Ingezonden persbericht


Nijmegen, vrijdag 15 juli 2011

P E R S B E R I C H T

Vierdaagsefeesten: laatste spurt in opbouw

De opbouwschema's van podia en andere constructies werden donderdag behoorlijk aangepast door de forse windvlagen en tal van werkzaamheden werden verzet naar de vrijdag. Vandaag worden de laatste voorbereidingen getroffen zodat morgen het feest kan losbarsten.

Er zijn in het centrum van Nijmegen meer dan 200 extra toiletgelegenheden geplaatst, waarvan de toiletwagens spiksplinternieuw zijn en passen in de duurzame lijn die is uitgezet. Zo zijn de cabines gemaakt van volledig recyclebaar materiaal en bewust licht geconstrueerd zodat er met lichtere vrachtwagens kan worden gereden die met milieuvriendelijke Euro5 motoren zijn uitgerust. De toiletvloeistof en de schoonmaakmiddelen zijn 100% biologisch afbreekbaar. Per toiletbezoek wordt aanzienlijk minder water gebruikt: 0,08 liter in plaats van de conventionele 6 liter!

80% van de podia is eerder deze week geplaatst, de laatste 20% volgt vandaag: dan staan er 28 podia verspreid over de binnenstad. Het podium van Café Faber is dit jaar uitgerust met tal van duurzame gadgets - ook al op weg naar de toekomst! Voor de werkzaamheden moesten helaas ondanks de aankondigingborden alsnog 20 auto's weggesleept worden. Dinsdag en woensdag werd de Oranjesingel diep in de nacht afgesloten en is wederom een tweetal baileybruggen over de hele breedte van de singel gebouwd door de mannen van Defensie. De brug gaat zondag a.s. open. Daarnaast werden er 3.500 tribuneplaatsen gerealiseerd door professionele tribunebouwers.

In het kader van crowdmanagement zijn alle camera's en lichtkranten weer geplaatst. Nieuw is dat, mocht de stroom uitvallen, de lichtkranten gewoon blijven functioneren dankzij de ingebouwde accu. Politiesteunposten en Rode Kruisopvang staan klaar op een vijftal vaste locaties in de binnenstad. Ook de Social Media Cockpit is al druk met het monitoren van alle berichtgeving via de twitters, facebooks en weblogs.

Vooruitziende ondernemers hebben uit het hele land overkappingen aan laten rukken zodat de feestvierders bij een bui lekker droog kunnen staan bij de podia. Winkeliers sluiten zich aan met feestelijke inrichting en openstelling van hun winkel, terrashouders zijn voorbereid met tafeltjes en stoeltjes waar het heerlijk toeven is onder de luifels. Volgens de voorspellingen hebben we het ergste gehad qua wind en regen en zit er steeds meer kans op een lekker zonnetje in. Kortom; nog even heel hard werken en puntjes op de -i- vandaag en dan gaat het gebeuren.

Vierdaagsefeesten 2011: van 16 tot en met 22 juli.

EINDE PERSBERICHT