Waterschap Aa en Maas


Waterschap beheert gebiedswater vanuit de ruimte

Een compleet actueel overzicht van de waterhuishouding in Oost-Brabant? Binnenkort geen droom meer maar werkelijkheid door de inzet van satellieten. Vanaf medio juli gebruikt waterschap Aa en Maas, als pilot, samen met vier andere waterschappen (De Stichtse Rijnlanden, Brabantse Delta, De Dommel en Groot Salland) dagelijks satellietbeelden, Remote Sensing. Deze beelden geven nauwkeurig aan hoe het met het grond- en oppervlaktewater staat. Denk aan de hoeveelheid bodemvocht en verdamping. Door deze informatie kan het waterschap nog betere beslissingen nemen met betrekking tot het beheer van water in een bepaald gebied.

Optimale waterhuishouding

Een waterschap zorgt voor voldoende water. Niet te veel en niet te weinig. Daarom houdt het waterschap de hoeveelheid water in zijn beheergebied nauwlettend in de gaten. Als het te droog of te nat is, neemt het waterschap maatregelen. In tijden van droogte wordt water geleid naar plaatsen waar het nodig is. Bij veel neerslag of hoge waterstanden wordt het water op een juiste manier gestuurd zodat het voor zo min mogelijk overlast zorgt. Projectleider Martijn van Berkel : "We streven naar een optimale waterhuishouding. Tot voor kort kregen we informatie hierover door metingen in het veld. De beperking hiervan is dat het alleen iets zegt over een bepaald punt. Doordat de satellietbeelden vlakdekkend zijn geven deze een accurater beeld van een gebied en hoe water zich daar verhoudt. Je ziet direct wat de actuele verdamping is en hoe het gaat met de vegetatie. De satellietbeelden zijn voor ons een dagelijks hulpmiddel om te monitoren, gerichter te sturen en betere beslissingen te nemen over in te zetten maatregelen. Denk bij droogte aan de verdeling van water of het bepalen van nat- en droogteschades."

screenshot

Effectiever en efficiënter werken

Van Berkel vervolgt:" We zijn de eerste waterschappen in Nederland die op deze manier met satellietbeelden gaan werken. In eerste instantie op proef tot april 2012. De beelden gebruiken we voorlopig alleen voor onszelf, maar mogelijk dat we ze in de toekomst ook voor anderen via internet gaan ontsluiten. Doordat we de beelden gezamenlijk inkopen behalen we schaalvoordeel. De kosten bedragen ongeveer EUR 20.000,- per jaar. Door het gebruik van de satellietbeelden kunnen we effectiever en efficiënter werken. Zo kunnen we straks betere beslissingen nemen over het wel of niet verhogen van de stuwen. Dit moet leiden tot kostenbesparing bij maatregelen voor waterberging en verdrogingsbestrijding en tot minder schade voor burgers, landbouw en natuur."