Ingezonden persbericht


Zwolle, 17 juli 2011

Verkoop kerncentrale aan RWE geen goed plan

GroenLinks: samenwerking RWE en Gazprom roept vragen op

RWE en Gazprom hebben eind vorige week aangekondigd te gaan samenwerken. De verkoop van de kerncentrale door o.a. Overijssel, Noord-Brabant, Flevoland en Limburg aan RWE moet volgens GroenLinks in die provincies worden heroverwogen. Of beter nog, de kerncentrale sluiten.

Vele lokale overheden hebben onlangs besloten hun aandelen in de kerncentrale op 1 oktober 2011 aan RWE te verkopen. Belangrijk argument is dat RWE wordt gezien als een kapitaal krachtig bedrijf. Daardoor zou zij een goede partner zijn met wie het Zeeuwse Delta de tweede kerncentrale kan bouwen. Sinds de bekendmaking door de Duitse overheid dat zij kerncentrales wil sluiten en nieuwe niet meer toestaat, is de aandelenkoers van RWE gekelderd. Mede hierdoor is de kapitaalpositie van RWE aanmerkelijk verslechterd. De mededeling van RWE en Gazprom over hun samenwerking heeft hier alles mee te maken. Gazprom heeft namelijk wel kapitaal.

Door de samenwerking komt de langgekoesterde wens van Gazprom uit: het vergroten van invloed op de Europese energiemarkt. RWE meldt dat 6 centrales, die voorheen eigendom van Essent waren, en daarmee o.a. de provincies Overijssel, Noord-Brabant, Flevoland en Limburg, mogelijk geplaatst worden in een gezamenlijke organisatie van RWE/Gazprom. Het voornemen het belang in 'Borssele' aan RWE te verkopen, roept daardoor vragen op.

Hoewel in eerste instantie de samenwerking tussen Gazprom en RWE dus op andere centrales is gericht, ligt het voor de hand dat Gazprom ook gaat participeren in de Nederlandse kerncentrale. En wanneer er toestemming voor is, ook in Borssele II. Overijssels GroenLinks Statenlid Robert Jansen: 'Gazprom heeft laten zien dat zij de energiekraan dichtdraait wanneer landen zich niet gedragen zoals door hen is gewenst. Je moet niet over één nacht ijs gaan in deze situatie. Daarom is GroenLinks voor uitstel van de verkoop. Het allerbeste is natuurlijk stoppen met kerncentrales en in te zetten op duurzame energie.'