Ingezonden persbericht


Persbericht 14 juli 2011

Originele ode aan sportverslaggeving start in RadioLab

Zaterdag derde uitzending Radio 1 RadioLab

Het Radio 1 RadioLab presenteert aanstaande zaterdag zes programma's. Is een sportverslaggever ook buiten het sportveld verbaal in zijn element? RadioLab initiatief 'Raad een gebied....of niet! onderzoekt het. In 'Ten dode opgeschreven' een portret van de springlevende Eric Corton en het programma 'Mijn Steen' biedt Anne van der Meiden een podium voor zijn eigen grafrede. Vier opmerkelijke personen krijgen een 'In Memoriam' vanuit het Radio 1 RadioLab. Art Rooijakkers analyseert met Jan Slagter meningen over zijn persoon op basis van tweets en blogs. Het programma Groene Vogels gaat op zoek naar het antwoord op de vraag wat nodig is om al het geld van de wereld opnieuw eerlijk te verdelen.

Luisteraars van de publieke nieuws- en sportzender luisteren op zaterdag naar spannende, interessante, creatieve en opmerkelijke radio-experimenten. Voor het derde achtereenvolgende jaar daagt Radio 1 radiomakers uit om vernieuwende programma-ideeën te bedenken voor het Radio 1 RadioLab. Dit zijn de programma's van aanstaande zaterdag, vanaf 19.00 uur:

'Raad een gebied.... of niet! ofwel een ode aan de sportverslaggever' (VPRO)

Sportverslaggeving is presentatietopsport. De verbale kwaliteiten van een sportverslaggevers zijn van hoog niveau. Ze zien veel en weten dat razendsnel in beeldende woorden om te zetten. In 'Raad een gebied...of niet! worden Andy Houtkamp en Jos van Kuijeren als sportverslaggever uitgedaagd om verslag te doen van een willekeurige plek in een willekeurige stad. Zij omschrijven de locatie en de luisteraar raadt hiermee waar de verslaggever staat. En dingt daarmee mee naar een prijs.

'Ten dode opgeschreven' (BNN) Waarom hoor je alleen maar portretten van mensen wanneer ze dood zijn? In 'Ten dode opgeschreven' hoort de luisteraar een portret van Eric Corton. Wie zit achter de grijze baard, de tatoeages, de krachtige stem en het stoere uiterlijk? Er wordt gesproken met Corton en met de mensen om hem heen. Het programma laat van Eric Corton een kant zien die nooit eerder aan bod kwam.

'4 Het Leven' (NCRV) maakt een 'In Memoriam' op radio. Ghislaine Plag presenteert. Peter Brusse en Gerrit Komrij verlenen hun medewerking. In vier verschillende radio-vormen (een vertelling, een gesprek, een profiel en een gedicht) laat 4 Het Leven horen hoe bijzonder het leven is. Met anekdotes en verhalen van mensen die hen goed gekend hebben. In deze tweede uitzending staan centraal: Hans Martens, directeur van het Moskou Staatscircus en de man die de beroemde clown Popov naar Nederland haalde. Verder Josine Junger-Tas, sociologe, criminologe en bevlogen wereldverbeteraar, Gerard van Straaten, tekenaar van onder meer Dik Trom en De Kameleon en Max van der Stoel, diplomaat en minister van Staat. 'Mijn Steen'(EO) De Twentse dominee Anne van der Meiden is bekend geworden als professor in de communicatiekunde. Hij verzorgde koninklijke trouwdiensten en doopte kinderen van verschillende Oranjes. Hij vertaalde de bijbel in het Twents en schreef tientallen boeken, ondermeer over de 'Zwarte kousen kerken'. Anne van der Meiden leest in 'Mijn Steen' zijn zelf geschreven grafrede en kiest de muziek die op zijn begrafenis moet klinken. 'Wat vinden ze eigenlijk van me' (AVRO) is een programma van Art Rooijakkers. Hij interviewt Omroep Max baas Jan Slagter aan de hand van tweets, blogs en Facebookposts.

'Groene Vogels' (VPRO). De verslaggevers van Groene Vogels gaat op zoek naar antwoorden op kindervragen, die niet zo snel te beantwoorden zijn. Zaterdag gaat Groene Vogels over de vraag: 'Kunnen we al het geld op de wereld opnieuw, eerlijk verdelen?'. Groene Vogels spreekt met een econoom, een wereldbankier, een ruilhandelaar en met een vrouw die een jaar zonder geld heeft geleefd.

Radio 1 RadioLab

Het Radio1 RadioLab is een creatief vaklaboratorium voor radiomakers, die rondlopen met ideeën die niet passen in de huidige formats op Radio 1. De nieuws- en sportzender biedt op zaterdag 2, 9, 16 en 23 juli van 19.00 tot 21.00 uur een audiopodium aan. In 2009 startte Radio 1 met het RadioLab. Sindsdien levert het RadioLab vele uren verrassende radio op. De vernieuwende radiovormen en gelanceerde formats zijn een aanwinst voor bestaande en toekomstige programmering van Radio 1. Na alle uitzendingen bepaalt het luisteraarspanel het beste Radio 1 RadioLab programma van 2011. Ook een vakjury selecteert een favoriet RadioLab-programma . Begin augustus wordt de favoriet van zowel het luisteraarspanel als de vakjury bekend gemaakt.

Voor meer informatie: www.radio1.nl, www.radiolab.nl