KNHS

Cornelissen derde in Kür; zege naar Totilas
17 juli 2011


AKEN (KNHS) - Twee struikelingen in het beentje over kostten Adelinde Cornelissen (Nijkerk) en Jerich Parzival op zeker de zege in de Kür op muziek, die in het meer dan barstensvolle dressuurstadion van Aken op zondagochtend werd verreden. Tweemaal schakelde de vos over in galop, terwijl Cornelissen een appuyement inzette. In plaats van de normale achten die zij voor dit onderdeel kreeg, halveerde de jury de waardering op deze onderdelen, waardoor Cornelissen als derde eindigde. De overwinning ging zoal verwacht naar de Duitser Matthias Alexander Rath met Totilas, terwijl de Amerikaan Steffen Peters met Ravel tweede werd.

Steffen Peters mag het Mexicaanse jurylid Maribel Alonso op zijn blote knieën danken. Dit jurylid waardeerde zowel het technische als het artistieke gedeelte bij elkaar opgeteld met een percentage van 169.500%, en dat was bijna zes procent hoger dan de rit van Rath. Daarbij was zij de enige die Peters op de eerste plek had staan, terwijl de overige vijf juryleden de Amerikaan tweemaal een derde, eenmaal een tweede en eenmaal de vierde plek hadden toebedacht, terwijl Rath bij de overige vier juryleden wel eerste stond. Adelinde Cornelissen scoorde driemaal een tweede plek, eenmaal een vierde en eenmaal een derde plaats. Haar score van 81.775% was fractioneel lager dan de score van Peters van 82.000%, terwijl Rath won met een score van 82.825%. Opvallend daarbij was dat Cornelissen bij drie juryleden voor de technische onderdelen van de Kür op de eerste plek stond.
Edward Gal (Harskamp) eindigde met Sisther de Jeu op de negende plek, terwijl Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met I.P.S. Tango als elfde eindigde. Op zaterdagavond was Minderhoud met Exquis Nadine wel de sterkste in de Kür van het CDI, die hij overtuigend op zijn naam schreef, voor de Britse Laura Bechtolsheimer met de jonge Andretti. In de Grand Prix voor ruiters onder de 25 jaar, die ook op zaterdag werd verreden, eindigde I.P.S. Painted Black met de Spaanse Morgan Brabançon als tweede, met 3.5 p. achterstand op de Duitse Kristina Sprehe met Desperados. De Rabo Talententeamleden Diederik van Silfhout (Lunteren) met Luxform's Popey en Danielle Heijkoop (Rotterdam) met Siro eindigden als vierde en als negende, terwijl Marrigje van Baalen met BMC Kigali op de achtste plaats wist te eindigen.

Adelinde Cornelissen was toch dik tevreden over haar optreden in Aken. "Het liep goed en over mijn optreden in de Kür ben ik, afgezien van de foutjes in de aanzet naar de appuyementen, dik tevreden. Parzival liep in de Grand Prix erg fijn, alleen was ik daar zelf te flauw. In de Special hebben we denk ik gereden voor wat we waard zijn, en datzelfde hebben we in de Kür laten zien. Ik ben blij dat mijn paard zich op deze wijze wil laten rijden", aldus Cornelissen.

Hans Peter Minderhoud loopt nu te dubben. Kiest hij voor de relatief onervaren I.P.S. Tango of voor de zeer ervaren en gelouterde Exquis Nadine. "Als Tango zich op dezelfde wijze had gepresenteerd als tijdens de Nederlandse Kampioenschappen dan was het voor mij geen vraag geweest. Nu wel, dus zal er zeer binnenkort een gesprek volgen met bondscoach Sjef Janssen hoe onze route naar het EK in Rotterdam er uit zal zien", aldus Minderhoud.

Bondscoach Sjef Janssen lichtte alvast een tip van de sluier op. "Onze voorkeur gaat langzaam maar zeker steeds meer uit naar Nadine. Deze merrie neemt een vracht aan ervaring mee en richting Rotterdam zullen we zoveel mogelijk zekerheden dienen in te bouwen. Het EK in Rotterdam wordt een interessant kampioenschap. Dat is nu al zeker", aldus Janssen. Minderhoud wil best de merrie (Nadine) gaan inzetten. "Feitelijk verdiend deze merrie het om na al die jaren top te hebben gepresteerd deel te nemen aan het EK", vertelde Minderhoud die daar wel op liet volgen dat, hij mocht de bondscoach het oog op Nadine laten vallen, hij niet van plan is om met haar ook nog naar Hickstead te gaan, waar de laatste observatiewedstrijd voor het EK in Rotterdam wordt verreden.

Ook Edward Gal was tevreden. "We hadden een paar kleine foutjes en ik kon het ene foutje in de changementen om de twee nog herstellen, maar daarin ontstond een kleine hapering. Terugkijkend denk ik dat onze prestatie tijdens de wereldbeker finale in Leipzig beter was, maar de drafonderdelen, en dan met name in de piaffe, werden denk ik zeer sterk uitgevoerd", aldus Gal.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Kür (zo):


1) Matthias Alexander Rath (Dui) - Totilas (Gribaldi x Glendale) - 82.825%

2) Steffen Peters (USA) - Ravel (Contango x Democraat) - 82.000%
3) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 81.775%
9) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) - 77.125% 11) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - IPS Tango (Jazz x Contango) - 74.075%

Uitslag CDI Kür (za):


1) Hans Peter Minderhoud - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 76.025%

2) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Andretti H - 74.975%
3) Monica Theodorescu (Dui) - Whisper - 74.925%

Uitslag Intermédiaire I (za):


1) Steffen Peters (USA) - Weltino's Magic - 73.947%
2) Andreas Helgstrand (Den) - Famaso - 71.895%
3) Hubertus Schmidt (Dui) - Imperio - 71.386%
4) Hans Peter Minderhoud - Exquis Vivaldi (Krack C x Jazz) - 71.184%^ 7) Edward Gal - Voice (De Niro x Rohdiamant) - 70.184%

Uitslag dressuur voor ruiters jonger dan 25 jaar (za) (Grand Prix):


1) Kristina Sprehe (Dui) - Desperados - 7.512%
2) Morgan Barbançon (Spa) - IPS Painted Black (Gribaldi x Ferro) - 71.349%

3) Hedda Dröge (Dui) - Fifth Avenue - 69.326%
4) Diederik van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Popeye (Havel x Dillenburg) - 68.744%
8) Marrigje van Baalen - BMC Kigali (Wolfgang x Voltaire) - 64.791% 9) Danielle Heijkoop (Rotterdam) - Siro (Gribaldi x Hemmingway) - 64.302%