Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, juli 2011

TITEL
"Oranje rugbydames behalen A-status NOC-NSF!"

Boekarest - 17 juli 2011

In Boekarest werden afgelopen weekeinde de Europese kampioenschappen Sevens Rugby gehouden. De Nationale heren en damesselecties van Nederland waren hiervoor gekwalificeerd. Voor de damesselectie van Nederland stond er veel op het spel omdat het toernooi ook meetelde voor het behalen van A-status van het NOC-NSF. Deze A-status is gericht op deelname aan de Olympische Spelen 2016 in Rio Janeiro. Daar zal rugby namelijk weer terugkeren als Olympische sport. Captain Mara Moberg: "na een zware eerste dag met onverwacht verlies tegen Rusland hebben we ons goed teruggevochten. Ik ben trots op mijn team en we gaan voor Rio."

De heren hadden een zware poule gekregen van de FIRA en moesten het opnemen tegen toplanden in Sevens rugby: Engeland, Spanje en Rusland. Op de eerste dag slaagden zij er slechts in om tegen Wales gelijk te spelen met 24-24. Moldavië werd eerder op de dag met 28-12 verslagen.

De dames, die voor het toernooi als tweede van Europa gekwalificeerd stonden, hadden ook geen gemakkelijke poule met Frankrijk, Portugal en Rusland. Zij deden het vanaf de eerste dag al goed in de poule en verloren op de zaterdag alleen van Rusland met 10-17. Op de tweede dag was alleen de poulewedstrijd tegen Finland over voor kwalificatie voor de halve finales. Deze wedstrijd op zondag werd met veel motivatie gewonnen, hoewel het vizier al op de kruisfinales stond gericht. In de kruisfinales kwamen de dames het ervaren team van Engeland tegen. In een spannende wedstrijd werd in de laatste minuut nog gescoord waardoor de eindstand kwam op 14-0. Dit betekende dat de spanning bij de dames nog groter werd t.a.v. het behalen van de A-status. In een slopende wedstrijd werd opvolgend Rusland verslagen met 12-0. Met deze overwinning mogen de Nederlandse Rugby Sevens Dames zich scharen bij de beste 8 van de wereld. Een verdiende titel die het pad naar de Olympische Spelen in 2016 in Rio Janeiro levend houdt.

Ook de heren deden goede zaken in Boekarest. In de totale eindklassering van de Grand Prix behaalden de mannen de 9de plaats en verzekerden zich daarmee van deelname aan het prestigieuze Europese toernooi. Daardoor kunnen ze zich blijven meten met de Europese toplanden zoals Engeland, Italië, Wales, Schotland en Frankrijk.