Gemeente Berkelland


Inwoners van Gelselaar praten met B&W van Berkelland over de toekomst van hun dorp

Je thuis voelen en meedraaien in het sociale leven, dat is belangrijk!

Wat is belangrijk voor het dorp Gelselaar? Waar moeten we samen de komende tijd aandacht aan schenken? Deze en andere vragen kwamen in een gesprek tussen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland met de inwoners van Gelselaar aan de orde. In een volle zaal van Café Florijn in Gelselaar werden de onderwerpen jeugd, huisvesting, leefbaarheid, hoogopgeleiden en werkgelegenheid, veiligheid op wegen en het verenigingsleven besproken.

Rondrit Gelselaar

Collegeleden mochten plaats nemen in een oude legerjeep.

Om het college van B&W een goede indruk te geven van de ontwikkelingen in het dorp, had de dorpsbelangenvereniging een bijzonder vervoersmiddel geregeld voor de rondrit. De collegeleden mochten plaats nemen in een oude legerjeep. Tijdens de rondrit liet de belangenvereniging de vele mooie plekjes en cultuurhistorisch waardevolle gebouwen in het dorp zien. Maar ook enkele zorgwekkende situaties werden toegelicht, waaronder de leegstand en verpaupering van gebouwen. Met trots werd de jeu de boules baan aan het college gepresenteerd. Een enorm succes in Gelselaar omdat jong en oud meedoet en door de inzet van een aantal inwoners die het dorp een warm hart toedragen!

Relatief veel kinderen en jongeren

Uit de presentatie over de bevolkingsontwikkeling blijkt dat er relatief veel kinderen en jongeren in Gelselaar wonen. Maar liefst 25 procent van de bevolking in Gelselaar ligt in de leeftijdscategorie 0 tot 14-jarigen. Deze jongeren wonen voornamelijk in de kern. In het buitengebied wonen relatief heel weinig jongeren. Daar is met name de groep 45 tot 65 sterk vertegenwoordigd. Ook is de omvang van de huishoudens relatief groot in het buitengebied: 2,7 inwoners per huishouden, ten opzichte van een gemiddelde in Berkelland van 2,3.

Niet afwachten bij krimp

De inwoners van Gelselaar roepen het college van B&W op de krimp positief te benaderen en niet af te wachten. Het college geeft aan dat zij dit ook zeker willen doen. Op de vraag waarom de gemeente Berkelland zo hard krimpt, wordt geantwoord dat dit vooral te maken heeft met de bereikbaarheid van Berkelland.

Bijeenkomst Gelselaar

Thuisgevoel en sociaal leven

Wat is dan belangrijk voor de leefbaarheid van Gelselaar? Inwoners vinden dat het belangrijk is dat ze samen een thuisgevoel hebben en dat iedereen mee kan draaien in het sociale leven. Daarnaast is het voor verenigingen die activiteiten organiseren belangrijk dat de gemeente helder en tijdig communiceert over onder andere vergunningen en subsidies.

Hoog opgeleide jongeren

Ook de werkgelegenheid voor hoogopgeleide jongeren komt ter sprake. Opgemerkt wordt door een jonge inwoner van Gelselaar dat het voor hoogopgeleide jongeren niet altijd inzichtelijk is welke kansen er in de Achterhoek zijn. Grote bedrijven elders uit het land trekken vaak de aandacht door goede promotie. Vraag aan de gemeente is wat de gemeente doet om het imago van bedrijven en de aantrekkelijkheid voor jongeren te verbeteren.

Kansen in de Achterhoek

Enige tijd geleden was er een bijeenkomst waar studenten uit het hele land samen kwamen met bedrijven uit de Achterhoek. Dit was alvast een eerste aanzet om jongeren in contact te brengen met bedrijven uit de Achterhoek. Mogelijk volgen er nog meer acties. Er volgt een oproep aan de gemeente om bedrijven te ondersteunen in bijvoorbeeld het benaderen van de media.

Onderhoud aan waardevolle panden

Een belangrijk item op de avond waren de cultuurhistorisch waardevolle panden die het dorp heeft. Het zijn vaak grote panden, die veel onderhoud vragen en waar ook een hoog prijskaartje aan hangt. Deze woningen komen in beeld voor de plaatselijke bevolking bij woningsplitsing. Zeker ook in het licht van het beschermd dorpsgezicht en het behouden van cultuurhistorisch waardevolle panden, is dit belangrijk voor Gelselaar. Dit heeft dan ook een directe relatie met de beschikbare woningen voor starters. De bevolking van Gelselaar maakt zich zorgen over de woningen voor deze doelgroep. Zeker in de huidige economische situatie. Het is tegenwoordig moeilijk een vast contract te krijgen. Ook zijn de regels voor het krijgen van een hypotheek sterk aangescherpt. Als er geen betaalbare woningen gebouwd worden, trekken deze jongeren weg.


* Wethouder Leo Scharenborg geeft als tip kooppanden tijdelijk te verhuren aan starters

Starterswoningen

Wethouder Leo Scharenborg geeft als tip mee dat panden, die nu te koop staan, misschien tijdelijk gehuurd kunnen worden door bijvoorbeeld starters op de woningmarkt. Ook doet hij de oproep aan starters die in Gelselaar willen wonen, contact op te nemen met de belangenvereniging of de gemeente. De gemeente wil dan samen met deze jongeren zoeken naar een oplossing. Het initiatief van Gelselaars Belang om een avond te houden voor de jongeren, om in beeld te brengen hoe hun in de toekomst willen wonen, sluit hier prefect op aan.

Veel te hard over 60 km wegen

Er werd ook nog gesproken over de 60 km wegen in het buitengebied. Veel automobilisten houden zich niet aan de snelheid. Ook op de Diepenheimseweg wordt veel te hard gereden. Snelheidscontroles zijn niet voldoende om de snelheid terug te dringen. De inwoners doen een oproep aan B&W om te kijken of er nog andere maatregelen getroffen kunnen worden.

Nieuwe vrijwilligers werven

Tot slot wordt er met elkaar gesproken over het krijgen van voldoende vrijwilligers. Dit wordt steeds moeilijker. Binnenkort wordt er huis-aan-huis een enquête in het dorp verspreid om te vragen wie van de inwoners vrijwilligerswerk wil doen, onder andere in het nieuwe dorpshuis.

Zangroep SoSjaal

De bijeenkomst met de collegeleden ging niet alleen over serieuze zaken. De avond werd afgesloten met een spetterend optreden van SoSjaal, een nieuwe enthousiaste zanggroep in Gelselaar. Zangkoor Gelselaar

Een optreden van SoSjaal (let op de kledingstukken).