is de verwerking van specie niet meer opgenomen in de overeenkomst met de haven van Antwerpen vanaf 2008. De Vlaamse Regering keurt nu principieel de nieuwe overeenkomsten goed voor de instandhouding, het onderhoud en de exploitatie van de zeesluizen, met inbegrip van het verwerken van specie, binnen het havengebied in de havens van Oostende, Zeebrugge en Antwerpen voor de begrotingsjaren 2011, 2012 en 2013.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege

In het kader van het Verdrag over de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en Binnenvaart duidt de Vlaamse Regering Johan Verlinden van de OVAM, Dienst Selectie Ingezamelde Stromen, aan als plaatsvervanger van Nadège Dewalque in de Conferentie van Verdragsluitende Partijen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Het energiedecreet voorziet dat openbaredienstverplichtingen kunnen worden opgelegd aan de elektriciteitsdistributienetbeheerders. Deze verplichtingen zijn voornamelijk resultaatsverplichtingen in primaire energiebesparing, te realiseren bij de eindafnemers. De effecten, kosten en kosteneffectiviteit van deze verplichtingen zijn nu geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt het systeem aangepast. Na advies van SERV, de MiNa-raad en de VREG wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de nodige besluiten. De wijziging beoogt onder andere het overgaan van resultaatsverplichtingen naar actieverplichtingen, het organiseren van een éénloket principe voor informatie en premietoekenning, het stroomlijnen en verbeteren van de premies, het ontdubbelen van het systeem voor beschermde afnemers, het ontkoppelen van het systeem van de energiescans en het leggen van een link met eventueel toekomstige witte certificaten op EU-niveau. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering keurt principieel haar besluit goed over de facultatieve subsidiëring van sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) voor uitgaven met betrekking tot rationeel energiegebruik en groene warmte. Doelstelling is om SHM's aan te zetten tot energievriendelijke renovaties. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. In dit kader beslist de regering ook tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de voorwaarden voor de overdracht van onroerende goederen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) en haar besluit met de procedure voor de planning, de vaststelling en de goedkeuring van de uitvoeringsprogramma's in het kader van de planmatige realisatie van sociale woonprojecten. De wijzigingen van het Overdrachtenbesluit zijn technisch en/of administratief van aard. In het gewijzigde Progammatiebesluit wordt het verschil in behandeling tussen de particuliere bouwheren en de SHM's weggewerkt voor wat de prijsbepaling van de kostprijs voor de bouw van sociale koopwoningen betreft. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de kwaliteitsbewaking, het recht van voorkoop en het sociaal beheersrecht op woningen en haar besluit over de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor kamers en studentenkamers. Het wijzigingsbesluit omvat drie delen: de uitvoering van de minimale energetische kwaliteitsvereiste voor woningen die recent in de Vlaamse Wooncode is verankerd, de bijsturing van de technische verslagen voor woningen en kamers en de invoering van een technisch verslag voor het onderzoeken van kamers voor seizoensarbeiders. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies gevraagd aan de Vlaamse Woonraad en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de werking en het beheer van het Investeringsfonds voor grond- en woonbeleid voor Vlaams-Brabant (Vlabinvest) en tot wijziging van diverse besluiten tot uitvoering van de Vlaamse Wooncode. Doordat Vlabinvest een doorgedreven samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappijen nastreeft, is een grondige actualisering aan de orde. Het oude besluit uit 1994 wordt opgeheven en vervangen door een nieuw dat is aangepast aan de huidige situatie. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed over de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van sociale economie en stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat om een grondige hervorming van de bestaande ondersteuningsstructuur. Het decreet beantwoordt aan de behoefte tot vereenvoudiging en meer efficiëntie en effectiviteit bij de ondersteuning. Het decreet zorgt voor een uniforme juridische rechtsgrond voor tal van subsidiemaatregelen die de sociale-economieondernemingen kunnen ondersteunen bij de specificiteit van hun bedrijfsvoering, en die de ondernemingsfilosofie van het maatschappelijk verantwoord ondernemen verder ontwikkelen en stimuleren. