Gemeente Helden

Aan de slag in de Tweede Kamer met Leven in het Dorp WWZ

Wethouder Marlou Absil bracht op 19 mei 2011 een werkbezoek aan Sabine Uitslag, CDA kamerlid voor de Tweede Kamer. De inzet was aandacht te vragen voor de aanpak op gebied van Wonen-Welzijn-Zorg (WWZ) in Peel en Maas en in Gelderland.

Experimenteerruimte voor nieuwe taken
Vanuit Peel en Maas waren wethouder Marlou Absil, Ron Genders (regisseur Leven in het Dorp WWZ) en Jan Joore (projectleider Netwerk Welzijn Versterkt) naar Den Haag afgereisd. De gemeente Peel en Maas neemt samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de gemeente Nijmegen deel aan het landelijke voorbeeldproject `Wmo-werkplaats Welzijn Nieuwe Stijl'. Het project is onderdeel van het programma `Beter in Meedoen' van het Ministerie van VWS.

Aan het werkbezoek nam verder een delegatie deel van de Provincie Gelderland, gemeenten en maatschappelijke organisaties uit Gelderland vanuit het ambassadeursnetwerk `Thuisgeven in Gelderland'.

Het gezelschap ging tijdens het werkbezoek aan de slag met het benoemen van successen, knelpunten, kansen en bedreigingen waar we in de aanpak van WWZ tegenaan lopen. De gemeenten krijgen de komende jaren een aantal nieuwe taken op het gebied van WWZ. De aanwezige gemeenten wachten niet af maar spelen daar nu al op in.

De belangrijkste punten zijn gedeeld met Sabine Uitslag die tussen de Kamervergaderingen door deelnam aan de discussie. Zij kreeg veel concrete praktijkinformatie die zij gaat gebruiken in de debatten in de Tweede Kamer.

Brief aan de staatssecretaris
Afgesproken is dat de betrokken gemeenten en de Provincie Gelderland een brief schrijven naar staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. In deze brief vragen we om experimenteerruimte die nodig is om door te gaan op de ingeslagen weg op het gebied van WWZ en om ons voor te bereiden op de nieuwe taken. Sabine Uitslag brengt de brief onder de aandacht bij de staatssecretaris en haar ambtenaren en bij de CDA Tweede Kamer fractie.

2e kamer groep Leven in het Dorp WWZ

Aan het eind van het werkbezoek ging de hele groep op de foto om te onderstrepen dat dit werkbezoek geslaagd is en dat er een gezamenlijk commitment voor het vervolg is. Met een goed gevoel trok het gezelschap terug naar het zuiden en het oosten.