Dienstenbond CNV

Nieuws

15 juli 2011

CAO overleg ARCADIS opgeschort

Voorstellen Arcadis stellen teleur

Op 25 mei heeft overleg plaatsgevonden tussen ANL en de vakbonden. Dit heeft echter niet geleid tot een onderhandelingsresultaat of het zicht hierop.
Vooraf is door beide partijen de intentie uitgesproken om snel tot resultaat te komen en ons daarom te beperken tot enkele hoofdzaken; loonsverhoging, resultaatdeling en pensioenbijdrage. Enkele andere zeer belangrijke onderwerpen worden op dit moment namelijk besproken in de werkgroep 'Duurzame Inzetbaarheid'. Welke het resultaat is van de onderhandelingen van vorig jaar.

Loonsverhoging
Het loonbod van ANL is ver onder de maat. ARCADIS geeft aan de afgelopen jaren minimaal de inflatiecorrectie te hebben gevolgd met als doel koopkrachtbehoud. Maar vind dat nu niet nodig met het oog op de economische ontwikkelingen in de (ingenieurs)markt. Overigens was de salarisverhoging van vorig jaar (1,15 %) al beduidend lager dan het voortschrijdend gemiddelde van de afgesloten cao's in de laatste 12 maanden (1,64%).Het loonbod van ARCADIS ligt echter niet eens in de buurt van de 2 % salarisverhoging die de bonden hebben gevraagd. En is dus ver verwijderd van de inflatie, die al 2,28 % bedraagt (bron: CBS, inflatie (CPI) gemeten in de maand mei)

Resultaatdeling
ARCADIS stelt, evenals vorig jaar, voor om de winstdeling opnieuw te verlagen. Daarmee zouden we terechtkomen op het niveau van 2008. En dat terwijl de winsten de afgelopen jaren uitzonderlijk hoog zijn geweest.

Pensioenopbouw
ARCADIS stelt voor om de extra kosten voor de pensioenopbouw 1/3 voor rekening van de werknemers te laten komen en 2/3 voor rekening van de werkgever. Dit is een principiële breuk met de afspraak dat de werknemers een premie betalen van 6% van de pensioengrondslag. Bovendien gaat het in het voorstel van ARCADIS ten koste van de toch al minimale loonruimte.

Per saldo
ARCADIS spreekt in het Portaalbericht over een gedegen voorstel. Volgens ons is het per saldo nauwelijks meer dan de nullijn. Een dergelijk bod zou bespreekbaar zijn als een werkgever echt in zwaar weer verkeert, dus langere tijd in de rode cijfers. Maar dat is bij ARCADIS helemaal niet het geval. Wij hebben als bonden in onze voorstellen actief meegedacht met ARCADIS over onder andere de leegloop. Teleurstellend genoeg heeft ook hierop ARCADIS op geen enkele wijze een voorstel gedaan.

Hoe nu verder?
Omdat er totaal geen uitzicht was op een onderhandelingsresultaat, zijn de onderhandelingen opgeschort tot september.
Wij hopen, en gaan ervan uit, dat ARCADIS tot inkeer komt en begrijpt dat het huidige bod ver achterblijft bij de inflatie en bij het gemiddelde van andere afgesloten cao's.

Wat vind jij?
Jouw mening of reactie vernemen wij graag voor 1 september per mail vakbondenarcadis@remove-this.gmail.com

Met vriendelijke groet,
CNV Dienstenbond
FNV Bondgenoten
De Unie