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering kent bijna 216.000 euro subsidie toe aan de vzw VOSEC, erkend als Vlaams Overlegplatform voor de Meerwaardeneconomie voor de uitvoering van het actieplan 2011.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Op 22 oktober 2010 keurde de Vlaamse Regering het erkenningsbesluit voor de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) definitief goed. De artikelen over de prestatiedatabank en de sanctieregeling voor de SHM's hadden nog geen decretale rechtsgrond, waardoor hun inwerkingtreding werd uitgesteld. Door het decreet van 29 april 2011 dat diverse decreten rond wonen wijzigt, is deze decretale rechtsgrond voorzien. De Vlaamse Regering keurt daarom nu principieel het besluit goed waardoor de reglementaire bepalingen in het erkenningsbesluit SHM's gelijktijdig in werking treden met de decretale grondslag ervoor in de Vlaamse Wooncode. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot overname van personeelsleden van de vzw Vlaams Overleg Bewonersbelangen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en het agentschap Wonen Vlaanderen. Bedoeling is de bestaande ondersteuningsstructuur van de huurdiensten te ontdubbelen. De opdracht tot ondersteuning van de sociale verhuurkantoren wordt zo volledig binnen de Vlaamse overheid gebracht, binnen de VMSW. Het vaststellen of de in te huren woningen voldoen aan de woonkwaliteitsnormen komt bij het agentschap Wonen Vlaanderen. Het voorontwerp van decreet wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst in het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Vlaamse Woonraad.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van het Actieplan Groene Warmte wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit met de algemene bepalingen over het energiebeleid, voor de invoering van een steunregeling voor nuttige groene warmte. Bedoeling is onder meer een verhoogde ecologiesteun in te voeren voor technologieën die gericht zijn op groene warmte en restwarmte. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de VREG, van de SERV en van de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de Vlaamse Regering en de vzw ESF-Agentschap Vlaanderen voor de periode 2011-2015. De Vlaamse ministers bevoegd voor werk en voor sociale economie zullen de samenwerkingsovereenkomst ondertekenen en opvolgen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Ecocampus is een educatieve werking van de dienst Natuur- en Milieueducatie (NME) van de Vlaamse overheid. Ecocampus wil het hoger onderwijs verder impulsen geven om via een educatief proces milieubewuste en op duurzaamheid gerichte afgestudeerden af te leveren. De huidige projectovereenkomst liep van 1 september 2008 tot 31 augustus 2011. De Vlaamse Regering keurt nu het nieuwe projectvoorstel goed voor het project 'Ecocampus' voor de periode van 1 september 2011 tot en met 31 augustus 2015.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de tekst van het akkoord tussen het Vlaamse Gewest, het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest voor het overlegmodel rond de ontwikkeling van het Zoniënwoud. De gewesten verbinden zich ertoe om via dit overlegmodel samen te werken om een stappenplan op te stellen dat de prioriteiten, taken, budgetten en verantwoordelijkheden vastlegt voor de uitwerking van de beheer- en inrichtingsplannen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met diverse bepalingen rond leefmilieu en natuur, en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Het decreet wil een aantal technische verbeteringen aanbrengen aan vier wetten en negen decreten rond leefmilieu en natuur. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad en van de SERV.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de financiële verslagen van de NV Aquafin over de jaren 2008 en 2009.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verkoop van 72 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) aan de NV Aquafin door de Vlaamse Milieumaatschappij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wil een regeling uitwerken over het maximale geluidsniveau van muziek. Ze hecht daarvoor haar principiële goedkeuring aan het besluit dat Vlarem I en Vlarem II op deze punten wijzigt. Het besluit wil een evenwicht vinden tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade en ligt in lijn met recente regelgeving in andere Europese landen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, de MiNa-raad, de SARC, de Jeugdraad en de SAR WGG.