Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Jordaan nagebouwd in Arnhem

18 juli 2011

Het Openluchtmuseum in Arnhem (her)bouwt een stukje Jordaan. Het gaat om de herbouw van enkele panden die op de hoek van de Westerstraat en de Pottenbakkersgang stonden. Voor de bouw worden originele onderdelen gebruikt. Ook komt er een `Jordaans café' en een postkantoor. Burgemeester Eberhard van der Laan legde zaterdag 16 juli de eerste steen.

Tussen de statige huizen aan de Westerstraat liep ooit de smalle, donkere Pottenbakkersgang. De vervallen panden op de hoek Westerstraat/Pottenbakkersgang maakten tussen 2002 en 2004 plaats voor nieuwbouw. De steeg werd daardoor onzichtbaar. De voorgenomen sloop van de panden wekte indertijd weerstand van de buurt.

Toenmalig raadslid Guido Frankfurther diende een motie in om de panden te documenteren en te onderzoeken of een openluchtmuseum er belangstelling voor zou hebben. Onderdelen van de panden werden vervolgens tien jaar lang opgeslagen in containers: dakspanten, gevelstenen, dorpels, kozijnen, dakkapellen, vloeren, trappen en nog veel meer.

Krotwoningen

Uit onderzoek van Bureau Monumenten & Archeologie bleek, dat de panden eind 17e eeuw waren gebouwd en daarmee ouder dan gedacht. De meeste panden in de Jordaan stammen uit eind 19e, begin 20e eeuw.

Het zijn de laatste zogenoemde krotwoningen. Na de bouw einde 17e eeuw waren het aanvankelijk nette woningen, maar door gebrek aan onderhoud was daar ruim een eeuw later niets van over. Bovendien bestond het sanitair voor de woningen uit een gedeeld toilet op een kleine binnenplaats in de steeg. Aan het begin van de 20e eeuw leefden Drentse arbeidsmigranten hier in onterende omstandigheden.

In de jaren `60 kwam er een pension voor Turkse gastarbeiders. Eind jaren 60 verkeerden de woningen in de Pottenbakkersgang in zo'n slechte staat, dat de kapverdieping vanwege de bouwvalligheid werd gesloopt.

Komen en gaan in de Jordaan

De panden Westerstraat 218-230 inclusief de in de Pottenbakkersgang gelegen inpandige woningen werden in 2002 door de Gemeente Amsterdam aan het Openluchtmuseum geschonken.

Het museum werkte vervolgens aan een plan en financiering. Dat is inmiddels gelukt.
"Amsterdamse Westerstraat, komen en gaan in de Jordaan" is de titel van het project, dat in 2012 klaar is. Het Openluchtmuseum viert dat jaar ook zijn honderdjarig bestaan. Het verhaal van de woningen in de Jordaan wordt onder meer verteld aan de hand van korte filmportretten van migranten.


---