KRO

KRO De Wandeling: Hardcore DJ Charly Lownoise werd zenleraar

Uitzenddatum: 17/07/2011

Money for nothing and the chicks for free, zo zag het leven van de succesvolle DJ Charly Lownoise eruit toen hij samen met DJ Mental Theo in de jaren negentig de wereld veroverde met happy hardcore, vrolijke housemuziek. Het snelle leven en de druk van de platenbazen gaat DJ Charly, oftewel Ramon Rollfs of Roelofs (42), steeds meer tegenstaan. Ramon raakt steeds verder van zichzelf verwijderd, totdat hij instort op het podium. Hierna komt langzaam het besef dat dit niet het leven is dat hij wil. Ramon gooit zijn leven drastisch om en wordt zenleraar. In KRO De Wandeling van vrijdag 18 februari vertelt deze succesvolle Haagse ex-hardcore dj over de ommekeer in zijn leven.

Als jochie vindt Ramon een uitlaatklep in de muziek om de spanningen thuis met zijn alcoholistische vader het hoofd te bieden. Hij staat al jong op eigen benen en maakt van zijn hobby zijn vak. In 1992 komt hij Theo Nabuurs (DJ Mental Theo) tegen. Ze besluiten samen muziek te gaan maken. Ramon: "Ik ben altijd op zoek geweest naar een vaderfiguur. Theo was dat voor mij. Hij was dé man, ik keek ontzettend tegen hem op. We waren gelijk kameraden." Het blijkt een gouden duo. Het ene na het andere succes volgt en Ramon komt terecht in een wereld van geld, succes en vrouwen. "Eindelijk kreeg ik de aandacht die ik als jongetje had gemist."

Maar het hectische en oppervlakkige leven maakt Ramon niet gelukkig. "Ik kwam steeds verder van mezelf af te staan. Op een gegeven moment had ik helemaal geen plezier meer in muziek maken. Het was een opgave geworden." Theo vult aan: "Ramon had het soms heel moeilijk. Dan moest ik hem een knuffel geven. Ik voelde me een soort broer van hem." Tijdens een optreden in 1997 stort Ramon plotseling in op het podium. Oververmoeidheid is de diagnose. Ramon komt in aanraking met Zen en voelt zich steeds meer daartoe aangetrokken. Hij gaat cursussen volgen en sinds 2009 is hij zenleraar. "Zen heeft me zoveel rust gebracht. Nu zie ik in dat happy hardcore jezelf verliezen is en mediteren jezelf vinden is."

De vriendschap met Theo blijft bestaan, ondanks Ramons grote ommekeer. Theo: "Onze vriendschap zal altijd blijven groeien. We zijn soulmates en vrienden voor het leven."

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, zondag 17 juli om 09:10 uur bij de KRO op Nederland 2.