Politie Groningen

Zondag 17 juli 2011

Provincie Groningen, 17-07-2011

Man bedreigt buurman

GRONINGEN De politie heeft zaterdagochtend in een woning aan de Bentismaheerd een 41-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging. De Groninger hield omstreeks 06.30 uur zijn buurtbewoners uit hun slaap door luid te schreeuwen op straat. Toen een buurman vroeg of het wat stiller kon maakte de verdachte een dreigend handgebaar in zijn richting. Even later werd er bij de buurtbewoner aangebeld. De Stadjer stond voor de deur. De buurtbewoner heeft de verdachte weg geduwd. Even later zag hij dat de man opnieuw een dreigend handgebaar maakte in zijn richting. De aangever zag dat de man nu een snijvoorwerp in zijn hand had.

De politie heeft de man op aanwijzing aangehouden in zijn woning. Op het aanrecht werd een snijvoorwerp aangetroffen. Deze werd door de agenten in beslag genomen. De buurtbewoner heeft aangifte gedaan. De verdachte moest mee naar het politiebureau en werd ingesloten voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

Opstandige dronkaard

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag een 51-jarige inwoner uit Groningen aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. De man fietste door de Guldenstraat toen hij niet afremde voor een voetganger. De voetganger liep met een fiets aan de hand. De Stadjer botste tegen de fiets van de voetganger die hierdoor een lekke band kreeg. De Groninger reageerde agressief in de richting van de voetganger en dreigde hem te slaan. Gewaarschuwde agenten roken een alcohollucht bij de man en vorderden hem mee te werken aan een blaastest. Dit weigerde de man. Hij werd aangehouden en moest mee naar het politiebureau. Ook daar weigerde hij iedere vorm van medewerking. De man mocht na enkele uren het politiebureau weer verlaten. Hij krijgt een proces-verbaal.

Vervelende jongen

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag een 13-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor het opgeven van een valse naam. De knaap gedroeg zich zeer vervelend in een winkelcentrum in Lewenborg. De dag ervoor had hij al een toegangsverbod gekregen van de beveiliging. Toen een beveiligingsmedewerker hem hierop aan sprak reageerde hij verbaal agressief. Ook schopte en sloeg hij tegen de deuren. Gewaarschuwde agenten vroegen de jongen naar zijn naam. De naam die hij op gaf bleek niet te kloppen. De verdachte moest mee naar het politiebureau. Na een vermanend gesprek en het uitleggen van de spelregels kon de knul enige tijd later het bureau weer verlaten.

Bromfietser gewond na valpartij

GRONINGEN Een 17-jarige inwoonster uit Foxhol is zaterdagavond gewond geraakt na een eenzijdig verkeersongeval. De vrouw reed met haar bromfiets op het Hereplein toen ze plotseling moest remmen. Hierdoor ging ze met haar bromfiets onderuit op het natte wegdek. De bromfietsster werd ter plaatse behandeld door medewerkers van de ambulance. Zij had een pijnlijke heup.

Vernieler van ruit aangehouden

WILDERVANK De politie heeft zaterdagavond 32-jarige inwoner uit Wildervank aangehouden voor vernieling. Agenten reageerden op een melding dat de verdachte een ruit had vernield bij een woning aan de Torenstraat. Ter plaatse wees de eigenaar van de woning de verdachte aan. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De aanleiding voor de vernieling was vermoedelijk een ruzie eerder op de avond. De politie maakt proces-verbaal op.

16 bekeuringen bij verkeerscontrole automeeting

GRONINGEN De politie heeft zaterdagavond tussen 21.00 uur en 02.00 uur een verkeerscontrole gehouden in de omgeving van het gebied van Euvelgunne en Driebond. Tijdens de verkeersactie van het verkeershandhavingsteam werd er op meerdere locaties controles gehouden. Bijna wekelijks verzamelen zich op zaterdagavond liefhebbers van sportieve en/of gepimpte autos in de omgeving van de Beneluxweg. Er wordt door buurtbewoners geklaagd over onnodig geluid door het slippen (burn outs), onnodig veel gas geven en luide geluidsinstallaties. Ook worden er soms straatraces gehouden. De laatste maand leidde dit tot vier eenzijdige ongevallen waarbij deelnemende auto's van de weg raakten. Vooral beginnende bestuurders rijden vaak met hoge snelheden rond. Op de Jeverweg staan regelmatig vele toeschouwers langs de rijbaan te kijken naar de bestuurders die hard rijden en tegen elkaar racen. De politie maakte zaterdagavond gebruik van videoauto's van de regio's Friesland, Drenthe en Groningen. Er werden 16 bekeuringen uitgeschreven. 3 Rijbewijzen werden ingenomen voor het overschrijden van de maximum snelheid en het laten driften. Een 18-jarige bestuurder uit Wildervank maakte het wel heel erg bont. De knul werd op de Bergenweg betrapt met een overschrijding van de snelheid met 61 km/per uur. Hij werd op de bon geslingerd. Behalve dat de wegpiraat zijn rijbewijs kwijt is moet hij ook de cursus Educatieve Maatregel Gedrag volgen. Behalve voor het overschrijden van de maximum snelheid werden er ook bekeuringen uitgeschreven voor het voeren van niet toegestane verlichting, het onnodig maken van geluid en het laten driften. Eén bestuurder reed zelfs rond terwijl er twee personen op het dak van zijn auto zaten. Het SBS6 programma Wegmisbruikers heeft opnames gemaakt tijdens de verkeerscontrole. Deze worden binnenkort uitgezonden (uitzenddatum nog niet bekend). Een journaliste en een fotograaf hebben een reportage gemaakt voor het tijdschrift Panorama.