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De regelgeving rond milieuhygiënerecht moet regelmatig worden aangepast. Om de VLAREM-reglementering inhoudelijk te actualiseren in het licht van de technologische evolutie, om de huidige bestaande administratieve procedures te vereenvoudigen en een oplossing te bieden aan actuele problemen zoals de regeling voor windturbines en aardgastankstations, past de Vlaamse Regering principieel titel I en titel II van het VLAREM en de bijlagen aan. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-Raad en van de SERV.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het decreet over de diepe ondergrond voorziet een regelgevend kader voor het opsporen en het winnen van koolwaterstoffen en voor de geologische opslag van koolstofdioxide, overeenkomstig de Europese richtlijnen. Na advies van de SERV, van de MiNa-raad en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed. Het besluit wijzigt ook enkele andere besluiten om uitvoering te geven aan wijzigingen in Europese richtlijnen hierover.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de preventie, bewaking en bestrijding van ziekten bij in het wild levende dieren (Wildziektedecreet). Tot nu toe lag de bevoegdheid hiervoor bij het FAVV (federale voedselagentschap). Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat deze materie onder 'natuurbescherming' valt, en dus onder Vlaamse bevoegdheid. Het FAVV zal verder instaan voor de sanitaire toestand bij landbouwhuisdieren, het Vlaamse Gewest installeert een kader voor de sanitaire toestand van in het wild levende dieren. Het wildziektedecreet vormt hiervoor de decretale basis. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij en van de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het Nationaal Park Hoge Kempen kadert in het Limburgplan, ontving diverse erkenningen en is kandidaat voor een erkenning als UNESCO-werelderfgoed. Om tegemoet te komen aan de vraag naar beleidscontinuïteit en een structurele verankering op langere termijn is een Operationeel Programma 2011-2020 opgesteld voor het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK). De Vlaamse Regering neemt akte van dit Operationeel Programma, en keurt de subsidieovereenkomst goed voor de planperiode 2011 - 2013 over de continuering van het Projectbureau Nationaal Park Hoge Kempen. De subsidie bedraagt 330.000 euro voor 2011, 343.000 euro voor 2012 en 325.000 euro voor 2013. Ze machtigt de bevoegde minister om de subsidieovereenkomst tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland te ondertekenen en deze overeenkomst ook uit te voeren.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2200031 Valleien van de Laambeek, Zonderikbeek, Slangebeek en Roosterbeek met vijvergebieden en heiden' aan, en stelt ze voor deze zone en voor de speciale beschermingszones 'Het Vijvercomplex van Midden-Limburg' en 'Bokrijk en omgeving' uit de Vogelrichtlijn de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-Raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In toepassing van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2400011 Valleien van de Dijle, Laan en IJse met aangrenzende bos- en moerasgebieden' aan, en stelt ze voor deze zone en voor de zone 'De Dijlevallei' uit de Vogelrichtlijn de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In toepassing van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2100015 Kalmthoutse Heide' aan, en stelt ze voor deze zone en voor de zone 'Kalmthoutse Heide' uit de Vogelrichtlijn de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In toepassing van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2100019 Het Blak, Kievitsheide, Ekstergoor en nabijgelegen Kamsalamanderhabitats' aan, en stelt ze voor deze zone de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In toepassing van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2400008 Zoniënwoud' aan, en stelt ze voor deze zone de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In toepassing van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2500003 West-Vlaams Heuvelland' aan, en stelt ze voor deze zone de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In toepassing van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2200028 De Maten' aan, en stelt ze voor deze zone en voor de zone 'De Maten' uit de Vogelrichtlijn de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In toepassing van de Habitatrichtlijn wijst de Vlaamse Regering principieel de speciale beschermingszone 'BE2300005 Bossen en heiden van zandig Vlaanderen oostelijk deel' aan, en stelt ze voor deze zone de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten vast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 22 september 1931 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen - Rechtspersoonlijkheid. Het gaat om een actualisering van de terminologie. De Vlaamse minister bevoegd voor cultuur zal de federale minister van Financiën verzoeken een inventaris op te stellen met de omvang van de overgedragen rechten van de Staat naar de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst 2011-2015 goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vzw Kunstenloket en machtigt de bevoegde minister de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. De vzw Kunstenloket krijgt daarvoor een jaarlijkse subsidie van 564.000 euro. Het Kunstenloket wil het aanspreekpunt zijn voor zakelijk en juridisch advies voor kunstenaars en creatoren.