Phil Bastiaans en Jan Lammers kunnen goede startposities niet vergulden

Geen geluk op Belgische bodem voor Team HTC Porsche Eindhoven tijdens Zolder Superleague

Zolder, 17 juli 2011 - Nadat Team HTC Porsche Eindhoven vorige week op Spa-Francorchamps al een moeilijk weekend beleefde in het HTC Dutch GT4 Championship, heeft ook het tweede optreden op Belgische bodem Phil Bastiaans en Jan Lammers niet het gehoopte resultaat geleverd. Phil Bastiaans mocht dankzij een fantastische ronde in de allerlaatste seconden van de kwalificatie in de eerste race vanaf poleposition starten, maar met een vierde plaats in zijn sprintrace en een negende in de hoofdrace kon de regerend Dutch GT4-kampioen allerminst tevreden zijn. Ook Jan Lammers had op meer gehoopt dan een zesde plaats in de sprintrace en de tegenvallende hoofdrace. "Het is duidelijk dat er werk aan de winkel is om de auto te verbeteren, want met deze wegligging racen we voornamelijk tegen onszelf."

Het optreden tijdens de Zolder Superleague betekende het debuut van de Dutch GT4-rijders op het Belgische circuit van Zolder. Net als het vorige evenement op Spa-Francorchamps reden ook de Europese GT4-rijders mee, zodat er een prachtig veld van 21 auto's aan de start verscheen.

Phil Bastiaans deelde in zijn kwalificatiesessie tijdens het eerste optreden van de Dutch GT4-coureurs op het circuit van Zolder in Belgisch Limburg een flinke tik uit aan de concurrentie. Op het moment dat iedereen dacht dat de rangorde voor de eerste race bepaald was toverde de Limburger in de allerlaatste seconden nog een supertijd uit de Porsche. Ook Jan Lammers wachtte tot de laatste seconden om zijn beste ronde neer te zetten. Helaas kwam hij te kort voor de pole, maar met een vijfde startpositie zag Lammers de race met vertrouwen tegemoet.

Wanneer Bastiaans in zijn sprintrace echter van start gaat bemerkt hij al snel dat hij problemen heeft met de wegligging. Het lukt hem dan ook niet om de Porsche aan de kop van het veld te houden en hij moet lijdzaam toestaan dat enkele rijders hem passeren. Met kunst en vliegwerk weet Bastiaans de Porsche als vierde algemeen en als derde in het Dutch GT4 Championship over de finish te rijden. "Ik had werkelijk mijn handen vol om de Porsche goed over de baan te sturen. Dit was echt voor mij het maximaal haalbare."

Jan Lammers wist na de race van zijn teamgenoot dat hij geen eenvoudige race tegemoet ging, maar ook hij kon de schade redelijk beperkt houden. Hij verloor slechts één positie en was met zijn zesde plaats en bijbehorende punten redelijk tevreden. "Maar als je weet dat je sneller kan is het natuurlijk wel jammer dat je niet verder naar voren rijdt", keek Lammers op zijn race terug.

Omdat het team niet echt een duidelijke richting kan vinden waarin de problemen gezocht moeten worden, is de tijd naar de hoofdrace te kort om verbetering te vinden.

Phil Bastiaans is in de hoofdrace vanaf de tweede startplek geweldig weg en neemt de leiding in de race over. Ondanks dat hij enorm onder druk staat slaagt de concurrentie er niet in de regerend kampioen te passeren en zo stuurt Bastiaans zijn Porsche als raceleider de pitstraat in voor de rijderswissel.

Wanneer Jan Lammers achter het stuur heeft plaatsgenomen is het voor de Zandvoorter bijna onmogelijk om de auto in goede lijnen over het circuit te sturen. Lammers kan niet anders dan proberen er het beste van te maken. Een negende positie overall en een achtste in het Dutch GT4 Championship is uiteindelijk resultaat en dat is niet een positie die Team HTC Porsche Eindhoven gewoon is.

De periode naar het volgende evenement, de Masters of Formula 3 op 13 en 14 augustus in Zandvoort zal door het team gebruikt worden om de Porsche terug te brengen naar de topprestaties die vorig jaar het kampioenschap gebracht hebben.

Uitslag race 1 HTC Dutch GT4 Championship,
Zolder Superleague, zaterdag 16 juli 2011:

1. Ricardo van der Ende, 15 ronden in 25:01,567; 2. Cor Euser, op 3,229; 3. Phil Bastiaans, op 17,767.

Uitslag race 2 HTC Dutch GT4 Championship,
Zolder Superleague, zaterdag 16 juli 2011:

1. Jeroen Bleekemolen, 15 ronden in 25:00,928; 2. Duncan Huisman, op 15,681; 3. Dick Freebird, op 20,026

5. Jan Lammers, op 35,370.

Uitslag race 3 HTC Dutch GT4 Championship,
Zolder Superleague, zondag 17 juli 2011:

1. Peter van der Kolk - Jeroen Bleekemolen, 29 ronden in 50:45,958; 2. Duncan Huisman - Ricardo van der Ende, op 9,568 seconden; 3. Simon Knap, op 11,151; 8. Phil Bastiaans - Jan Lammers, Porsche 997 GT4, op 58,125.

Team HTC Porsche Eindhoven is dit seizoen onder andere te volgen via www.twitter.com/GT3puntNL