Dutch Heights - jaarboek over cultuurprijzen - nu zelf bekroond in VS

Persbericht van Stichting Dutch Heights

Heemstede - De Amerikaanse beroepsorganisatie van ontwerpers AIGA heeft 'Dutch Heights 1' uitgeroepen tot een van de vijftig bestverzorgde boeken ter wereld van 2010. De internationale '50 Best Books/50 Best Covers'-competitie telde dit jaar ruim 700 inzendingen. Dutch Heights, het nieuwe jaarboek over kunst- en cultuurprijzen in Nederland, is ontworpen door Irma Boom. Ook haar eigen uitgave Irma Boom: Biography in Books is door de vakjury bekroond.

Dutch Heights is een particulier initiatief van de Heemsteedse samenstellers en uitgevers Joan Eisema en Bert Jalink. Het boek werd in 2010 geĂŻntroduceerd als eerste jaaroverzicht van kunst- en cultuurprijzen in Nederland. Aan de hand van honderden foto's, illustraties, ontwerpen en (literatuur)fragmenten trekt een bonte parade van laureaten over de volle breedte van de Nederlandse cultuur voorbij, van architectuur tot podiumkunsten. Ook geeft het boek inzage in de juryrapporten en achtergronden van de prijzen.

Onlangs werd in het Stedelijk Museum te Amsterdam de 2011-editie gepresenteerd, met bekroond werk van onder anderen Rem Koolhaas, Alex van Warmerdam, Arnon Grunberg, Iris van Herpen, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Krisztina de Ch(aa)tel.

Bijzonder aan Dutch Heights is niet alleen de opzet en omvang (576 pagina's) van het jaarboek, maar ook de wijze waarop het in nauwe samenwerking met de Grafische Cultuurstichting tot stand komt: een collectief van Nederlandse grafische bedrijven, waaronder een tiental drukkers tekent voor de technische productie.

Dutch Heights 1 verscheen in twee aparte taaledities, deel 2 als een gecombineerde Nederlands-Engelstalige uitgave.

AIGA (The American Institute of Graphic Arts) is de oudste en grootste organisatie voor professionals in het ontwerpvak en telt meer dan 22.000 leden. Jaarlijks kiest een jury de 50 bestverzorgde boeken en de 50 beste omslagontwerpen. Dutch Heights en de andere bekroonde inzendingen worden onder meer opgenomen in de AIGA Design Archives van Denver Art Museum en in de bijzondere collectie van Columbia University. Ook krijgt het boek dit najaar een plek in het digitale historische overzicht van 'notable graphic design' en maakt het deel uit van een rondreizende expositie die in New York van start gaat.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.dutchheights.nl



Razende Robot Reporter