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 400.000 euro, te verdelen over de vzw Daarkom en het M HKA.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 839.000 euro. Het bedrag wordt aangewend voor eenjarige subsidies in het kader van het Kunstendecreet.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent voor 2011 een subsidie toe van 120.000 euro aan Mana vzw in Brussel, voor de uitvoering van de beheersovereenkomst met de Vlaamse Gemeenschap 2009-2011. Mana vzw wil het expertisecentrum voor islamitische culturen in Vlaanderen zijn, en biedt daarvoor informatie op maat over islamitische cultuuruitingen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 100.000 euro. Het bedrag zal gebruikt worden als projectsubsidie aan de vzw Voor Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid voor de uitvoering van vier deelprojecten in het kader van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de regels rond het nutriëntenbalansstelsel (NUB-besluit). Het besluit bepaalt de regels voor de verschillende mogelijkheden van landbouwers om de dierlijke mestproductie aan te tonen via een nutriëntenbalansstelsel. Bedoeling van de wijziging is het NUB-besluit in overeenstemming te brengen met het veevoederconvenant en met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek rond mestuitscheidingscijfers en mestsamenstellingscijfers voor pluimvee. Dit onderzoek leidde al tot een aanpassing van de uitscheidingscijfers voor pluimvee in het Mestdecreet.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Een recente wijziging aan het Mestdecreet bepaalt dat vanaf 1 januari 2012 elke erkende mestvoerder dient te beschikken over een systeem van onlinepositiebepaling. In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de bescherming van water tegen de verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen wat betreft de aflevering van attesten en de invoering van een globale stikstofbalans voor percelen met biologische productie. In de eerste plaats wordt er een technische aanpassing doorgevoerd met betrekking tot de uitreiking van attesten voor een aantal speciale types meststoffen (met lage stikstofinhoud, waarvan de stikstof traag vrijkomt, ...). Daarnaast wordt er een regeling uitgewerkt, bedoeld voor bio-boeren die op hun bedrijf teeltrotatie toepassen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de SERV en van de MiNa-raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit met het Vlaams reglement over bodemsanering en -bescherming. Doel van deze wijziging is een versoepeling bekomen van de mogelijkheden om uitgegraven bodem (en bagger- en ruimingsspecie) te gebruiken voor het opvullen van groeven, graverijen en andere vergunde putten. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA). Het VLAREMA kadert in de uitvoering van het materialendecreet en vervangt het VLAREA, het Vlaams reglement voor afvalvoorkoming en -beheer. Het werkt gedetailleerde en uitvoerende regelingen uit voor het beheer van afvalstoffen en materialen, in omzetting en uitvoering van Europese en decretale regelgeving. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de MiNa-Raad en van de SERV.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de hervorming van de belasting op inverkeerstelling van voertuigen (BIV). Bedoeling is om de aankoop van milieuvriendelijke wagens te stimuleren. Daarvoor wordt een bonus-malussysteem ingevoerd voor particuliere wagens, waarbij een korting of toeslag komt op de BIV op basis van de milieukenmerken van de wagen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MORA, de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief twee besluiten over het financiële en materiële beheer van de diensten met afzonderlijk beheer 'Beheersdienst van het kasteeldomein van Gaasbeek' en 'Cultureel Centrum van de Vlaamse Gemeenschap Landcommanderij Alden Biesen'. Door de wijziging wordt het artikel opgeheven dat er per kwartaal een kwartaalstaat moet afgeleverd worden aan het Rekenhof.