Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Buurtbewoners richten de zuiderMRKT op!

12 juli 2011

Zaterdag 16 juli wordt de aftrap van de zuiderMRKT in Oud-Zuid gevierd. Een wekelijkse markt met mooie, kakelverse, regionale en duurzame producten. Maar er is meer: zo biedt de zuiderMRKT werkervaringsplaatsen en educatieve activiteiten voor kinderen. De rouleerkraam is voor bewoners die bijvoorbeeld een vereniging uit de buurt willen promoten of taarten willen bakken. De markt begint klein en zal organisch uitgroeien tot een complete markt met zo'n 20 kramen.

Idee van buurtbewoners

De zuiderMRKT is een initiatief van een aantal enthousiaste buurtbewoners. Initiatiefnemer Sarriel Taus: "Eind 2009 hebben we een enquête gehouden onder buurtgenoten en daaruit blijkt dat zij de behoefte aan een ander aanbod van producten én een sociale ontmoetingsplaats onderschrijven. Wij zijn toen nog enthousiaster aan de slag gegaan."

Een markt met leden

De zuiderMRKT is een unieke foodmarkt voor en door de buurt. Uniek door haar gedeeltelijk coöperatieve karakter. De coöperatie koopt rechtstreeks groenten en fruit in bij boeren uit de regio. Boer en klant krijgen zo een eerlijke prijs. De leden van de coöperatie zijn buurtbewoners en iedereen die het initiatief steunt. Op hun creativiteit en inzet draait de markt letterlijk. Leden die de zuiderMRKT jaarlijks financieel steunen en bereid zijn af en toe te helpen op de markt of producten willen halen bij de boer. Zo bepaalt de buurt zelf het aanbod op de markt. Naast groenten en fruit van de coöperatie bieden marktkooplieden een variëteit aan verse producten aan.

Toevoeging voor de buurt

De zuiderMRKT is een welkome aanvulling op het bestaande aanbod van producten in de buurt. De zuiderMRKT is er voor iedereen, maar draait op leden. Leden die het initiatief een warm hart toedragen. De zuiderMRKT vergroot het contact tussen buurtgenoten en met klanten van buiten de buurt, leert kinderen meer over ons voedsel en maakt de buurt nog aantrekkelijker om te wonen.

Programma zaterdag 16 juli

Tussen 15.00 en 17.00 uur laten de initiatiefnemers van de zuiderMRKT zien dat de markt er komt. Met een wervende aftrap op het plein en een voorproefje van hoe de markt er in september uit komt te zien. Op 16 juli rijden tractoren rond en staan er kramen met eten en drinken op het plein.

Steun van Stadsdeel Zuid

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid heeft recentelijk het Instellingsbesluit goedgekeurd voor de zuiderMRKT. Hiermee maakt het stadsdeel het mogelijk om elke zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur een markt te houden op het plein op de kruising van de Johannes Verhulststraat en de Jacob Obrechtstraat. De vergunning geldt in eerste instantie voor een periode van 1 jaar. De zuiderMRKT zal 24 september beginnen.

---