Dienstenbond CNV

Nieuws

18 juli 2011

Nieuwe cao ABU uitzendkrachten

ABU uitzendkrachten hebben een nieuwe cao. Het principeakkoord dat al eerder was bereikt is door CNV Flex en alle andere betrokken partijen bevestigd. De loonsverhoging voor uitzendkrachten, die wordt bepaald door de gemiddelde stijging in 30 cao's, bedraagt 1% per 1 juli jl. Het is voor CNV Flex van het grootste belang om de positie van uitzendkrachten te verbeteren. Dit zal de komende maanden o.a. betrekking hebben op meer werkzekerheid, beter pensioen, minder ontduiking van de regels, goede huisvesting voor arbeidsmigranten en een betere overgang tussen de fases.

De ABU cao geldt voor uitzendkrachten die werken voor uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de ABU, de werkgeversorganisatie van de grotere ondernemingen. De cao geldt ook voor uitzendkrachten die worden ingezet door ondernemingen die niet zijn aangesloten bij een werkgeversorganisatie. Op onze site www.cnvflex.nl kun je bekijken welke situatie voor jou geldt.

De nu afgesloten cao geldt tot 1 april 2012. Er zijn momenteel werkgroepen, samengesteld uit werkgevers en werknemers, aan de slag met als doel om een aantal ingewikkelde problemen in de uitzendsector aan te pakken. Vanaf begin september zal hierover meer duidelijkheid komen en zal er regelmatig over worden gepubliceerd. Het gaat erom dat de conclusies van die werkgroepen rond 1 april 2012 kunnen worden verwerkt in de nieuwe cao.

We zullen in de volgende cao ook spreken over de systematiek van de loonsverhoging. Momenteel wordt de loonsverhoging voor uitzendkrachten berekend door het gemiddelde te nemen van de loonsverhoging die in 30 representatieve cao's is afgesproken. De vraag is of deze systematiek in de toekomst zo zou moeten blijven.

In de ABU cao staan een aantal zaken waarover ieder jaar wordt onderhandeld. CNV Flex stelt met hulp van de leden en andere collega's uit de branche zaken aan de orde die voor jou dagelijks van belang zijn. Ook uitzendkrachten die nog niet lid zijn van CNV Flex kunnen daarbij helpen. Door jullie is aangegeven dat er met name aandacht moet zijn voor de overgang tussen de verschillende uitzendfases en dat de pensioenregeling moet worden verbeterd. Waar het meeste aandacht voor moet zijn wordt door jullie bepaald.

Laat het vooral mij weten als je onderwerpen hebt die moeten worden meegenomen in de cao-onderhandelingen. Attendeer ook je collega's op het CNV. Mijn naam is Marten Jukema en ik onderhandel namens jullie met de werkgevers. Ik ben te bereiken op m.jukema@remove-this.cnvdibo.nl en telefonisch 023-5651052. Kijk ook regelmatig op www.cnvflex.nl voor de laatste informatie ten behoeve van uitzendkrachten.