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het financiële en materiële beheer van de dienst met afzonderlijk beheer 'Beheersdienst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen'. Door de wijziging wordt het artikel opgeheven dat er per kwartaal een kwartaalstaat moet afgeleverd worden aan het Rekenhof. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen in de bevoegde sectorcomités beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar besluit over de personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan, te verlengen met één jaar. Zo kan gezorgd worden voor een geïntegreerde en gecoördineerde aanpak voor het toekomstig beleid over bedrijfsstages. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen in de bevoegde comités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel twee besluiten met betrekking tot het geboorteverlof voor personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. De wijziging geeft uitvoering aan een bepaling in cao IX. Hiermee wordt het geboorteverlof dat wordt toegekend bij hospitalisatie of overlijden van de moeder eveneens van toepassing op de partner van de biologische moeder. Zo wordt tegemoetgekomen aan nieuwe gezinssituaties. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de invoering van een, op socio-economische leerlingkenmerken gebaseerd, geïntegreerd omkaderingssysteem, waarbij het kleuteronderwijs evenwaardig omkaderd wordt als het lager onderwijs. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de VlOR en de SERV. Het wordt ook geagendeerd voor onderhandelingen in de bevoegde onderhandelingssectorcomités.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst over de toekenning van een jaarlijkse subsidie aan RTC-Netwerk vzw (Regionale Technische Centra) in de periode 2011-2015. Ze kent meteen 649.000 euro subsidie toe voor het werkingsjaar 2011.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering wijst de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorgansiatie aan als accreditatieorgaan in het kader van het hoger beroepsonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering keurt principieel het subsidiëringsbesluit goed voor de student tutoring in het onderwijs in Vlaanderen. Student tutoring wordt door het beleid gezien als een van de mogelijkheden om kansarme jongeren in het onderwijs een bijkomende ondersteuning te geven. Onder tutoring wordt verstaan, dat studenten uit het hoger onderwijs op een gestructureerde manier optreden als begeleider en rolmodel, met de bedoeling om leerlingen basis- en secundair onderwijs te ondersteunen bij het leer- en keuzeproces. Over dit subsidiëringsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering keurt principieel haar besluit goed over innovatie in de lerarenopleidingen. In het besluit wordt bepaald hoe en wanneer de thema's van de innovatieprojecten worden vastgelegd; en hoe de selectie en de financiering zal gebeuren. De projecten moeten de algemene kwaliteit van de opleiding en dus van de afgestudeerde leraar ten goede komen. Over het besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Voor het schooljaar 2011-2012 kent de Vlaamse Regering 444.000 euro subsidie toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten voor het project 'Distributie van gratis dyslexiesoftwarepakketten aan gefinancierde en gesubsidieerde scholen voor gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs'.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur bekrachtigt de Vlaamse Regering de bijkomende selectie en rangschikking van 90 scholenbouwprojecten die in aanmerking komen voor het DBFM-programma.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van de subsidiëring van voortrajecten binnen het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap wordt voor het schooljaar 2011-2012 een contingent van 185.556 uur voorzien. Het subsidiebedrag per gepresteerd deelnemersuur en het bedrag per uur van het forfaitair gedeelte bij de voortrajecten wordt principieel bepaald op 11,39 euro per uur. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Guido Langouche wordt voorgedragen aan het Comité van Ministers van de Nederlands-Vlaamse AccreditatieOrganisatie als lid van het Algemeen Bestuur en van het Dagelijks Bestuur voor een tweede mandaat van één jaar met ingang van 1 september 2011.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering kent 364.000 euro subsidie toe aan vzw Enter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid voor het werkjaar 2011. vzw Enter ondersteunt het team Gelijke Kansen in Vlaanderen in haar horizontaal georiënteerde beleidsrol, coördineert en ondersteunt de andere toegankelijkheidsinitiatieven in het middenveld en staat in voor de verdere afstemming van de verschillende technische adviesbureaus toegankelijkheid.