FNV Bondgenoten

Bondgenoten blij met sociaal plan Royal Bank of Scotland


* 15-07-2011

Onderhandelaars en kaderleden van FNV Bondgenoten hebben een principeakkoord bereikt met Royal Bank of Scotland (RBS) over een sociaal plan. Het woord is nu aan de leden, die kunnen tot 5 augustus stemmen of ze dit sociaal plan steunen.

Onderhandelaars zin blij met het bereikte resultaat.

De werkgever wilde een sociaal plan wat recht zou doen aan de mogelijkheden en omvang van de huidige organisatie. Het sociaal plan was ondanks een aantal wijzigingen toch nog steeds een sociaal plan passend bij de (herplaatsings-) mogelijkheden en omvang van het ABN Amro van weleer.

Bestuurder Bob Bolte: "De voorstellen van werkgever gingen in eerste instantie veel verder dan uitsluitend een aanpassing aan de nieuwe organisatie. Er werden veel verslechteringen gepresenteerd. Zoals: het hanteren van de nieuwe kantonrechtersformule voor het berekenen van de ontslagvergoeding, het uit eigen zak betalen van de bemiddelingstermijn en het terugbrengen van de hypotheekkortingsregeling van 5 naar 2 jaar."

'Geen bezuinigingen realiseren via sociaal plan'

"Wij hebben toen samen met de leden vastgesteld dat deze weg voor ons een onbegaanbare zou zijn. Aanpassingen waren bespreekbaar, maar we wilden geen bezuinigingen realiseren via het sociaal plan. Wij vinden dat we er goed in geslaagd zijn om het sociale karakter van het plan overeind te houden. De bemiddelingstermijn is teruggebracht naar 9 maanden met een verlengingsmogelijkheid van 3 maanden in bijzondere gevallen.

Oude kantonrechtersformule afgesproken

Ook is de oude kantonrechtersformule behouden. De financiële vergoedingen zijn op plekken met 10% gestegen en voor de medewerker die afziet van plaatsing in het ROS is de vergoeding gesteld op C=1,3 (oude kantonrechtersformule). Ook is er in het ROS nu een individueel opeisbaar scholingsbudget van EUR 5000,- gerealiseerd. De personeelcondities zijn niet aangetast. Ook is er afgesproken dat medewerkers meer regie krijgen over hun toekomst bij RBS.

Vrijwillige vertrekregeling

Er is een vrijwillig vertrekregeling afgesproken met een fatsoenlijke financiële regeling ( C=1 oude kantonrechtersformule). Bolte: "Daarmee hoeven medewerkers die een mooie baan bij andere werkgever voorbij zien komen niet te wachten op een individuele boventalligheidsmelding met financieel vangnet."

"We vragen de leden het bijgevoegde sociaal plan zelf door te nemen. Bij vragen en opmerkingen houden we ons van harte aanbevolen."

Leden kunnen ot uiterlijk 5 augustus stemmen.