Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2011.023¿¿¿¿¿, 17 juli 2011

Chinese delegatie

leert van Vierdaagse

Een vier man sterke Chinese delegatie uit Beijing ziet de Nijmeegse Vierdaagse als voorbeeld voor de Haohua Energy Cup die in september dit jaar hun stad zal plaatsvinden. Voorzitter van het Chinese organisatiecomité, de heer Pang Tao, is verguld met de kans om te leren van het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld.

De Chinese delegatie, sinds zondag in Nijmegen te gast van wandelsportbond KNBLO-NL en van Stichting DE 4DAAGSE, maakt geen geheim van haar bewondering over de organisatie van de Vierdaagse. Pang Tao laat weten dat de Walk of the World als voorbeeld dient het wandelevenemt in Bejing. Hoewel deze Cup een kleiner opzet dan de Vierdaagse kent, zijn de ambities van de Chinezen groot. Binnen acht jaar zal de Haohua Energy Cup plaats bieden aan 30.000 wandelaars. Met de organisatie van de Cup wil Bejing zich manifesteren als internationaal sportcentrum. Hoewel het evenement nu nog voornamelijk in China grote bekendheid geniet, heeft de organisatie een minutieus drie-, vijf- en acht jarenplan opgesteld. Over minder dan tien jaar hoopt Pang Tao een Aziatische equivalent van de Vierdaagse te organiseren.
De komende Haohua Energy Cup heeft drie speerpunten: verbeteren van de lokale economie, bevorderen van het toerisme en aandacht schenken aan duurzaamheid. Net zoals bij de huidige editie van de Vierdaagse speelt dit thema ook in China een grote rol. Vooral aan de afvalinzameling besteedt de organisatie in Bejing dit jaar grote aandacht. De 2010-editie van de Cup duurt twee dagen en verwelkomt 15.000 wandelaars. De inschrijving voor het wandelevenement start op 21 juli. Pang Tao wist al te vertellen dat er minimaal een Nederlands team zal meelopen. Ook voormalig marsleider Wim Jansen geeft in september acte de presente in Bejing. Pang Tao nodigt Nederlandse wandelaars nadrukkelijk uit om zich in te schrijven. "Uiteraard krijgen ze een VIP-behandeling", aldus de Chinese voorzitter van de Haohua Energy Cup die zich bijzonder in zijn nopjes toonde met het Nijmeegse onthaal. Voor de 95ste Vierdaagse die dinsdag van start gaan staan zes Chinezen ingeschreven. Zij behoren overigens niet tot de delegatie uit Bejing.

Einde persbericht