Aanbieding eerste exemplaar Tante Grietje wordt koningin van Enno Bruinsma aan voormalig gedeputeerde Sjoerd Galema.

Vandaag werd op het provinciehuis aan de Snekertrekweg 1 te Leeuwarden drie kinderboeken van Enno Bruinsma (tot maart 2011 statenlid Provincie Fryslân voor Verenigd Links) gepresenteerd.

De tsien barchjes en de koekoeksklok werd geschreven door Enno Bruinsma maar nu vertaald in het fries door zijn oom Klaas Bruinsma. Klaas Bruinsma is vertaler van historische werken uit onder andere het Nederlands, het Spaans en het Grieks in het Fries. Op zijn naam staan onder andere vertalingen van Karel ende Elegast en Beatrijs. In 1993 kreeg Bruinsma de Obe_Postmapriis voor zijn vertaling uit het Grieks van de tragedies van Sophokles. In 2005 kreeg hij deze prijs voor de tweede keer, nu voor zijn vertalingen in het gedenkboek van Gysbert Japix, de bundel Lânwurk met de vertaling van Vergilius' Georgika, en vooral voor zijn vertaling van de Ilias en de Odusseia van Homêros.
Tot zijn pensionering was Bruinsma leraar Engels en Geschiedenis aan onder meer het Ichthus College te Drachten. In 2007 werd hij onderscheiden met een Zilveren Anjer.

De Tunnel werd van prachtige tekeningen voorzien door Sophia Bernson (slauerhoff poezieprijs 2010). Deze nog jonge tekenares heeft veel talent wat zich zeker nog verder zal ontwikkelen.

Tante Grietje wordt koningin werd aangeboden aan een van de hoofdpersonen in dit boek, te weten Sjoerd Galema. Enno Bruinma gaf op zijn welbekende humoristiche wijze tekst en uitleg, waarna Sjoerd Galema het boek zelfs nog aanvulde met een door hem geschreven hoofdstuk. De beide mannen hebben duidelijk hetzelfde gevoel voor humor. Zowel Enno Bruinsma als Jitske Kingma (van uitgeverij Elikser) beloofden het door Sjoerd Galema geschreven hoofdstuk aan het boek toe te voegen.




Ingezonden persbericht