Alcomobilisten aangehouden

GRONINGEN/SAPPEMEER De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee alcomobilisten aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Op de Oosterhamrikkade in Groningen veroorzaakte een 27-jarige man uit Groningen een aanrijding. Hierdoor kreeg een inzittende van de personenauto waar de man in reed, glasscherven in het gezicht. Het slachtoffer hoefde zich niet onder doktersbehandeling laten stellen. Een blaastest op straat wees uit dat de bestuurder vermoedelijk teveel alcohol had gedronken. Na een ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1,60 promille (695 ug/l) in zijn bloed had. Hierop werd het rijbewijs van de alcomobilist ingenomen.

In Sappemeer werd op de Noorderstraat een 21-jarige alcomobilist uit Hoofddorp aangehouden. Ook bij hem wees een blaastest op straat uit dat de man teveel gedronken had. Na een ademalanlysetest op het politiebureau werd vast gesteld dat de verdachte 1,15 promille (500 ug/l) in zijn bloed had. De verdachte moest zijn rijbewijs inleveren. Deze bleek niet meer geldig te zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Aanhouding na belediging

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Oosterstraat een 17-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor belediging. De knaap vond het nodig om in het bijzijn van zijn kameraden een politieagent verbaal te beledigen. Hij moest mee naar het politiebureau. Met een gebiedsverbod van 8 uren kon hij even later het bureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Vrouw gewond door kapot bierglas

DE WILP De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Oosterweg een 25-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. De Groningse wordt ervan verdacht een 26-jarige vrouw uit Ureterp te hebben gestoken met een bierglas. Het is onduidelijk wat de aanleiding was voor de ruzie. Het slachtoffer werd met letsel in haar gezicht door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte raakte door de glasscherven gewond aan haar hand. Zij hoefde zich niet onder doktersbehandeling te laten stellen. De vrouw is voor verhoor ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De politie doet onderzoek.

Stadjer aangehouden na vernieling auto

GRONINGEN Een 40-jarige man uit Groningen is zaterdagnacht aangehouden voor het vernielen van een auto. Surveillerende agenten zagen de Stadjer fietsen op de Noorderhaven terwijl hij werd gevolgd door een rennende man. Toen de fietser de agenten in de gaten kreeg ging hij er vandoor. Na een korte achtervolging kon de man op het Boterdiep aangehouden worden. De verdachte had de fiets weggegooid. Hierdoor was schade ontstaan aan een geparkeerd voertuig. Waarom de Groninger er vandoor ging is onduidelijk. De politie heeft de rennende man niet meer kunnen achterhalen. De politie onderzoekt of de fiets afkomstig is van diefstal.

Diefstal met geweld

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Hardewikerstraat een 39-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wordt ervan verdacht een fiets te hebben gestolen. Hij heeft hierbij geweld gebruikt. Een 35-jarige man uit Den Haag zag dat zijn fiets werd gestolen en sprak de fietsendief aan. Hierop werd de Hagenaar door de verdachte geslagen. Op aanwijzing van de melder kon de fietsendief even later worden aangehouden. De politie doet onderzoek naar de diefstal.

Wegloper terug gebracht

USQUERT De politie heeft zaterdagnacht een 16-jarige Groninger terug gebracht naar een jeugdinstelling in Groningen. De jongen was eerder deze week weggelopen. Agenten reageerden op een melding dat er iemand door een tuin van een woning aan de Hoofdstraat liep. Ter plaatse troffen zij de 16-jarige jongen slapend aan. Nadat de agenten de knaap wakker hadden gemaakt bleek het de weggelopen puber te zijn. De jongen is door de politie rechtstreeks terug gebracht naar de jeugdinstelling.