KNHS

Cornelissen hervindt zich in de Special
16 juli 2011
Adelinde Cornelissen - Parzival

AKEN (KNHS) - Adelinde Cornelissen (Nijkerk) en Jerich Parzival hebben zich in de Grand Prix Special tijden het CHIO van Aken hervonden. De scherp gereden, bijna geheel foutloze proef werd beloond met een waardering van bijna tachtig procent. Misschien had de waardering nog hoger moeten uitvallen, want Parzival bleef gedurende de hele rit niet alleen super bij de les, ook Adelinde had zich volgens eigen zeggen 'de longen uit het lijf gereden'.

Toch was de uitgebalanceerde, zeer zorgvuldig opgebouwde en nagenoeg foutloze rit - op een klein foutje na bij het inzetten van de arbeidsdraf op de diagonaal -, met schitterende groot en recht doorgesprongen changementen, fraai uitgevoerde passages en verheven piaffes, niet voldoende voor de zege. Die ging afgetekend, althans in de ogen van vier van de vijf juryleden, naar de Duitser Matthias Alexander Rath met Totilas. Eén jurylid, de Pool Markowski, vond de rit van Cornelissen beter, terwijl het internationaal onervaren en zwalkende jurylid Maribel Alonso uit Mexico de rit van Cornelissen slechts goed vond voor de vierde plaats. Afgezien van de waardering van dit jurylid was het opvallend dat het internationaal zeer ervaren Nederlandse jurylid Ghislain Fouarge maar liefst een verschil zag van ruim vier procent tussen Rath en Cornelissen, in het voordeel van Rath. In de ogen van het Duitse jurylid Evi Eisenhardt bedroeg het verschil tussen Rath en Cornelissen amper anderhalf procent in het voordeel van de eerste. Iets te bont maakte de voorzitter van de jury Stephen Clarke het echter. Hij plaatste de in de ring twee maal blunderende landgenote Laura Bechtolsheimer met Mistral Hjoris op de tweede plaats, terwijl hij Cornelissen op de vierde plek had staan. Bechtolsheimer eindigde uiteindelijk als vierde, achter Isabell Werth.

Edward Gal (Harskamp) stuurde zijn Sisther de Jeu naar de tiende plek, terwijl Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met I.P.S. Tango als twaalfde eindigde en een teleurstellende Marlies van Baalen met BMC Phoebe DVB niet verder kwam dan de 27ste plek.

"Ik ben heel erg tevreden met deze rit, want Parzival bleef super bij de les en ik heb gedurende de rit continue mijn best gedaan om nergens een punt te laten liggen. Ik heb de rit terug gezien en vond mezelf en mijn paard beter presteren dan twee jaar geleden tijdens het EK in Windsor. Toen scoorden we 84% en nu haalden we de tachtig procent net niet. Ik vraag me af wat ik beter moet gaan doen. Echt, waar ik vroeger negens voor kreeg zijn het nu achten geworden. Het enige wat ik me kan bedenken is dat we twee jaar geleden nog echt met elkaar streden om Parzival niet te laten exploderen, terwijl het er nu veel harmonieuzer uitziet. Volgens mij de kern van dressuur, maar misschien zijn de spelregels veranderd", aldus Cornelissen.

Ook Edward Gal was tevreden. "We hebben een duidelijk beter rit neergezet dan in de Grand Prix. We gingen twee keer de fout in. In de changementen om de twee gingen de eerste drie helemaal de mist in en ook in het appuyement ging het even fout. Dat kost direct een enorme berg punten. Aan de andere kant kon ik er gedurende de gehele proef wel aan blijven rijden en daardoor wint Sisther de Jeu wel aan uitstraling, wat punten oplevert. Nu nog zorgen dat we de fouten vermijden, dan kunnen we de hogere score tot aan het einde toe vast blijven houden", aldus Gal.

Zijn partner Hans Peter Minderhoud (Harskamp) was duidelijk minder tevreden. Hij eindigde op de twaalfde plaats. "We begonnen sterk, maar halverwege de rit was het net alsof het kaarsje bij IPS Tango was opgebrand. De onderdelen tot aan de stapreprise waren heel goed, maar toen was het over. Hij blijft alles wel braaf doen, maar de expressie ontbreekt, en dat kost punten", aldus Minderhoud.

De vierde Nederlander Marlies van Baalen (Brakel) kon spreken van een totaal mislukte rit. Haar paard BMC Phoebe DVB schrok tot tweemaal toe behoorlijk van een tv camera, die aan de korte zijn tussen de juryhokjes stond opgesteld. "Dat was echt balen, want je kunt dan rijden wat je wilt, je hebt al te veel verloren. Onderdelen die door ons heel goed werden uitgevoerd werden dan ook ondergewaardeerd", aldus Van Baalen, die maandag van bondscoach Sjef Janssen hoort of zij ook nog aan de start dient te verschijnen in Hickstead, de laatste observatiewedstrijd voor het EK, dat medio augustus in Rotterdam wordt verreden. "Als het moet dan ga ik, maar drie van de vier pony's die naar het EK gaan staan bij ons op stal. Die ruiters moeten ook optimaal richting hun EK worden begeleid en dat betekend best een stuk spanning bij ons op stal. Als ik mij tussen die drukte door zelf ook nog moet gaan voorbereiden op het laatste observatiemoment, dan wordt het allemaal wel heel erg veel", aldus Van Baalen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Grand Prix Special:


1) Matthias Alexander Raht (Dui) - Totilas (Gribaldi x Glendale) - 83.083%

2) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 79.771%

3) Isabell Werth (Dui) - El Santo NRW - 78.292% 10) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribali x Amor) - 72.021% 12) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - IPS Tango (Jazz x Contango) - 70.812%
27) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Phoebe DVB (Regazzoni x Ulft) - 64.562%

Foto Adelinde Cornelissen en Parzival door: www.melissen.net