KRO

KRO De Wandeling: Natalie Bruns, ex-Jehova's Getuige, over haar strijd om zichzelf te worden.

Uitzenddatum: 17/07/2011

Natalie Bruns (34) is opgegroeid in een gezin van Jehova's Getuigen. Als kind moest zij De Wachttoren, de belangrijkste publicatie van de Jehova's Getuigen, bestuderen en ging ze met haar ouders af en toe mee op prediking langs de deuren. Ze leefde het leven zoals dat hoort volgens de Jehova's Getuigen. Zo vierde ze nooit Sinterklaas en ook haar verjaardagen werden nooit gevierd. Maar op haar dertiende begint ze steeds meer te twijfelen over haar geloof en een jaar later weet ze zeker dat ze er niets meer mee te maken wil hebben. Ze wordt gedwongen een dubbelleven te leiden.

Natalie groeit op in een liefdevol gezin, waarin het geloof een belangrijke rol speelt. Ze gaat mee naar de wekelijkse vergaderingen en bestudeert De Wachttoren, de belangrijkste publicatie van de Jehova's Getuigen. Als Natalie acht jaar is verdwijnt haar oudste zus plotseling uit het gezin. Deze zus besloot namelijk uit het geloof te treden en als je dat doet wordt je door de gemeenschap `uitgesloten'. Niemand mag dan nog contact met je hebben, en daarmee verdween haar oudste zus ook plotseling uit het gezin. Voor Natalie was dit als klein kind onbegrijpelijk.
Als Natalie jaren later toch weer contact krijgt met haar zus, wordt ze aan het denken gezet over haar eígen geloof. Na een innerlijk gevecht besluit ze dat ook zij niets meer met het Jehova's Getuigen-geloof te maken wil hebben. Vanaf dat moment gaat ze een dubbelleven leiden. Buitenshuis doet ze dingen die volgens het geloof niet mogen. In het weekend gaat ze uit, ze drinkt, gaat naar optredens en wordt verliefd. Voor haar ouders moet ze dit echter allemaal verborgen houden. Ze ervaart haar leven thuis steeds meer als `een gevangenis'. Dit houdt ze een aantal jaren vol, totdat ze besluit haar ouders te vertellen dat ook zij uit het geloof wil. Haar vader wil haar uit huis zetten, maar na ingrijpen van haar moeder mag ze tóch thuis blijven wonen. Ze wordt niet net als haar zus uitgesloten, omdat ze nog niet gedoopt is. Dan begint voor Natalie een lange weg waarin ze moet ontdekken wie ze écht is. Na therapieën is ze nu langzaam de persoon geworden die ze altijd wilde zijn en is het haar gelukt het contact met haar ouders te behouden.
Hella en Natalie wandelen op Natalie's verjaardag, iets wat zij als Jehova's Getuige nooit heeft mogen vieren.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, zondag 17 juli om 09:10 uur bij de KRO op Nederland 2