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse bepalingen van het besluit over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs. De wijzigingen omvatten onder andere een actualisering van de lijst bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen in het gewoon secundair onderwijs en van de rechtsgrond voor het gelijkwaardig verklaren van buitenlandse studiebewijzen en de toevoeging van het certificaat van een opleiding secundair-na-secundair.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In uitvoering van cao IX, en na advies van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de puntenenveloppen voor de scholengemeenschappen basisonderwijs en voor de puntenenveloppen secundair onderwijs. Om de administratieve ondersteuning in het basisonderwijs te versterken, is in cao IX voorzien dat het budget voor de puntenenveloppe wordt uitgebreid. De uitvoeringsreglementering die de betrokken concrete puntenwaarden regelt voor de enveloppe in het secundair onderwijs wordt met drie schooljaren verlengd.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In uitvoering van cao II van de Basiseducatie wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen in het Vlaamse Onderhandelingscomité voor de Basiseducatie en na advies van de Raad van State, definitief, een aantal besluiten over de verlofregeling, de loopbaanonderbreking en de bezoldigingsregeling voor de Centra voor Basiseducatie. Het gaat onder meer om de opheffing van de beperking rond opname van loopbaanonderbreking voor CODO-personeelsleden, de beperking van avond- en weekendprestaties tot drie prestatieblokken en de uitbreiding van het aantal verlofdagen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Sectorraad Sociaal-cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen (Strategische Raad Cultuur, Jeugd, Sport en Media) en van de Vlaamse Jeugdraad, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid. Het nieuwe decreet vervangt het decreet van 18 juli 2008, dat grondig werd geëvalueerd en waar een aantal wijzigingen zich opdringen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel 8 besluiten goed die nieuwe opleidingsprofielen vastleggen voor het opleidingsaanbod van het secundair volwassenenonderwijs. Als gevolg van deze nieuwe opleidingsprofielen wijzigt een negende besluit principieel de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs. Het gaat om nieuwe opleidingsprofielen voor de studiegebieden chemie, decoratieve technieken, grafische technieken, juwelen, koeling en warmte, land- en tuinbouw, lederbewerking, muziekinstrumentenbouw en bouw, handel en personenzorg. Deze besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van Vlaamse Jeugdraad en van de Kinderrechtencommissaris hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het Vlaams Actieplan Kinderrechten 2011-2014. Het wordt nu ingediend in het Vlaams Parlement voor bespreking in de bevoegde parlementaire commissies.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen in bevoegde sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel twee besluiten rond het ziekteverlof en de controle op de afwezigheid wegens ziekte in de onderwijssector. De wijziging geeft uitvoering aan twee maatregelen die opgenomen zijn in cao IX, namelijk het hernemen van de opdracht na ernstige of langdurige ziekte en de verrekening van dagen afwezigheid wegens arbeidsongeval. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen in de bevoegde sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel diverse bepalingen van haar besluit over de verdeling van de betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage. Het wijzigingsbesluit bevat aanpassingen die verband houden met mogelijke wijzigingen aan de samenstelling van scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs en daarnaast ook een aantal aanpassingen die slaan op de maatregelen voor personeelsleden die arbeidsongeschikt zijn bevonden, maar die door Medex of de arbeidsgeneesheer-preventieadviseur nog geschikt worden geacht voor een andere functie. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na onderhandelingen in de bevoegde sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel enkele besluiten over de salarisschalen van bepaalde personeelsleden in het onderwijs, in de centra voor leerlingenbegeleiding en over de mandaten van directeur in het niet-tertiair onderwijs. Het gaat onder meer om de actualisering van salarisschalen, het bijsturen van de regeling voor de houder van het mandaat van directeur in een CLB, en enkele technische aanpassingen. