Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Alkmaar, 11 juli 2011

Verhalen voor de toekomst van Noord-Hollandse kustplaatsen Verhalenpaviljoen komt naar Zandvoort

NOORD-HOLLAND - ZANDVOORT - Het Verhalenpaviljoen reist vanaff zaterdag 16 juli langs zes Noord-Hollandse kustplaatsen. Hier krijgen mensen de gelegenheid om over een bijzondere plek aan de Noord-Hollandse kust te vertellen of om naar verhalen te luisteren. De start van het Verhalenpaviljoen is op zaterdag 16 juli in Zandvoort op het Raadhuisplein om 12.00 uur en wordt geopend door gedeputeerde Elvira Sweet en wethouder Tates. Kom naar de opening, hoor de verhalen van anderen én vertel uw eigen verhaal tegen de professionele filmers in het Verhalenpaviljoen. Alle leeftijden zijn van harte welkom.

Enkele BZérs, Eric Weijers, Jan van der Meer en Huig Molenaar zijn al gefilmd. Hun verhalen kunt u zien en beluisteren in het Verhalenpaviljoen. Huig Molenaar is de vijfde generatie die 'in de vis' zit. Met de zesde generatie zit het ook wel goed want Huig junior en zijn zus Kim en boer Bram zijn ook dag en vaak ook 's nachts te vinden in strandpaviljoen Thalassa. Huig senior: 'Ik heb een viswinkel gehad op het terrein van de Hoogovens, maar het strand trok. Daar werkten mijn ouders en voorouders ook. Dat waren andere tijden hoor. De meiden serveerden toen nog helemaal tot aan de vloedlijn en thee schonken ze in een porseleinen kopjes en je kreeg er een kannetje room bij. Vroeger legde je balen met stro op het strand en spande je een zeiltje en dat was dan je strandtent. Tegenwoordig verwachten de mensen dat je een volledig restaurant bent.'

Kustplaatsen
Kustplaatsen vormen belangrijke trekpleisters. Hun eigen karakter en identiteit zorgen voor een gevarieerde kust met voor ieder wat wils. De verhalen van bewoners en bezoekers versterken het eigen karakter van de kustgemeenten en kunnen richting geven aan de ruimtelijke inrichting. Het Verhalenpaviljoen is een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland.

Oneindig Noord-Holland
Aan de hand van de verhalen gaan professionele filmers met inwoners en bezoekers van Zandvoort in gesprek over de toekomst van de kustplaatsen. De eigentijdse troubadour Bert van Baar begeleidt de verhalenvertellers en zorgt voor muzikale ondersteuning. In het onderdeel Drawing the Coast kunnen bezoekers, onder begeleiding van beeldend kunstenaars, een tekening van een gedroomde kustlocatie maken. Interviews zijn op de website van Oneindig Noord-Holland te zien en te beluisteren, www.oneindignoordholland.nl.

Ooit gesloopt, nooit gebouwd
Het oorspronkelijke karakter van vissersdorpen en agrarische nederzettingen is in anderhalve eeuw veranderd door onder meer de komst van hotels, restaurants, badhuizen, vakantiewoningen en campings. De verwoestingen in de oorlog, de modernistische wederopbouw daarna en de vele verblijfsvoorzieningen hebben hun sporen achtergelaten. Rond het Verhalenpaviljoen ziet u afbeeldingen van voormalige gebouwen, pleinen en boulevards. En impressies van gebouwen die ooit bedacht, maar nooit gerealiseerd zijn. Deze afbeeldingen geven weer hoe de kustgemeenten er ooit uitzagen of hadden kunnen zien.


---



Ingezonden persbericht