Nederlandse Taalunie

Zomercursus Nederlands in Zeist

Den Haag, 14 juli 2011

Buitenlandse studenten leren over Nederland vandaag

Waar kunnen Nederlanders om lachen en wat eten ze graag? Welke angsten hebben ze in de voorbije decennia moeten overwinnen? Dat vragen buitenlanders zich wel eens af als ze ons land leren kennen. Studenten uit 28 landen verdiepen hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur tijdens de Zomercursus Nederlands voor buitenlandse studenten in Zeist. De cursus wordt georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Taalunie en in samenwerking met het Taaluniecentrum Nederlands als Vreemde Taal.

Honderddertig studenten uit 28 landen laten zich drie weken onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur. Ze komen naar Zeist en krijgen daar les om hun woordenschat te vergroten en hun uitspraak te verbeteren, maar tegelijk maken ze kennis met het Nederlandse karakter. Ze luisteren naar Nederlandse popmuziek, lezen oude en moderne literatuur, leren zakelijk en creatief schrijven. Tussendoor bezoeken ze musea, gaan ze wandelen op het strand in Scheveningen en discussiëren ze over politiek en maatschappij.

Nederlands is populair in het buitenland. Aan 175 universiteiten in de wereld studeren ruim 15.000 studenten Nederlands. Elke zomer haalt de Nederlandse Taalunie honderden studenten naar onze streken voor een intensieve kennismaking. Ze studeren Nederlands in China, Rusland, Armenië, de Verenigde Staten, Marokko, Duitsland of nog een ander land. De cursus in Zeist vindt plaats in het Conferentiecentrum Woudschoten, van 18 juli tot 6 augustus. Ook in Gent (31 juli tot 20 augustus) is er een zomercursus Nederlands.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken.

---