Waterschap Aa en Maas

Ruim 940.000 mensen bezochten De Maashorst in 2010!

De Maashorst is zeer bekend en wordt veel bezocht door bewoners uit de regio. Dat blijkt uit een uitgebreid bezoekersonderzoek dat Stuurgroep De Maashorst vorig jaar liet uitvoeren door NHTV Internationale Hogeschool in Breda, in samenwerking met NRTI Onderzoek.

Onlangs zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd in een rapportage. Het rapport werd overhandigd aan Peer Verkuijlen, voorzitter van de Stuurgroep. Belangrijke conclusie is dat De Maashorst binnen de regio zeer bekend en veelbezocht is: 82% van de regio bewoners kent het gebied spontaan, 70% bezoekt De Maashorst. Als belangrijkste recreatiemotief geven de bezoekers aan gezellig met vrienden of familie op stap te gaan of er even tussenuit te zijn. Ze wandelen, fietsen en/of bezoeken een horecavoorziening. De bezoekers zijn zeer tevreden over de bereikbaarheid en de afwisseling van bos met open vlaktes van De Maashorst.

Spreiding gewenst

In het onderzoek is onderzocht hoe het staat met de huidige spreiding van het bezoek aan De Maashorst in relatie tot de natuurwaarden van het gebied en de gewenste ontwikkelingen. Het is namelijk van groot belang dat er evenwicht is tussen de draagkracht van het natuurgebied en het recreatieve gebruik ervan. Het onderzoek geeft aan dat enkele plekken ontmoedigd moeten worden omdat het om kwetsbare natuurzones gaat. Op deze plaatsen moeten kansen voor flora en fauna worden gestimuleerd. Juist op andere plekken, die nu minder worden bezocht, kan recreatief gebruik worden aangespoord.

Peer Verkuijlen, voorzitter Stuurgroep de Maashorst: "Goed om te horen dat mensen uit de regio onze Maashorst weten te vinden en waarderen. Door het onderzoek hebben we ook meer inzicht gekregen in verbeterpunten en de motieven van mensen om (nog) niet te komen. Hiermee gaan we als Stuurgroep aan de slag zodat we het gebied nog beter kunnen afstemmen op de wensen van het publiek."

Voor meer informatie, kijk op www.demaashorst.nl.