KNHS

Nederlandse ruiters met lege handen in Grote Prijs van Aken 17 juli 2011
Gerco Schroder - New Orleans


AKEN (KNHS) - De op 12 januari 1981 geboren Janne-Friederike Meyer uit Schenefeld bij Hamburg wist in de tweede ronde van de Grote Prijs van Aken met de van Libero H afstammende Cellagon Lambrasco als enige foutloos te blijven. Daardoor schreef zij deze meest prestigieuze Grote Prijs die de wereld kent, en die met 350.000 is gedoteerd waarvan 110.000 euro voor de winnaar, op haar naam.

Slechts 10 combinaties wisten in de eerste ronde de lastige opgave van parcoursbouwer Frank Rothenberger foutloos af te leggen en daaronder Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans en Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Simon. Marc Houtzager had met Sterrehof's Opium een communicatie stoornis na de brede sloot, waardoor zijn KWPN goedgekeurde hengst de bovenste paal van de volgende hindernis, een steilsprong, te zwaar toucheerde, die daarop viel. Eric van der Vleuten (Mierlo) noteerde eerst een springfout op de imposante triplebar, waarvan de achterste paal licht werd getoucheerd. In de laatste lijn richting driesprong besliste Van der Vleuten de afstand in zes galopsprongen te overbruggen. Dat pakte verkeerd uit, waardoor hij met VDL Groep Utascha SFN een zware fout op de insprong kreeg. Als reactie op die fout verstijfde de merrie even en daardoor ontstond ook een fout op de middelste. Houtzager eindigde als 23ste en Van der Vleuten eindigde als 35ste.

In de tweede manche was het parcours minstens zo lastig als in de eerste, met als resultaat dat de palen als rijpe appels vielen. Vooral bij hen die de eerste ronde foutloos hadden overleefd. Daardoor slonk de kans op een barrage zienderogen. Gerco Schröder noteerde een springfout op de berkenhindernis. Een vreemde fout, want het touché was zo licht en de paal werd zo minimaal beroerd dat deze terugrolde en aan de andere kant naar beneden viel, terwijl Schröder al twee galopsprongen verder was. Daarbij overschreed Gerco de tijd en eindigde hij als negende. Dubbeldam tikte drie palen naar beneden en eindigde als 15de.

De enige die Janne-Friederike Meyer nog van de overwinning af kon houden was de laatste starter, de Portugese Luciana Diniz met de schimmel Winningmood. Lang zag het er naar uit dat Diniz deze barrage zou weten af te dwingen, tot zij op de allerlaatste hindernis een fout moest accepteren. Zij eindigde als vierde, achter de uit Frankrijk afkomstige Kevin Staut met de in Nederland gefokte Silvana de Hus (Corland x Widor), die tweede werd en achter de Duitser Andreas Kreuzer met Chacco-Blue.

De Duitser Hans Dieter Dreher, die als een volslagen onbekende - sinds 1997 wist hij zich slechts eenmaal bij de eerste tien te rijden in het Duitse kampioenschap - ten tonele verscheen, won in Aken met Magnus Romeo twee rubrieken. Ook hij behoorde tot groot enthousiasme van het met ruim 50.000 mensen volgepakte stadion tot het selecte gezelschap van tien ruiters die in de eerste manche foutloos bleven. In de tweede ronde tikte zijn van Royal Feu afstammende Magnus Romeo twee palen af en hij eindigde als 12de.

Gerco Schröder was zeer te spreken over de prestatie van de schimmel Eurocommerce New Orleans. "Beide rondes waren zeer zwaar en één zo'n ronde neemt al veel van de krachten van een paard weg, laat staan twee. Het waren echt twee Grand Prix's achter elkaar. Aan de andere kant was het wel fair gebouwd. Ik vond wel dat mijn schimmel nog een foutloze rit had verdiend, want het gemaakte foutje was extreem licht. Anders valt een paal er niet af tijdens het terugrollen", aldus Schröder.

Ook Jeroen Dubbeldam vond het twee wedstrijden op zwaar Grand Prix niveau achter elkaar. "Tussen de laatste ruiter van de eerste manche en de eerste ruiter in de tweede zat amper twintig minuten. Ik kreeg met Simon een lichte fout op de middelste van de driesprong. Daarna werd mijn streven om een snelle tijd neer te zetten, om op die wijze toch vooraan in het klassement te eindigen. Maar toen stak een oud probleem van Simon weer even de kop op. Als ik snel wil gaan dan wordt dit paard behoorlijk heet en dan kan de controle verloren gaan. Dat gebeurde nu ook en daardoor ontstonden de twee andere fouten. Daarnaast moet je niet vergeten dat de paarden best een lange week in de benen hebben, met een zware landenwedstrijd op donderdagavond. Die sloten we winnend af en Nederland versterkte in Aken de leidende positie in de FEI Nations Cup competitie, dus het goede gevoel blijft overheersen", aldus Dubbeldam.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Grote Prijs (zo):


1) Janne-Friederike Meyer (Dui) - Cellagon Lambrasco (Libero H x Coriolan) - 0 / 0 - 74.14

2) Kevin Staut (Fra) - Silvana de Hus (Corland x Widor) - 4 / 0 - 70.28
3) Andreas Kreuzer (Dui) - Chacco-Blue - 0 / 4 - 70.77 9) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 0 / 5 - 77.92
15) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 12 - 71.94
23) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio) - 4 35) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 12

Uitslag Yageo Prijs (zo):


1) McLain Ward (USA) - Rothchild - 0 / 55.00
2) Margi Engle (USA) - Indigo - 0 / 55.85

3) Alvaro Miranda (Bra) - AD Wilbert Z - 0 / 56.01 5) Eric van der Vleuten - VDL Groep Kaïd - 0 / 56.89 6) Marc Houtzager - Sterrehof's Waterloo (Numero Uno x Voltaire) - 0 / 57.93

Uitslag Prijs Aachen Münchener (za):


1) Ludger Beerbaum (Dui) - Chaman (Baloubet du Rouet x I Love You) - 0 / 0 - 42.19

2) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall la Silla - 0 / 0 - 42.73
3) Laura Kraut (USA) - Teirra (Tolano van het Riethof x Aldatus) - 0 / 0 / 42.80
5) Jur Vrieling - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 / 0 - 44.18
6) Gerco Schöder - Eurocommerce California - (Corland x Ramiro) - 0 / 0
- 46.95
7) Jeroen Dubbeldam - BMC Quality Time TN (Quantum x Cantus) - 0 / 0 - 47.84

Uitslag Cellagon Prijs (za):


1) Dermott Lennon (Ier) - Hallmark Elite - 65 / 53.69
2) Nick Skelton (Eng) - Big Star (Quick Star x Nimmerdor) - 65 / 54.60
3) Simon Delestre (Fra) - Whisper (Gentleman x Sit This One Out) - 65/55.04
8) Eric van der Vleuten - VDL Groep Cannelina - 65 / 58.13