Nieuw-Vlaamse Alliantie




Justitiepaleis Brussel gedeeltelijk gesloten door wanbeheer Reynders

klok 16 juli 2011

De grote inkomzaal van het Brusselse justitiepaleis wordt gedurende weken gesloten wegens dreiging van vallende brokstukken. De koepel van het justitiepaleis is er zo erg aan toe dat nu ook daar brokstukken naar beneden dreigen te vallen. "De renovatie van het Brusselse justitiepaleis wijst op wanbeheer bij de regie der gebouwen en een totaal gebrek aan een efficiënte aanpak door de bevoegde minister, Didier Reynders", reageert N-VA senator Karl Vanlouwe. "Het justitiepaleis staat ondertussen meer dan 20 jaar in de stellingen. Die stellingen dienen trouwens eerder ter bescherming van de bezoekers dan voor onderzoek en renovatie. De renovatiewerken aan de gevel zouden ten vroegste in 2014 en 2015 worden uitgevoerd. Dit is toch niet meer uit te leggen."

Rond het justitiepaleis staan reeds meer dan 20 jaar stellingen voor onderzoeken en werkzaamheden. De stellingen aan de voorzijde hebben enkel tot doel om de bezoekers van het gebouw te beschermen tegen afbrokkelende stenen. Aan de zijkant is een perimeter gemaakt om bezoekers en wagens te beschermen. Op meerdere plaatsen rond het justitiepaleis zijn stenen terug te vinden die van het paleis zijn gevallen. Het is onbegrijpelijk dat de renovatie van het justitiepaleis een aanslepende en blijkbaar onuitvoerbare taak lijkt voor de Regie der Gebouwen.

N-VA-senator Karl Vanlouwe interpelleerde hierover reeds meermaals minister van Financiën Didier Reynders, die verantwoordelijk is voor de Regie der Gebouwen. Op eerdere parlementaire vragen van senator Vanlouwe antwoordde Reynders dat 'er nog bijkomend onderzoek moet uitgevoerd worden voor men een bouwvergunning kan aanvragen'. Volgens de minister werden de stellingen geplaatst voor studie van de restauratie. De bouwaanvraag voor de restauratie van de gevel zou eind 2011 worden ingediend en er zijn bijkomende studies door de diensten van monumenten en landschappen gevraagd die in de loop van 2012 klaar zouden zijn. Slechts eind 2012 zou de bouwvergunning verleend worden en in de loop van 2013 zou een aanbesteding voor de restauratie van de gevel gebeuren zodat de restauratiewerken ten vroegste in 2014 en 2015 gebeuren. (handelingen senaat 5-11)

Gelet op de beslissing tot sluiting van de inkomzaal is opnieuw een gevaarlijke situatie in het justitiepaleis aangetoond, thans met afbrokkelende stenen aan de binnenkant. N-VA-senator Karl Vanlouwe eist dat de regie der gebouwen en minister Didier Reynders prioritair werk maken van de grondige renovatie van het Brusselse justitiepaleis. Want als bezoekers (rechtszoekenden, advocaten, magistraten, griffiepersoneel,...) het slachtoffer zouden worden van neerstortende stenen in of rond het justitiepaleis, zal de Belgische staat terecht verantwoordelijk worden gesteld. Auteur(s): Karl Vanlouwe, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be