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de Conceptnota 'Nieuw stelsel van kwaliteitszorg en accreditatie in het hoger onderwijs'. Ze machtigt de bevoegde minister erover te communiceren met het veld en de voorontwerpen van decreet met betrekking tot deze nota in te dienen bij de Vlaamse Regering.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering keurt een addendum goed bij de kaderovereenkomst 'Periodieke peilingen van leerlingenprestaties in het leerplichtonderwijs' met de KU Leuven. Ze keurt meteen ook de overeenkomst 2011-2013 goed, die wordt afgesloten om de lopende peilingsprojecten af te werken alsook de planning 2012-2013. Ze hecht ook haar goedkeuring aan haar besluit met de vaststelling van het thema 'toetsontwikkleing en peilingen' als thema voor erkenning en subsidiëring van een universitair steunpunt en aan het lastenboek ter erkenning en subsidiëring van een nog op te richten Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen voor de periode 2013-2017.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de Conceptnota 'Samen taalgrenzen verleggen'. De nota bestaat uit drie delen. In het eerste deel 'Taalrijk opgroeien' worden de mogelijkheden bekeken, in en buiten de school, die er kunnen voor zorgen dat peuters, kleuters, kinderen en jongeren taalrijk opgroeien. Een tweede deel, 'Taalrijk lesgeven' gaat in op de rol die leraren hierin kunnnen spelen. Het derde deel, 'Inzetten op talenbeleid', focust op het talenbeleid van de school en van de overheid.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de optimalisatie van de pooling van de verzekeringen van een aantal instellingen van de Vlaamse overheid beslist de Vlaamse Regering de huidige polissen op te zeggen en via een overheidsopdracht de markt te raadplegen. Ze hecht haar goedkeuring aan het opstarten van een onderhandelingsprocedure met bekendmaking voor het heraanbesteden van de polissen die vallen onder de pooling van de verzekeringen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit tot vaststelling van de lijst van toelaatbare zonevreemde functiewijzigingen. Hierdoor kunnen gebouwen of gebouwcomplexen in een industriegebied in de ruime zin niet langer een functiewijziging tot de functiecategorie 'handel of horeca' ondergaan.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat de organisatie en werking van de Raad voor vergunningsbetwistingen regelt. Door deze wijziging kan de Raad ook administratief personeel aanwerven voor de graad van assistent, en wordt de regeling van het griffierecht aangepast aan de gewijzigde Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 581.000 euro aan het Vlaams Steunpunt Lokale Netwerken Opleiding en Tewerkstelling vzw (SLN) in Gent, ter financiering van loon- en werkingskosten. Het SLN is actief als ondersteuningsstructuur en gesprekspartner van de lokale niet-commerciële opleidings-, begeleidings- en werkervaringsprojecten.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na de goedkeuring van de Raad van Bestuur van VDAB hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap over de samenwerking rond het arbeidsmarktbeleid, de opleiding en de mobiliteitsbevordering van werkzoekenden. Ze gelast de bevoegde minister het akkoord namens de Vlaamse Regering te ondertekenen. Het nieuwe akkoord is opgesteld op basis van de positieve resultaten van het vorige samenwerkingsakkoord, dat gesloten werd in 2006, en bevat meer ambitieuze doelstellingen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van het impulsbeleid evenredige arbeidsdeelname en diversiteit keurt de Vlaamse Regering 17 subsidiebesluiten goed voor de structurele projecten van de sociale partners en de eigen organisaties van kansengroepen. Daarnaast keurt ze vijf afzonderlijke subsidiebesluiten goed voor de ERSV's (Erkend Regionaal Samenwerkingsverband) voor de inzet van dertien projectontwikkelaars rond de focus 'leeftijd en werk'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het oprichtingsdecreet van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen. De wijzigingen zijn nodig om de opleidingen tot ondernemer in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving. Daarnaast wordt een nieuwe regie- en actoropdeling van Syntra Vlaanderen ingevoerd, wordt de bestaande financiering aangepast in het kader van een effectieve en efficiënte overheid en wordt oude terminologie aangepast aan de actualiteit. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 220.000 euro aan vzw Vlaamse Sportfederatie voor de opstartfase van het project 'Multimove for kids: gevarieerd bewegingsaanbod voor het jonge kind', voor de periode van 1 september 2011 tot 31 december 2011. Het project wil jonge kinderen tussen 3 en 8 jaar in Vlaanderen een brede waaier van bewegingskansen bieden en een degelijke begeleiding, met een optimale ontwikkeling van de basismotoriek als gevolg. De bevoegde minister wordt gelast een overeenkomst af te sluiten met de vzw Vlaamse Sportfederatie voor de volledige looptijd (tot 2014) van het project en voorziet daarvoor een totale subsidie van maximaal 1,47 miljoen euro.