KNHS

Zilver voor IJsbrand Chardon in Aken
16 juli 2011
IJsbrand Chardon marathon CHIO Aken 2011

AKEN (KNHS) IJsbrand Chardon (Den Hoorn) is na de vandaag verreden marathon op de tweede plaats geëindigd in het individuele eindklassement van de grootste internationale vierspanwedstrijd ter wereld in Aken. Regerend Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië schreef de wedstrijd in Aken voor de vierde keer in zijn carrière op zijn naam. Theo Timmerman (Putten) werd zesde, Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde op de 14e plaats.

De uit voornamelijk mobiele hindernissen bestaande marathon zorgde voor de nodige commotie in Aken. De zwaarte en technische moeilijkheidsgraad van de hindernissen was minder dan voorgaande jaren maar leverde desondanks verschuivingen op in het klassement. Doordat de beste vierspanrijders als laatste van start gingen in de marathon, bleef het tot op het einde spannend in de marathon, die onder prima weersomstandigheden werd verreden. De 21-jarige Duitse menner Michael Brauchle zette in het begin van de middag al razendsnelle tijden neer waar alle vierspanrijders zich vervolgens op stukbeten. Brauchle won evenals in 2008 dit onderdeel in Aken. IJsbrand Chardon maakte zijn vakmanschap vandaag wederom waar. Met een vierspan dat amper een week in deze opstelling samenloopt reed de viervoudig Wereldkampioen een sterke marathon waarin hij derde werd: Ik heb de eerste hindernis aanvallend gereden en heb er in de tweede nog een schepje bovenop gedaan. Daarna ben ik op aanraden van mijn vrouw Paulien die met me meerijdt iets rustiger gaan rijden. Ik wist dat ik Chester Weber voorbij kon gaan in het klassement en dat is gelukt. Mijn achterstand op Exell was te groot dus ik heb vervolgens mijn eigen wedstrijd gereden en dat heeft uitstekend uitgepakt. Theo Timmerman liep een strafpunt op in het staptraject wat hem twee plaatsen kostte in het eindklassement: Ik heb nooit problemen in de stap, dus ik baal er enorm van. De hindernissen liepen goed, maar niet goed genoeg. Mijn rechtervoorpaard werd te fanatiek waardoor ik de rechterwendingen niet voluit kon rijden. Toen ik dat merkte besloot ik op safe te rijden om het teamresultaat zeker te stellen. Timmerman werd 11de in de marathon.
De wedstrijd in Aken is niet de wedstrijd van Koos de Ronde dit jaar. De marathon-en vaardigheidsspecialist miste vandaag het geluk en liep kostbare strafseconden op toen twee van zijn paarden in twee verschillende hindernissen uitgleden en er balletjes van de hindernispalen rolden. In de tweede hindernis kwam De Rondes koets op twee wielen, maar gelukkig kwam het rijtuig snel weer met vier wielen op de bodem en kon de marathonrit zonder problemen vervolgd worden. De Ronde werd uiteindelijk 12de in de marathon.

De marathon was het laatste onderdeel van het individuele klassement en het tweede onderdeel van het landenklassement. Na de marathon moest het Nederlandse vierspanteam de leiding afstaan aan gastland Duitsland. Het verschil bedraagt echter slechts 1,02 strafpunt waardoor de afsluitende vaardigheidsproef op zondag een spannende ontknoping zal opleveren.

Eindstand individueel klassement CAIO Aken 2011:
1. Boyd Exell (Aus) 126,73

2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 133,73

3. Chester Weber (Usa) 137,76

4. Georg von Stein (Ger) 150,31

5. Zoltan Lazar (Hun) 150,76

6. Theo Timmerman (Putten) 151,05
14. Koos de Ronde (Zwartewaal) 161,61

Uitslag marathon CAIO Aken 2011:

1. Michael Brauchle (Ger) 89,36

2. Boyd Exell (Aus) 90,76

3. IJsbrand Chardon (Ned) 92,97

4. Zoltan Lazar (Hun) 96,59

5. Werner Ulrich (Sui) 97,54
11. Theo Timmerman (Ned) 103,95
12. Koos de Ronde (Ned) 104,08

Stand landenklassement na dressuur en marathon:
1. Duitsland 280,63

2. Nederland 281,65

3. Hongarije 296,69

Programma vierspannen CHIO Aken 2011:
Zondag 17 juli:
10.00 uur: Vaardigheidsproef met barrage (laatste onderdeel landenklassement)

Cindy Timmer
In opdracht van de KNHS

Foto IJsbrand Chardon: Rinaldo de Craen