Ingezonden persbericht


Negen sportklimmers naar Wereldkampioenschap Sportklimmen in Italië 15 t/m 24 juli in Arco, Italië

Negen sportklimmers vertegenwoordigen Nederland tijdens het WK Sportklimmen 2011 van 15 t/m 24 juli in Arco, Italië. Zij nemen het op tegen 400 klimmers van 55 verschillende nationaliteiten. Tijdens het WK wordt geklommen in drie disciplines; Lead, boulder en speed. Bij het leadklimmen worden wanden beklommen tot 20 meter hoog met touwzekering, het doel is om de top te halen. Vier heren en één dame uit het Nederlands Team Sportklimmen van de NKBV komen hierbij in actie. Bij de discipline boulderen, waarbij klimwanden van 4,5 meter hoog worden beklommen zonder touwzekering, komen drie heren en één dame in actie. Er zijn geen Nederlanders die in de discipline speed meedoen waarbij het doel is om zo snel mogelijk de top te halen van een 15 meter hoge wand.

Nederlandse kanshebbers
Jorg Verhoeven, wereldbekerwinnaar lead in 2008 en voormalig nummer 1 op de wereldranglijst lead, is één van de heren die meedoen bij het leadklimmen. Het WK is de eerste wedstrijd van dit seizoen waarop Verhoeven zich zal meten met de andere wereldtoppers. Een rugblessure zorgde ervoor dat zijn voorbereiding op het WK niet optimaal is, maar als hij toch zijn oude topvorm heeft weten te bereiken dan is hij kanshebber voor een finaleplaats en zelfs de lead wereldtitel.

Ook bij het boulderen zijn er kanshebbers voor een finaleplaats. In het boulderseizoen, wat al in volle gang is, wisten de Nederlands Teamleden bij bijna iedere worldcup halve finale plaatsen te halen. In mei, tijdens de boulder worldcup in Canmore Canada, behaalde Wouter Jongeneelen een finaleplaats en werd zesde. Ook Casper ten Sijthoff, die vaak excelleert tijdens grote toernooien, de jonge Nicky de Leeuw wiens vorm groeiende is, en de sterke Vera Zijlstra kunnen verrassen op het WK.

Meer dan 10 uur live tv op RAI Sport en volledig verslag via ifsc.tv livestream op internet De WK finales worden door de Italiaanse zender RAI live uitgezonden. In totaal goed voor meer dan 10 uur live tv. Het complete programma is ook online te volgen via de website www.ifsc.tv.

Nederlands Teamleden op WK

Lead
Jorg Verhoeven - Innsbruck
Elko Schellingerhout - Eindhoven
Truong Ngo - Eindhoven
Tim Reuser - Rotterdam
Nikki van Bergen - Amsterdam (v)

Boulder
Wouter Jongeneelen - Teteringen
Casper ten Sijthoff - Amsterdam
Nicky de Leeuw - Innsbruck
Vera Zijlstra - Eindhoven (v)

Programma
Voor meer informatie over het programma en het WK
http://www.arco2011.it/index.php/arco-2011/programma/?lang=en

Olympische status en NOC*NSF topsport status 1
Sportklimmen is een categorie 1 topsport bij het NOC*NSF en heeft een volledige Olympische status bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vanaf 2020 maakt sportklimmen mogelijk deel uit van het programma van de Olympische Spelen. Er zijn op dit moment vijf Nederlands Teamleden met een NOC*NSF-topsportstatus.




Ingezonden persbericht