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de preventie en bestrijding van doping in de sport. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de Privacycommissie op basis van de wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer voor de verwerking van persoonsgegevens, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf De Coninck NV' in Kortenberg te verlengen met 60 dagen tot 5 november 2011.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Cargill Malt' in Herent te verlengen met 60 dagen tot 17 oktober 2011.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Vergo' in Zemst, voorlopig vastgesteld op 26 november 2010, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de opvolging van het tweede Vlaams Golfmemorandum gaat de Vlaamse Regering principieel akkoord met de inplanting van een 18-holes golfterrein in Schilde. In functie van het verlies aan natuurgebied moeten in het kader van de opmaak van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan concrete voorstellen worden afgewogen die het verlies aan natuurgebied compenseren. Deze voorstellen moeten geschikt zijn om ingericht te worden als heidegebied. Deze natuurcompensatie moet tot stand komen via een effectieve natuurontwikkeling (heide) over een oppervlakte van 5 ha. Dit kan ook gebeuren binnen reeds bestaande natuurgebieden volgens de bestemmingsplannen. Daarbij zal maximaal gestreefd worden naar terreinen aansluitend bij bestaande natuurcomplexen en maximaal samengewerkt worden met professionele natuurbeheerders.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de bestrijding van langdurige werkloosheid wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief artikel 12 van haar besluit over de werkervaring. Werkervaring is een uniek programma dat langdurig werkzoekenden een begeleide competentieversterkende leerervaring op één of meerdere werkplekken aanbiedt voor een periode van maximaal 18 maanden. Om tegemoet te komen aan de financiële problemen van de promotoren en leerwerkbedrijven beoogt de wijziging de omkaderingspremie op te trekken van maximaal 25% naar maximaal 28% van de loonpremie van de doelgroepwerknemer. Daarnaast wordt de aanvullende omkaderingspremie voor doelgroepwerknemers binnen de leerwerkbedrijven verhoogd van 2000 naar 2700 euro bij voltijdse tewerkstelling.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur - regio Haspengouw-Voeren: natuur- en landbouwgebieden 'Vallei van de Gete, Melsterbeek en Graasbeek van Budingen tot Halen' met 60 dagen te verlengen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gevangenis Beveren'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Turnhout - deelplan 4 - Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Bentel'. Het gaat om een gedeeltelijke herneming van de procedure na vernietiging door de Raad van State. De regering beslist om, op basis van een concreet voorstel van de lokale partners (de stad Turnhout en de intercommunale IOK), het planningsproces voor het gebied Bentel voort te zetten om de ontwikkeling van het hele gebied Bentel op een integrale manier te kunnen garanderen, in lijn met de visie over de toekomst van het regionaalstedelijk gebied Turnhout van 2004.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Polderhoek in Zonnebeke'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening zeehavengebied Gent- fase 2'. Het gaat om een aanvullend gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bij het GRUP 'Afbakening zeehavengebied Gent - Inrichting R4-oost en R4-west'. De aanvulling is noodzakelijk door de bijsturing aan het strategisch plan Gentse Kanaalzone.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering keurt principieel twee uitvoeringsbesluiten bij het Rekendecreet goed. De besluiten geven uitvoering aan de artikelen uit het rekendecreet die van toepassing zijn op de Vlaamse ministeries, de diensten met afzonderlijk beheer en de Vlaamse rechtspersonen. De uitvoeringsbesluiten moeten de betrokken entiteiten toelaten zich voor te bereiden op de nieuwe financiële en budgettaire regelgeving. Over deze besluiten wordt het advies ingewonnen van de SERV en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering benoemt Philippe Paquay met ingang van 1 augustus 2011 in de graad van adjunct-directeur-generaal en stelt hem aan als algemeen directeur van het BLOSO.

Lees meer op: Zie het origineel

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.